48 ΕΚΑΤ. ΚΥΒΙΚΑ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩΠΑΪΔΑ!

Γ. Ντασιώτης: «Με σχεδιασμό και συνεργασία μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα»

Με έναν εντυπωσιακό αριθμό κλείνει η φετινή αρδευτική περίοδος στην Κωπαΐδα: περισσότερα από 48 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού διοχετεύθηκαν στον κάμπο μέσα στο τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας Γιώργος Ντασιώτης.

Η διαδικασία άντλησης ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου, με το κλείσιμο, βάσει προγραμματισμού, των τελευταίων αντλιοστασίων του Μόρνου και των γεωτρήσεων σε Χαιρώνεια και Ακόντιο.

Είχαν προηγηθεί, στις 24 και 28 Αυγούστου, οι σταδιακές διακοπές λειτουργίας των πλωτών αντλιοστασίων της Υλίκης.

Για τη διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας, το κλείσιμο της περιόδου αφήνει θετικό αποτύπωμα, καθώς, όπως επισημαίνει ο κ. Ντασιώτης, από πλευράς επάρκειας νερού ήταν μία από τις καλύτερες αρδευτικές περιόδους πολλών προηγούμενων ετών.

Ο αριθμός που ξεχωρίζει: 48 εκατομμύρια κυβικά μέτρα

Τα μεγέθη που παρουσιάζει ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας αποτυπώνουν την κλίμακα της φετινής προσπάθειας.

Από την Υλίκη διοχετεύθηκαν στην Κωπαΐδα περισσότερα από 34 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ποσότητα που αποτελεί και τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο συνολικό ισοζύγιο.

Από τον Μόρνο προστέθηκαν περίπου 7,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ ακόμη 6,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα προήλθαν από τις γεωτρήσεις Χαιρώνειας και Ακοντίου.

Το άθροισμα ξεπερνά τα 48 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού μέσα σε ένα τρίμηνο, με τον Γιώργο Ντασιώτη να χαρακτηρίζει τα συγκεκριμένα δεδομένα πρωτόγνωρα για την περιοχή.

Ντασιώτης: «Η επιτυχία δεν ήρθε τυχαία»

Πίσω από τους αριθμούς, ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας τοποθετεί μια σειρά ενεργειών που, όπως υποστηρίζει, είχαν αρχίσει αρκετά πριν από την κορύφωση των αρδευτικών αναγκών.

Κρίσιμο ρόλο αποδίδει στη διαχείριση των θυροφραγμάτων και των ποταμών κατά τη χειμερινή περίοδο, ώστε να συγκρατηθεί και να αποθηκευτεί ο μεγαλύτερος δυνατός όγκος νερού.

Παράλληλα, αναφέρεται στις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Υλίκη και επέτρεψαν, σύμφωνα με τον ίδιο, την αδιάλειπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων άντλησης στη μέγιστη δυνατή απόδοση.

Ιδιαίτερη σημασία είχαν και οι εργασίες στεγανοποίησης των καναλιών, με στόχο τον περιορισμό των απωλειών κατά τη μεταφορά του νερού προς τον κάμπο.

Η «μάχη» για το νερό του Μόρνου

Ξεχωριστό κεφάλαιο στον φετινό σχεδιασμό αποτέλεσε ο Μόρνος.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Ντασιώτη, η προετοιμασία και η συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την ΕΥΔΑΠ είχαν ξεκινήσει ήδη από τη λήξη της προηγούμενης αρδευτικής περιόδου.

Ο έγκαιρος προγραμματισμός, όπως αναφέρει, έδωσε τον απαραίτητο χρόνο για την αντικατάσταση τριών επιπλέον αντλιών με νέες, ενισχύοντας τη δυνατότητα άντλησης και διοχέτευσης νερού προς την Κωπαΐδα.

Την ίδια στιγμή πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και βελτίωσης στις εγκαταστάσεις των γεωτρήσεων, ώστε να παραμείνουν επιχειρησιακά διαθέσιμες καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου.

Η τηλεμετρία άλλαξε την εικόνα στον κάμπο

Ένα από τα εργαλεία στα οποία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα ο Αντιπεριφερειάρχης είναι το σύστημα τηλεμετρίας.

Μέσω του συστήματος υπήρχε σε πραγματικό χρόνο εικόνα τόσο για τις διαθέσιμες ποσότητες νερού όσο και για τις ανάγκες που καταγράφονταν στον κάμπο.

Ταυτόχρονα, ήταν δυνατός ο άμεσος εντοπισμός πιθανών βλαβών στις εγκαταστάσεις, περιορίζοντας σημαντικά τον χρόνο που απαιτούνταν για την αντιμετώπισή τους.

Για μια περιοχή με το μέγεθος και τις ιδιαιτερότητες της Κωπαΐδας, η δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης των υποδομών και των υδάτινων αποθεμάτων αποτέλεσε σημαντικό εργαλείο για τη διαχείριση της άρδευσης.

Στο επίκεντρο η διαχείριση μέσα στην Κωπαΐδα

Η εξασφάλιση μεγάλων ποσοτήτων νερού αποτελεί μόνο τη μία πλευρά της εξίσωσης. Η δεύτερη αφορά τον τρόπο με τον οποίο το νερό διανέμεται στις καλλιέργειες.

Ο κ. Ντασιώτης αποδίδει μέρος του θετικού αποτελέσματος στη διαχείριση που έγινε μέσα στον ίδιο τον κάμπο, αλλά και στη συνεργασία της πλειονότητας των παραγωγών.

Σε μια περιοχή όπου κάθε αρδευτική περίοδος αποτελεί δύσκολη δοκιμασία για υποδομές, υπηρεσίες και αγρότες, η συνεννόηση για τη χρήση και τη διανομή του διαθέσιμου νερού χαρακτηρίζεται καθοριστική.

«Όταν υπάρχει σχεδιασμός, μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας επιλέγει να δώσει στη δημοσιοποίηση των στοιχείων και ένα ευρύτερο μήνυμα για τον τρόπο με τον οποίο, κατά την άποψή του, πρέπει να αντιμετωπίζονται τα μεγάλα ζητήματα της Κωπαΐδας.

«Όταν υπάρχει σχεδιασμός, συνεργασία, εμπιστοσύνη και υπευθυνότητα, μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα», αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι για το φετινό αποτέλεσμα «μπορούμε όλοι να είμαστε περήφανοι».

Παράλληλα ευχαριστεί τους εργαζομένους, τους εξωτερικούς συνεργάτες και ιδιαίτερα τους υδρονομείς, καθώς και τους αγρότες και καλλιεργητές που συνεργάστηκαν κατά τη διάρκεια της αρδευτικής περιόδου.

Μία καλή χρονιά, αλλά η Κωπαΐδα κοιτάζει ήδη την επόμενη

Ο φετινός απολογισμός δείχνει ότι ο κάμπος είχε στη διάθεσή του σημαντικές ποσότητες νερού, όμως το ζήτημα της Κωπαΐδας δεν εξαντλείται σε μία επιτυχημένη αρδευτική περίοδο.

Οι μεγάλες ανάγκες των καλλιεργειών, η κατάσταση του εκτεταμένου δικτύου, οι απώλειες νερού, η συντήρηση των εγκαταστάσεων και η ανάγκη καλύτερης διαχείρισης των υδάτινων πόρων παραμένουν σταθερές προκλήσεις.

Τα πάνω από 48 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αποτελούν αναμφίβολα τον αριθμό που σηματοδοτεί το τέλος της φετινής περιόδου.

Για τον Γιώργο Ντασιώτη, όμως, το σημαντικότερο συμπέρασμα βρίσκεται πίσω από τον αριθμό:

«Με συνεργασία, μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα».

Share...

Bynea