Εντάξεις νέων έργων – δράσεων και ψήφισμα καταδίκης της εισβολής στην Ουκρανία

1 min read

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τηρήθηκε στην έναρξη της Τακτικής Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 03 Μαρτίου 2022, στην πόλη της Λαμίας.

Ακολούθως, εκδόθηκε το συνημμένο ψήφισμα, με το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας δηλώνει πως:

 • Καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση.
 • Συμπαρίσταται στον λαό της Ουκρανίας που δοκιμάζεται.
 • Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και τους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, προκειμένου να συνδράμει εμπράκτως στη συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και στο ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφυγικών ροών.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, συναποφασίστηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των ακόλουθων νέων υποέργων:

 • Εγκατάσταση νέου πλήρη τηλεμετρικού σταθμού μέτρησης στάθμης, ταχύτητας, παροχής υδάτων και ύψους βροχής στη θέση «Καστρί», καθώς και η προμήθεια και εγκατάσταση συμπληρωματικού εξοπλισμού για τους υπάρχοντες δύο σταθμούς στο Φραντζή και το «Κωσταλέξι», προϋπολογισμού 37.200 €.
 • Αποκατάσταση βλαβών στο -συμβάλλοντα στο Σπερχειό ποταμό- χείμαρρο Βίστριζα. Το υποέργο, αρχικού προϋπολογισμού 965.000 €, κρίνεται απολύτως απαραίτητο για την προστασία των παρόχθιων ιδιοκτησιών μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα.

Κατά πλειοψηφία, αποφασίστηκε και η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έτους 2022. Μεταξύ άλλων εντάχθηκαν τα ακόλουθα έργα και δράσεις:

 • Συγχρηματοδότηση Ευρωπαϊκού Προγράμματος «EUNIQUE», με σκοπό την προώθηση προϊόντων Π.Ο.Π. της Στερεάς Ελλάδας (κονσερβοελιές, τυριά, αποξηραμένα σύκα, κελυφωτό φυστίκι, ακτινίδια)  και της Κύπρου (Λουκούμι Γεροσκήπου) στις αγορές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, σε συνεργασία με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας, προϋπολογισμού 140.000 €.
 • Συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη διοργάνωση: «ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – CYCLING GREECE», προϋπολογισμού 37.200 €.
 • Συμμετοχή της Περιφέρειας στην Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία με διακριτικό τίτλο: «ΦΟΡΕΑΣ Π.Ε.Λ. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. Ο.Τ.Α», προϋπολογισμού 34.000 €.
 • Εργασίες συντήρησης αναβάθμισης και πιστοποίησης Η/Μ εγκαταστάσεων Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, προϋπολογισμού 60.000 € και προμήθεια χιονοστρωτήρα, προϋπολογισμού 37.000 €.
 • Τεχνική υποστήριξη για έκδοση άδειας ίδρυσης υδατοδρομίου Αγ. Γεωργίου Ευρυτανίας, προϋπολογισμού 30.000 €.
 • Δράσεις ανάδειξης και ανάπτυξης της Λίμνης Κρεμαστών, προϋπολογισμού 150.000 €.
 • Μελέτη τμηματικής οριοθέτησης και διευθέτησης ρεμάτων του Δήμου Στυλίδας (Βαενόρεμα, Σαπουνόρεμα, ρέμα Αχινού, ρέμα Βελλιάς, ρέμα Βασιλάκη, ρέμα Γλύφας, Σπαρτόρεμα), προϋπολογισμού 471.200 €.
 • Αποκατάσταση οδοστρώματος και λοιπών εργασιών οδικών αξόνων αρμοδιότητας συντήρησης Δήμου Δελφών (περιοχής Επταλόφου – Πρόσακου Δεσφίνας – “Κτήμα Κλέτσα”), προϋπολογισμού 670.000 €.
 • Συντήρηση, αποκατάσταση και σηματοδότηση σημαντικών πεζοπορικών και ορειβατικών μονοπατιών, προϋπολογισμού 129.000 €.

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός, ότι το Περιφερειακό μας Συμβούλιο απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι στις δύσκολες και σημαντικές περιστάσεις είναι ενωμένο και δυνατό.

»Σταθήκαμε πάνω από τις διαφορετικές μας προσεγγίσεις σε επιμέρους ζητήματα και εστιάζοντας στις κοινές δημοκρατικές αξίες και ανθρωπιστικές αρχές, καταλήξαμε ομόθυμα – με ευρύτατη πλειοψηφία – σε ένα ηχηρό ψήφισμα καταδίκης της εισβολής στην Ουκρανία. Διοργανώνουμε παράλληλα και σε συνεργασία με τους δήμους και τα συναρμόδια υπουργεία, την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ προετοιμαζόμαστε και για την υποδοχή και φιλοξενία προσφυγικών ροών.

»Στη σκιά των δραματικών εξελίξεων, συνεχίζουμε να δουλεύουμε για να θωρακίσουμε τον τόπο μας, με τη χρηματοδότηση νέων αντιπλημμυρικών έργων και για την ανάπτυξη του, μέσω της ανάδειξης της Λίμνης των Κρεμαστών, της συμμετοχής στον Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας και με άλλες δράσεις».

Ακολούθως, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Ηλίας Σανίδας τόνισε: «Σε μια ιστορική όσο και δραματική στιγμή για όλη την ανθρωπότητα, το Περιφερειακό Συμβούλιο στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ομόθυμα καταδίκασε την εισβολή στην Ουκρανία.

»Ζήτησα στην αρχή της συνεδρίασης την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων και διαβεβαιώ ότι δεν θα περιοριστούμε σε τυπικές δράσεις. Προετοιμαζόμαστε για να στηρίξουμε εμπράκτως τα θύματα αυτής της πολεμικής σύρραξης, που θα πρέπει να λήξει άμεσα!»

Ψήφισμα για την εισβολή στην Ουκρανία

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας ενόψει της εν εξελίξει εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία αναγνωρίζει πως: 

Η απρόκλητη Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία συνιστά εισβολή σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Αμφισβητεί στην πράξη τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Καταστρατηγεί τους οικουμενικά κατοχυρωμένους κανόνες για την ειρηνική επίλυση διακρατικών διαφορών. Πρωτίστως, προσβάλλει τον πυρήνα των ανθρωπιστικών αξιών.

Στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να υπάρχει ίχνος ανοχής σε πρακτικές ωμής βίας, που αμφισβητούν την κρατική υπόσταση μιας χώρας και καταργούν την ελευθερία, αλλά και το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή του ανθρώπου. Πρακτικές που επιχειρούν να επανακαθορίσουν σύνορα και να μεταβάλουν την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη.

Σε αυτή την ωμή και πρωτοφανή πραγματικότητα δεν επιτρέπεται η σιωπή.

Ειδικά για εμάς τους Έλληνες, που τη στάση μας πέρα από το Διεθνές Δίκαιο, το Κοινοτικό Κεκτημένο και τα παγκόσμια ιδεώδη, καθορίζουν τα ιστορικά μας βιώματα, σήμερα η επίθεση στην Ουκρανία παραπέμπει με σαφή τρόπο στην προ 48 ετών εισβολή στην Κύπρο και την αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας στην Κυπριακή τραγωδία.

Ενόψει των ανωτέρω, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας δηλώνει πως:

 • Καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση.
 • Συμπαρίσταται στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας. 
 • Εκφράζει τη θλίψη του στις οικογένειες όλων των θυμάτων, μεταξύ δε αυτών, των Ελλήνων ομογενών.
 • Υποστηρίζει την Ειρήνη, με το σεβασμό της αυτοδιάθεσης των λαών, την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.
 • Ζητά άμεσα να τερματιστεί η εισβολή στην Ουκρανία και την επιστροφή στην διπλωματία.
 • Η Ελλάδα να αποτελέσει μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, συμμετέχοντας ενεργά σε ειρηνευτικές διαδικασίες.
 • Η Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκήσει όλες τις αναγκαίες και απαραίτητες ενέργειες προς αποκατάσταση της Ειρήνης και της ομαλότητας, και να δρομολογήσει την εμβάθυνση στη λειτουργία της.
 • Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι παρούσα, ώστε -σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και τους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού- να συνδράμει εμπράκτως στη συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και στο ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφυγικών ροών και φοιτητών. Προς τούτο αναλαμβάνει ειδικές πρωτοβουλίες, που θα ανακοινωθούν.

Το παρόν ψήφισμα συνυπογράφουν οι:

 • Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας , επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Επιμένουμε στην καρδιά της Ελλάδας»
 • Απόστολος Γκλέτσος, επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση, Απόστολος Γκλέτσος»
 • Δημήτριος Αναγνωστάκης, επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Στερεά …Υπεροχής!»
 • Κατερίνα Μπατζελή, επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Πατρίδα μας η Στερεά»
 • και οι Ανεξάρτητοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Χρήστος Δούρος, Γιώργος Πατσιούρας, Βασίλης Σιαλμάς και Σωτήρης Δρένιος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΗΛΙΑΣ  ΣΑΝΙΔΑΣ

Share...

Διαβάστε επίσης...