Τα “άγνωστα” στοιχεία της Μάχης του Διστόμου το 1827, και η καταδρομική επιχείρηση του Γ.Καραισκάκη

Εντυπωσιακές λεπτομέρειες απο την καθημερινότητα της 20ήμερης Μάχης του Διστόμου με τον Γ. Καραϊσκάκη καθώς και όλα τα στοιχεία που αναδεικνύουν την καθοριστική σημασία που είχε για την όλη έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης του ’21 η νικηφόρα διάλυση της πολιορκίας των Τούρκων στο κεφαλοχώρι αυτό της Βοιωτίας παρουσιάστηκαν την Κυριακή στην Διαδικτυακή εκδήλωση για τα 195 χρόνια της Μάχης του Διστόμου.
 

Οι ευφυείς κινήσεις του Καραϊσκάκη και ειδικά η καταδρομική ενέργεια του <<γιου της Καλογριάς>> που διδάσκεται στα σχολεία κομάντος, οι δυνάμεις που συμμετείχαν – μεταξύ αυτών του Σουλιωτών και των Λειβαδιτών – και ο ρόλος τους  η συμμετοχή του λαϊκού στοιχείου (των κατοίκων) στην στήριξη των μαχόμενων,  η πρώτη εμφάνιση τουρκικού τακτικού στρατού και η αρχική σαστισμαρα που προκάλεσε, τα σχέδια για την ανάδειξη του Στρατηγείου του Καραϊσκάκη στο Δίστομο και οι επιστολές που έστελνε από εκεί ο Αρχιστράτηγος… Όλα αυτά  – και όχι μόνο-  παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση από τον Δρ Νεώτερης  Ιστορίας Μιχ.Λυμπεράτο, ( «Η σημασία της Μάχης του Διστόμου για την εξέλιξη της Επανάστασης») και την Αμαλία Παπαϊωάννου, Αρχαιολόγο, επιμελήτρια Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου         ( «Το χρονικό της Μάχης του Διστόμου μέσα από τις πρωτογενείς πηγές»), τον Δήμαρχο Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας Γιάννη Σταθά και τον συντονιστή δημοσιογράφο, Λουκά Δημάκα.    

 Μπορείτε εδώ, στον σύνδεσμο   https://youtu.be/MTkooerZ5gs  ή στο σάιτ του Δήμου Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας,  να βρείτε, όποια στιγμή θέλετε,  το βίντεο απο την  Διαδικτυακή εκδήλωση και να το παρακολουθήσετε. Αξίζει!

Share...

nea

Next Post

Ανδρουλάκης στον Ορχομενό: Στήριξη στους αγρότες για να μην απογυμνωθεί η ελληνική περιφέρεια

Δε Φεβ 21 , 2022
Την ανάγκη άμεσων, στοχευμένων παρεμβάσεων για τη στήριξη της παραγωγής στον αγροτικό τομέα με μέτρα ελέγχου των τιμών στα εφόδια, τα καύσιμα και την ενέργεια όπως επίσης ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού τομέα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των αγροτών στο […]