Αστοχίες στις εργασίες επισκευής και συντήρησης στην Ι.Μ. Οσίου Λουκά

Με ερώτηση που κατέθεσε και συνυπέγραψαν 14 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, η βουλευτής Βοιωτίας, Γιώτα Πούλου έφερε στη Βουλή το ζήτημα των “παρατηρούμενων αστοχιών σε εργασίες επισκευής και συντήρησης που έλαβαν χώρα στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά Βοιωτίας”.

Στην ερώτηση της επισημαίνει:

Μετά από συνοπτικό διαγωνισμό που προκήρυξε η Εφορία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, προχώρησε η ανάθεση του έργου επισκευής και συντήρησης της στέγης και των κουφωμάτων στο Βορδωνάρειο και την Τράπεζα (Αρχαιολογική Συλλογή) της Ιεράς Μονής, ύψους 59.000 ευρώ!

Δυστυχώς, η εικόνα των παρεμβάσεων που διαπίστωσα προσωπικά, κατόπιν αυτοψίας μου στον χώρο της Ιεράς Μονής, δημιουργεί πολλά ερωτήματα και προκαλεί απογοήτευση για την προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό με τα οποία αντιμετωπίζεται ένα τόσο σοβαρό έργο!

Συγκεκριμένα, στο Βορδωνάρειο δεν έγινε αντικατάσταση των κεράμων της κεραμοσκεπής, αλλά επανατοποθέτηση μεγάλου μέρους τους, ενώ δεν έγινε συντήρηση ή αντικατάσταση στα κουφώματα. Επίσης, στην Τράπεζα δεν πραγματοποιήθηκε αντικατάσταση των κουφωμάτων, αλλά τμηματική και κακότεχνη επισκευή τους. Οι αστοχίες αυτές εγείρουν σοβαρά ζητήματα πλημμελούς τήρησης των προδιαγραφών του έργου, αλλά και της επίβλεψής του…

Παράλληλα η κ. Πούλου τονίζει ότι “Η Ιερά Μονή Οσίου Λουκά αποτελεί ένα από τα εμβληματικότερα βυζαντινά μνημεία για τη Βοιωτία και ολόκληρη τη χώρα, ενώ περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Επομένως, κάθε παρέμβαση με στόχο τη συντήρησή του και την ακέραια παράδοσή του στις επόμενες γενιές, πρέπει να υλοποιείται μόνο με μεγάλο σεβασμό και εξαιρετική επιμέλεια”.

Τέλος ερωτάται η αρμόδια Υπουργός Λίνα Μενδώνη αν :

1) Τηρήθηκαν στο ακέραιο όλες οι προβλεπόμενες από τον Διαγωνισμό προδιαγραφές εκτέλεσης του έργου και στα δύο Τμήματα; 

2) Υπάρχει Τροποποιητική Απόφαση ως προς το φυσικό αντικείμενο του διαγωνισμού; 

3) Υπάρχει μείωση του οικονομικού αντικειμένου, αφού διαφοροποιήθηκε το φυσικό αντικείμενο; 

4) Υπάρχουν ενδιάμεσες εκθέσεις επίβλεψης των εργασιών;   

5) Ποιο είναι το τελικό Πρωτόκολλο Παραλαβής; 

Επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ αιτούνται τη χορήγηση των κάτωθι εγγράφων:

(α) Ενδιάμεσες εκθέσεις επίβλεψης του έργου. 

(β) Τροποποιητική Απόφαση εργασιών. 

(γ) Τελικό Πρωτόκολλο Παραλαβής του έργου. 

Share...

nea

Next Post

1827: Εκδήλωση για την Μάχη του Διστόμου και τον Γ. Καραισκάκη

Σα Φεβ 19 , 2022
“Η  Μάχη του Διστόμου  και ο αρχιστράτηγος της Ρούμελης Γεώργιος  Καραϊσκάκης”: Με αυτό τον τίτλο ο Δήμος Διστόμου -Αράχωβας -Αντίκυρας διοργανώνει εκδήλωση για τα 195 χρόνια από τη Μάχη του Διστόμου με τον Γεώργιο Καραϊσκάκη  και τον καθοριστικό της ρόλο στην εξέλιξη της επανάστασης του 1821.Η εκδήλωση, που λόγω Covid 19 […]

Σας ενδιαφέρουν