Δύο διαφορετικά τοπία της Εύβοιας, η παραθαλάσσια Λίμνη και η ορεινή Στενή, έγιναν για τέσσερις ημέρες σημεία συνάντησης παραγωγών, κατοίκων και επισκεπτών, με κοινό παρονομαστή τις γεύσεις και τα προϊόντα του τόπου.
Τα δύο Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Στερεά Ελλάδα… Πάρε μια γεύση» ολοκληρώθηκαν με 32 συνολικά συμμετοχές παραγωγών και εκθετών, επιχειρώντας να φέρουν στο προσκήνιο όχι μόνο τα προϊόντα της ευβοϊκής γης, αλλά και τη σύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό και την τοπική οικονομία.
Η πρώτη διοργάνωση φιλοξενήθηκε στις 17 και 18 Αυγούστου στο λιμάνι της Λίμνης, για να ακολουθήσει στις 21 και 22 Αυγούστου το δεύτερο διήμερο στην πλατεία της Στενής.

Είκοσι παραγωγοί στο λιμάνι της Λίμνης
Στη Λίμνη συμμετείχαν 20 εκθέτες και παραγωγοί, παρουσιάζοντας ένα ευρύ «καλάθι» προϊόντων της περιοχής.
Μέλι, σύκα, ζυμαρικά, όσπρια, ελιές και ελαιόλαδο, ρόδι, βότανα και ξηροί καρποί βρέθηκαν στους πάγκους, μαζί με φυσικά σαπούνια και χειροποίητες δημιουργίες.
Η διοργάνωση δεν περιορίστηκε στην έκθεση και πώληση προϊόντων. Ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Λίμνης μπήκε στην… κουζίνα, μαγειρεύοντας και προσφέροντας φαγητό στους επισκέπτες, ενώ ο Χορευτικός Σύλλογος «Το Λίμνη» έδωσε τον τόνο με παραδοσιακούς χορούς.
Έτσι, το λιμάνι μετατράπηκε για ένα διήμερο σε χώρο όπου η τοπική παραγωγή συναντήθηκε με τη γαστρονομία και την πολιτιστική παράδοση.




Η σκυτάλη πέρασε στη Στενή
Λίγες ημέρες αργότερα, το Φεστιβάλ μεταφέρθηκε από τη θάλασσα στο βουνό και συγκεκριμένα στην πλατεία της Στενής.
Εκεί συμμετείχαν 12 παραγωγοί και εκθέτες, με προϊόντα που περιελάμβαναν μέλι και άλλα μελισσοκομικά είδη, αρωματικά φυτά, σύκα, όσπρια, ζυμαρικά, κρασί και μπίρα, αλλά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας.
Στο γαστρονομικό πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκαν τοπικές πρώτες ύλες και προϊόντα των συμμετεχόντων, με τις μαγειρικές δράσεις να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις συνταγές της περιοχής.
Γευσιγνωσίες και παρουσιάσεις παραγωγών συμπλήρωσαν το πρόγραμμα, μαζί με δράσεις που συνέδεσαν τη γαστρονομία με τη μουσική και την πολιτιστική φυσιογνωμία του τόπου.

Το στοίχημα της γαστρονομίας για τον τουρισμό
Πέρα από τον εορταστικό χαρακτήρα τους, οι δύο διοργανώσεις επιχείρησαν να αναδείξουν τη γαστρονομία ως ένα επιπλέον εργαλείο προβολής της Εύβοιας.
Οι 32 συμμετοχές έδωσαν χώρο σε ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και της μικρής τοπικής επιχειρηματικότητας να παρουσιάσουν απευθείας τη δουλειά τους στο κοινό.
Ταυτόχρονα, η επιλογή δύο περιοχών με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά ανέδειξε τις δυνατότητες σύνδεσης της τοπικής παραγωγής με τον προορισμό: από το παραλιακό μέτωπο της Λίμνης μέχρι το ορεινό περιβάλλον της Στενής.

Λουκία Θεοδώρου-Μαγουλά: «Δεν ήταν απλώς γιορτές γεύσης»
Στην εξωστρέφεια των τοπικών προϊόντων και στη σύνδεσή τους με την τουριστική προβολή στάθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Λουκία Θεοδώρου-Μαγουλά.
«Από τη θάλασσα στο βουνό… Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επενδύει σταθερά στην τοπική ταυτότητα και στον πρωτογενή τομέα. Τα φεστιβάλ γαστρονομίας στη Λίμνη και στη Στενή Ευβοίας δεν ήταν απλώς γιορτές γεύσης. Αποτέλεσαν κομβικό σταθμό εξωστρέφειας και τουριστικής προβολής για τον τόπο μας», ανέφερε.
Όπως υπογράμμισε, στόχος είναι η ανάδειξη των προϊόντων της ευβοϊκής γης και θάλασσας και η στήριξη των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην τοπική οικονομία.
«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα εξαιρετικά προϊόντα της Ευβοϊκής γης και θάλασσας. Στηρίζουμε έμπρακτα τους τοπικούς παραγωγούς και τις επιχειρήσεις εστίασης. Δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία. Εκεί όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα», σημείωσε.
Κλείνοντας, ευχαρίστησε το κοινό που συμμετείχε στις δύο διοργανώσεις: «Ευχαριστούμε όλους εσάς τους επισκέπτες, που γευτήκατε τα προϊόντα μας και ζήσατε αυτή τη μοναδική εμπειρία φιλοξενίας!».
Συνεργασία Περιφέρειας, Δήμων και τοπικών φορέων
Το Φεστιβάλ στη Λίμνη πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας, με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Ευβοίας και του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Λίμνης.
Στη Στενή, τη διοργάνωση ανέλαβαν από κοινού η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, με την υποστήριξη του Δήμου Διρφύων–Μεσσαπίων και του Επιμελητηρίου Ευβοίας.
Οι δύο διοργανώσεις έκλεισαν τον φετινό κύκλο στην Εύβοια αφήνοντας ως βασικό μήνυμα ότι η τοπική γεύση μπορεί να λειτουργήσει ως «διαβατήριο» για την προβολή ενός τόπου, όταν πίσω της βρίσκονται οι παραγωγοί, η παράδοση και η ιδιαίτερη ταυτότητά του.
