Στη Βουλή επαναφέρει η Γιώτα Πούλου το ζήτημα των δικαιωμάτων των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών

Bynea

15/07/2026

Το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών επαναφέρει στη Βουλή η ανεξάρτητη βουλευτής Βοιωτίας Γιώτα Πούλου, καταθέτοντας νέα κοινοβουλευτική ερώτηση προς τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας, μετά –όπως επισημαίνει– τη μη απάντηση που έλαβε σε προηγούμενη παρέμβασή της για το ίδιο ζήτημα.

Η νέα ερώτηση κατατίθεται στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μη πλήρη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων ορισμένου χρόνου.

Στο επίκεντρο τα δικαιώματα μητρότητας

Σύμφωνα με τη βουλευτή, η παραπομπή αφορά τη φερόμενη παραβίαση της Οδηγίας 1999/70/ΕΚ, καθώς η ελληνική νομοθεσία εξακολουθεί να προβλέπει διαφορετική μεταχείριση των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών σε ζητήματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, τη μητρότητα και τις αναρρωτικές άδειες.

Όπως υποστηρίζει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη αποστείλει προειδοποιητική επιστολή προς την Ελλάδα τον Ιούλιο του 2024, ενώ ακολούθησε αιτιολογημένη γνώμη στις 7 Μαΐου 2025. Παρά τις σχετικές επισημάνσεις, αναφέρει ότι δεν υιοθετήθηκαν οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις, γεγονός που οδήγησε στην παραπομπή της χώρας στο ανώτατο ευρωπαϊκό δικαιοδοτικό όργανο.

«Οι αναπληρώτριες βρίσκονται μπροστά σε ένα αδιέξοδο»

Στην παρέμβασή της, η Γιώτα Πούλου υποστηρίζει ότι χιλιάδες αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην άσκηση των δικαιωμάτων τους, καθώς –όπως αναφέρει– καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στην προστασία της εγκυμοσύνης και της υγείας τους ή στη διατήρηση της εργασίας και του εισοδήματός τους.

Παράλληλα, σημειώνει ότι οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες έχουν επανειλημμένα αναδείξει το ζήτημα, υποστηρίζοντας πως μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί ουσιαστικές λύσεις.

Τα ερωτήματα προς την κυβέρνηση

Με τη νέα κοινοβουλευτική της ερώτηση, η ανεξάρτητη βουλευτής Βοιωτίας καλεί τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας να τοποθετηθούν επί της ουσίας και ζητά να διευκρινιστεί αν η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ύπαρξη διακρίσεων σε βάρος των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών.

Παράλληλα, ζητά να εξηγήσει γιατί δεν προχώρησε σε νομοθετικές αλλαγές μετά τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πότε προτίθεται να καταθέσει ρύθμιση που θα εξισώνει πλήρως τα δικαιώματα μητρότητας των αναπληρωτριών με εκείνα των μόνιμων εκπαιδευτικών.

Πολιτικές και ευρωπαϊκές προεκτάσεις

Η υπόθεση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η εξέλιξη της διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να επηρεάσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στη χώρα.

Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει εκ νέου τον δημόσιο διάλογο το προσεχές διάστημα, καθώς αφορά τόσο τη συμμόρφωση της Ελλάδας με το ευρωπαϊκό δίκαιο όσο και τη διασφάλιση ίσων εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων για χιλιάδες εκπαιδευτικούς που υπηρετούν κάθε χρόνο στη δημόσια εκπαίδευση.

Η Ερώτηση, όπως κατατέθηκε:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Α. Την κ. Υπουργό ΠαιδείαςΘρησκευμάτων και Αθλητισμού

Β. Την κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΘΕΜΑ: «Επανυποβολή της υπ’ αριθ. 5653/24.05.2026 Ερώτησης – Η παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαιώνει τις παράνομες διακρίσεις σε βάρος των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών ως προς τα δικαιώματα μητρότητας».

Με την υπ’ αριθ. 5653/24.05.2026 Ερώτηση αναδείχθηκαν σοβαρές διακρίσεις που εξακολουθούννα υφίστανται σε βάρος των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών ως προς τα δικαιώματα μητρότητας, αναρρωτικής άδειας και προστασίας της εγκυμοσύνης, κατά παράβαση των διατάξεων της Οδηγίας 1999/70/ΕΚ, η οποία απαγορεύει κάθε δυσμενή διάκριση εις βάρος εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Παρά τη σοβαρότητα του ζητήματος και τη σημασία του, τόσο για την προστασία της μητρότητας όσο και για την τήρηση του ενωσιακού δικαίου, η ανωτέρω Ερώτηση ουδέποτε απαντήθηκε από τις αρμόδιους Υπουργούς.

Η κυβέρνηση μέχρι και σήμερα αρνείται να άρει τις ιδιαίτερα επώδυνες διακρίσεις που υφίστανται οι εκατοντάδες αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί. Όπως έχει επανειλημμένα καταγγελθεί από εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και συλλόγους, γυναίκες που αντιμετώπισαν επαπειλούμενη κύηση ή σοβαρά προβλήματα υγείας κατά την εγκυμοσύνη τους βρέθηκαν αντιμέτωπες με το τραγικό δίλημμα είτε να θέσουν σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη και την υγεία τους είτε να απολέσουν την εργασία και το εισόδημά τους. Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών φορέων, η κυβέρνηση έχει περιοριστεί σε γενικόλογες διαβεβαιώσεις ότι «το ζήτημα εξετάζεται», χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί ουσιαστική λύση.

Επισημαίνεται δε ότι, ήδη από τον Ιούλιο του 2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποστείλειπροειδοποιητική επιστολή προς τη χώρα μας για την αναγκαιότητα

άρσης των διακρίσεων μεταξύ μόνιμων και αναπληρωτριών εκπαιδευτικών. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τις ελληνικές αρχές, υποστηρίζοντας ότι οι μόνιμοι και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί «δεν βρίσκονται σε συγκρίσιμη κατάσταση» και συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης της αρχής της μη διάκρισης, δεν θεωρήθηκαν ικανοποιητικές με συνέπεια στις 7 Μαΐου 2025 η Κομισιόν εξέδωσε αιτιολογημένη γνώμη προς την Ελλάδα (INFR(2024)4013), με προθεσμία δύο μηνών για τη λήψη μέτρων.

Παρά τις σαφείς αυτές επισημάνσεις, η κυβέρνηση ουδέποτε προχώρησε στις απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις. Ως αποτέλεσμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πλέον την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η ελληνική νομοθεσία εξακολουθεί να παραβιάζει την Οδηγία 1999/70/ΕΚ, διατηρώντας διακρίσεις εις βάρος εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μεταξύ των οποίων και οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί.

Επειδή, η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο συνιστά βαρύτατη θεσμική έκθεση της χώρας και επιβεβαιώνει ότι οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί δήθεν μη ύπαρξης παραβίασης του ενωσιακού δικαίου, για διακρίσεις εις βάρος εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μεταξύ των οποίων και οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, ήταν αβάσιμοι.

Επειδή, το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας απαιτεί πολιτικές αποφάσεις χωρίς αστερίσκους,

Επειδή, η ισότητα στα εργασιακά δικαιώματα δεν μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμη,

Ερωτώνται οι αρμόδιες κ.κ Υπουργοί

  1. Μετά την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγνωρίζει πλέον η κυβέρνηση ότι η ισχύουσα νομοθεσία εισάγει παράνομες διακρίσεις εις βάρος των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών;
  2. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης απέναντι στην αιτιολογημένη κρίση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα παραβιάζει την Οδηγία 1999/70/ΕΚ;
  3. Για ποιο λόγο δεν υιοθετήθηκαν οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις μετά την προειδοποιητική επιστολή του Ιουλίου 2024 και την αιτιολογημένη γνώμη της 7ης Μαΐου 2025, ώστε να αποφευχθεί η παραπομπή της χώρας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
  • Προτίθεται η κυβέρνηση να καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα εξισώνει πλήρως τα δικαιώματα μητρότητας, αναρρωτικής άδειας και προστασίας της εγκυμοσύνης των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών με εκείνα των μόνιμων εκπαιδευτικών, σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο;
  • Ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης της χώρας με την Οδηγία 1999/70/ΕΚ και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

H ερωτoύσα βουλευτής

Παναγιού (Γιώτα) Πούλου Βουλευτής Βοιωτίας

Share...

Bynea