Συνεδρίαση διοικητικού συμβουλίου Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας: Άρχισε η διαβούλευση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης

1 min read

Παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου και του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Βασίλη Σπανάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, όπου άρχισε ουσιαστικά η διαβούλευση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας ότι “σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τις Περιφέρειες της χώρας. Αρχίζει επιτέλους, με καθυστέρηση ετών, η διαβούλευση για τον νέο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης, της αλλαγής δηλαδή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Εμείς οι Περιφερειάρχες και συνολικά οι άνθρωποι που υπηρετούμε τις Περιφέρειες από όποιον ρόλο -Διοίκησης ή Αντιπολίτευσης- θα είμαστε δίπλα σας, εάν είστε αποφασισμένοι να προχωρήσετε εσείς και η Ελληνική Κυβέρνηση σε σοβαρές τομές στον τρόπο λειτουργίας των Περιφερειών, που θα προβλέπουν την ενδυνάμωσή τους, τη θεσμική θωράκιση, την οικονομική ανεξαρτησία και την πολιτική τους αναβάθμιση, ώστε να καταστούν θεσμοί που θα ανταποκρίνονται και θα δίνουν λύσεις ακόμη πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά προς όφελος συμπολιτών μας”.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε τον κρίσιμο ρόλο των Περιφερειών ως αναπτυξιακού και όχι μόνο μοχλού για να μπορέσει πραγματικά να πάει η Ελλάδα μπροστά και ως του θεσμού, που είναι εγγύτερα στους πολίτες, έχοντας βαθιά γνώση των προβλημάτων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε τόπου ξεχωριστά.

“Οι Περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα να χαράξουν και να εφαρμόσουν πολιτική από κάτω προς τα πάνω, ώστε η ανάπτυξη να φθάνει σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε νησί, σε κάθε σπίτι, χωρίς να αφήνει κανέναν συμπολίτη μας πίσω και κανέναν συμπολίτη μας μόνο. Στην έναρξη αυτής της διαβούλευσης ζητούμε από το Υπουργείο να σκεφτεί τη μεγάλη εικόνα. Ο τρόπος με τον οποίο σήμερα λειτουργεί το Κράτος μας έχει ήδη φτάσει στα όριά του. Πρέπει να βρούμε ένα νέο αποτελεσματικό μοντέλο διοίκησης στη χώρα. Οι Περιφέρειες, που απέδειξαν όχι μόνο στα εύκολα χρόνια αλλά κυρίως στα χρόνια της κρίσης την αποτελεσματικότητά τους, έχουν την εμπειρία, το όραμα και τους ανθρώπους να υπηρετήσουν αυτό το νέο μοντέλο. Είναι μια πάγια θέση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος: Ήλθε η ώρα να μεταβούμε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Αυτό δεν γίνεται με βαρύγδουπους τίτλους ή με ανακοινώσεις και θεωρίες, αλλά γίνεται στην πράξη. Πιστεύουμε ότι στη σημερινή μας πρώτη συνάντηση θα μπει η βάση μιας στενότερης συνεργασίας αλλά θα μπουν και τα θεμέλια, για να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται στον θεσμό, ώστε οι Περιφέρειες να υπηρετούν ακόμη πιο αποτελεσματικά τους συμπολίτες μας”, υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά του ο κ. Λιβάνιος κηρύσσοντας από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας την έναρξη της συζήτησης για τη σύνταξη του νέου Κώδικα που αφορά τόσο στην Πρωτοβάθμια, όσο και στη Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση (Δήμοι και Περιφέρειες), τόνισε μεταξύ άλλων ότι “αρχίζει ο διάλογος για τη σύνταξη του Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης. Είχαμε τη χαρά μαζί με τον Υφυπουργό Βασίλη Σπανάκη να συζητήσουμε σήμερα το χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο συνεργασίας μας με τους Περιφερειάρχες τους επόμενους μήνες. Εργαζόμαστε όλοι μαζί για μια Αυτοδιοίκηση ισχυρή προς όφελος όλων των πολιτών”.

Επίσης, ο Υπουργός Εσωτερικών έθεσε ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν “καθαροί ρόλοι μεταξύ των επιπέδων διοίκησης και να γνωρίζουν όλοι τι επακριβώς κάνουν οι Περιφέρειες, τι οι Δήμοι και τι το Κράτος, είτε αυτό έχει να κάνει με την Κυβέρνηση, είτε με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις”.

Παρουσιάζοντας τις βασικές επιδιώξεις του Υπουργείου Εσωτερικών για τον νέο Κώδικα, ο κ. Λιβάνιος σημείωσε ότι η σύνταξή του θα πρέπει να προχωρήσει με γοργά βήματα και έθεσε ως ορίζοντα κατάθεσης των προτάσεων των Περιφερειών το τέλος του έτους. Όπως υπογράμμισε, στον νέο Κώδικα για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα υπάρξουν προβλέψεις μεταξύ άλλων για το εκλογικό σύστημα ανάδειξης των Περιφερειακών Αρχών, για το σύστημα διακυβέρνησης των Περιφερειών, αλλά και για τη θεσμοθέτηση μητροπολιτικών λειτουργιών και διακυβέρνησης στα δυο μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.

Share...

Διαβάστε επίσης...