Μήνυμα Ταγκαλέγκα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

1 min read

‘‘ Ωραία παιδιά, με τα μεγάλα μάτια σαν εκκλησίες χωρίς στασίδια,

ωραία παιδιά, δικά μας, με τη μεγάλη θλίψη των αντρείων,

αψήφιστοι, όρθιοι στα προπύλαια, στον πέτρινο αέρα,

έτοιμο χέρι, έτοιμο μάτι, πώς μεγαλώνει το μπόι, το βήμα και η παλάμη του ανθρώπου;”

Γιάννης Ρίτσος, Ημερολόγιο μιας εβδομάδας

Μισός αιώνας μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τα μηνύματα, όπως και ο αγώνας εκείνων των ανθρώπων για μια ελεύθερη πατρίδα, για μια Ελεύθερη Δημοκρατική Ελλάδα παραμένουν ζωντανά.

Συμπληρώνονται 50 χρόνια φέτος από την εξέγερση εκείνου του Νοέμβρη, και το Πολυτεχνείο ζει, μέσα από τις αιματοβαμμένες  μαρτυρίες και τις διαχρονικές του λέξεις, όπως η Δικαιοσύνη, η Ισότητα, η Ισονομία, η Ομόνοια και η Αλληλεγγύη. Όχι μόνο λέξεις τρανές, γραμμένες σε βιβλία και ποιήματα, αλλά λέξεις που μετουσιώθηκαν σε πράξη, μέσω της φωνής και των μαχών στον παλλαϊκό ξεσηκωμό των νέων, των φοιτητών και των απλών ανθρώπων.

Η νέα γενιά των ημερών μας, συνεχίζει, έπειτα από τις μακροχρόνιες συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης να δίνει τον δικό της αγώνα, με έκδηλη αγωνία για το μέλλον της. Αποκούμπι της και φωτεινός σηματοδότης είναι οι νέοι εκείνου του  Νοέμβρη που πάλεψαν για μια καλύτερη ζωή.

Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους, να είμαστε σύμμαχοι στους δικούς τους αγώνες. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας προς τους νέους μας.

Share...

Διαβάστε επίσης...