Γ. Μουλκιώτης: «Άμεση στήρηξη των πληγέντων από τον περονόσπορο παραγωγων της Βοιωτίας»

1 min read

Ο βουλευτής Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης,με ερώτηση απευθυνόμενη στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, ζητά την άμεση στήριξη των παραγωγών στην Βοιωτία, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από περονόσπορο.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι, επικρατεί μεγάλη αναστάτωση στους καλλιεργητές σταφυλιού και κρεμμυδιού του νομού Βοιωτίας, αφού είναι πρωτοφανής η καταστροφή που έχει προκληθεί στις καλλιέργειες τους από τον περονόσπορο. 

Τονίζεται ότι τη φετινή καλλιεργητική περίοδο και ιδιαίτερα από τα τέλη Μαρτίου και μετά, επικράτησαν πρωτόγνωρες κλιματολογικές συνθήκες ιδανικές για ανάπτυξη ασθενειών, κυρίως του περονόσπορου, στις καλλιέργειες σταφυλιού και κρεμμυδιού της περιοχής από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης της καλλιέργειας. Οι παραγωγοί σταφυλιού και κρεμμυδιών, από την πλευρά τους, προχώρησαν στις απαραίτητες ενέργειες με συνεχείς και επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς όποτε τους επέτρεπε ο καιρός, όμως το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Διστόμου του Δήμου Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, όπου υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις αμπελιών και δραστηριοποιούνται τουλάχιστον 6 μεγάλα οινοποιεία, ο περονόσπορος έχει πλήξει σχεδόν ολοκληρωτικά τις εκτάσεις.

Τέλος, επισημαίνεται, ότι το μεγαλύτερο μέρος της φετινής παραγωγής έχει καταστραφεί και εκφράζονται φόβοι και για τις μελλοντικές σταφυλικές παραγωγές, καθώς ο μύκητας μπορεί να καταστρέψει ακόμα και το ίδιο το φυτό ενώ οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν ιδιαίτερα την εξάπλωση του.

Κατόπιν αυτών, ο Βοιωτός Βουλευτής, ζητάει από τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν:

  • ​Εάν προτίθενται να προβούν σε άμεσες ενέργειες προκείμενου να γίνει νομοθετική ρύθμιση για να ενταχθούν οι ζημιές από περονόσπορο σε καθεστώς αποζημίωσης και να καταβληθούν όσο το δυνατό συντομότερα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες καλλιεργητές, αποφεύγοντας τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και την παραπομπή των ζημιών στα ΠΣΕΑ.
  • Εάν προτίθενται να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε τουλάχιστον για την φετινή χρονιά, να είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική η ασφάλιση στον ΕΛ.Γ.Α. για τους καλλιεργητές που έχουν πληγεί οι καλλιέργειές τους από το περονόσπορο. 
  • Ποια άλλα μέτρα (φοροελάφρυνση, αναστολή καταβολής φόρου κλπ) προτίθενται να λάβουν για την στήριξη των πληγέντων παραγωγών.
Share...

Διαβάστε επίσης...