Ανακοίνωση σωματείου Σπάρτακος για την πυρκαγιά σε εργοστάσιο στα Οινόφυτα

1 min read

Σήμερα, λίγο πριν τις 6 το πρωί, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ORGANOMETAL S.A (παραγωγή και εμπορία χημικών προϊόντων), στην περιοχή των Οινοφύτων.

Παράλληλα στους κατοίκους της περιοχής απεστάλη μήνυμα από το 112 για να παραμείνουν στα σπίτια τους εξαιτίας των επικίνδυνων για την υγεία τοξικών καπνών που δημιουργεί η καύση των υλικών του εργοστασίου.

Καμιά όμως μέριμνα δεν υπήρξε από τις κρατικές αρχές για τους εργαζόμενους στις βιομηχανίες και στις άλλες οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής.

Και αυτό το περιστατικό θέτει σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με τα μέτρα προστασίας από πυρκαγιές και συνολικότερα τα μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, και λόγω της φύσης των υλικών που χρησιμοποιεί και παράγει ο κλάδος (όπως και άλλοι κλάδοι), σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες (π.χ. αναρχία δόμησης, έλλειψη οδών και σχεδίου διαφυγής κ.α ) για πρόκληση μεγάλης έκτασης βιομηχανικού ατυχήματος, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους των βιομηχανικών περιοχών Οινοφύτων, Σχηματαρίου και Θήβας.

Αναδεικνύονται οι ευθύνες βιομηχάνων και κυβερνήσεων, καθώς οι πρώτοι με τις πλάτες των δεύτερων δεν λαμβάνουν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα για την πρόληψη τέτοιων φαινομένων με αποτέλεσμα να εκθέτουν σε κινδύνους την υγεία των ανθρώπων ακόμη και τις ζωές τους.

Γι΄ αυτούς τους λόγους επιβάλλεται:

  • Να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς και να ελεγχθούν με τις απαραίτητες μετρήσεις οι ρύποι και η τοξικότητα του περιβάλλοντος στην περιοχή.
  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη συμβεί άλλο τέτοιο περιστατικό στο συγκεκριμένο εργοστάσιο και γενικότερα.
  • Να στελεχωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί (ΤΕΥΑΕ, τμήμα βιομηχανίας και περιβάλλοντος κ.α ), να διενεργούνται ουσιαστικοί έλεγχοι και να επιβάλλονται μέτρα.
  • Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα και η καταβολή των ημερομισθίων στους εργαζόμενους στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Share...

Διαβάστε επίσης...