Εκκίνηση προγράμματος συλλογής Βιοαποβλήτων στον Δήμο Τανάγρα

1 min read

Ο Δήμος Τανάγρας, στα πλαίσια  της περιβαλλοντικής πολιτικής του, εντάσσει στην καθημερινότητα των δημοτών ένα ακόμη ρεύμα ανακύκλωσης, τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφών (βιοαπόβλητα).

Με στόχο την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας (άρθρο 50 του Ν.4819/2021), που αναφέρει την υποχρέωση όλων να συμμετέχουν στη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, ο Δήμος προχωράει σε σταδιακή εφαρμογή του προγράμματος καφέ κάδου στις επιχειρήσεις και στις κατοικίες από τις αρχές του 2023.

Για την εφαρμογή της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων απαιτείται η προμήθεια νέου εξοπλισμού. Για αυτό τον λόγο, για την Α’ Φάση, ο Δήμος έχει ήδη προμηθευτεί με Ιδίους Πόρους ΚΑΦΕ κάδους χωρητικότητας 1100lt, 240lt και 120lt, οι οποίοι θα τοποθετηθούν δίπλα από τους πράσινους και μπλε κάδους, αλλά και οικιακούς κάδους χωρητικότητας 50lt και 10lt οι οποίοι θα διανεμηθούν δωρεάν σε επιχειρήσεις και κατοικίες που παράγουν οργανικά απόβλητα, μαζί με βιοδιασπώμενες σακούλες.

Επιπλέον, σε συνέχεια της πρόσκλησης 56 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος κατέθεσε πρόταση χρηματοδότησης με τίτλο «Προμήθεια εξοπλισμού για την ανάπτυξη συστημάτων χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων Δήμου Τανάγρας», η οποία εντάχθηκε στο Ε.Π. Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α και αποτελείται από 2 υποέργα. Τα 2 χρηματοδοτούμενα υποέργα βρίσκονται ήδη στην διαγωνιστική διαδικασία και περιλαμβάνουν:

  • Υποέργο 1 «Προμήθεια κάδων απορριμμάτων για τη συλλογή βιοαποβλήτων». Αφορά  την προμήθεια 1900 τεμ. κάδων χωρητικότητας 50lt, 950 τεμ. κάδων χωρητικότητας 240lt, 400.000,00 τεμ. κομποστοποιήσιμων σακουλών 10lt  και 10.000τεμ.  κομποστοποιήσιμων σακουλών 50lt , προϋπολογισμού μελέτης 220.100 €
  • Υποέργο 2 «Προμήθεια Οχημάτων Συλλογής Μεταφοράς (ΟΣΜ) και λοιπών οχημάτων για την διαχείριση βιοαποβλήτων». Αφορά την προμήθεια 2 νέων απορριμματοφόρων τύπου πρέσας 13m3 για την συλλογή βιοαποβλήτων και την προμήθεια 2 αυτοκινούμενων πλυντηρίων για την απαραίτητη πλύση των κάδων, προϋπολογισμού μελέτης 744.000,00€

ΞΕΚΙΝΑΕΙ

άμεσα στον Δήμο Τανάγρας η Α’ Φάση του προγράμματος συλλογής Οργανικών Απορριμμάτων (Βιοαποβλήτα)

ΕΦΑΡΜΟΓΗ Α’ ΦΑΣΗΣ

  • Στην Δημοτική Κοινότητα Σχηματαρίου, με την συμμετοχή τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των  κατοικιών.
  • Στην Δημοτική Κοινότητα Οινοφύτων, με την συμμετοχή μόνο των  επιχειρήσεων
  • Στην Δημοτική Κοινότητα Δηλεσίου, με την συμμετοχή μόνο των επιχειρήσεων γύρω από την Κεντρική Πλατεία

ΔΙΑΝΟΜΗ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΚΑΔΩΝ

Μέσα στον Φλεβάρη θα ξεκινήσει η διανομή των οικιακών κάδων 50lt και 10lt, των βιοδιασπώμενων σακουλών  και  του ενημερωτικού φυλλαδίου, σε επιχειρήσεις και σε κατοικίες.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΔΕ ΚΑΔΩΝ  

Αφού ολοκληρωθεί η διανομή των οικιακών κάδων, θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία και οι ΚΑΦΕ κάδοι, στους οποίους θα απορρίπτονται τα διαλεγμένα βιοαπόβλητα.

ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΣΗΣ  ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΥΜΕ  καθημερινά  στο νοικοκυριό, στα καταστήματα εστίασης, στη δουλειά, στο γραφείο τα οργανικά απόβλητα από τα σκουπίδια.

ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ τα οργανικά απόβλητα σε ανθεκτικές χάρτινες ή βιοδιασπώμενες σακούλες που μας δίνονται δωρεάν από τον Δήμο.

ΡΙΧΝΟΥΜΕ τα οργανικά στον ΚΑΦΕ κάδο.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΥΣ

  1. Υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών όπως κρεατικά, πουλερικά, ψαρικά, λαχανικά, όσπρια, κ.λπ. (κατά προτίμηση αποστραγγισμένα από λίπη και λάδια, χωρίς κόκκαλα)
  2. Λαχανικά και Φρούτα (ωμά ή βρασμένα) και υπολείμματα σαλάτας
  3. Φλούδες, κοτσάνια
  4. Ψωμί, ζυμαρικά
  5. Γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, γιαούρτι, κρέμες)
  6. Δημητριακά, ρύζι, αλεύρι
  7. Χόρτα
  8. Τσόφλια αβγών, κουκούτσια ελιάς
  9. Υπολείμματα καφέ και αφεψημάτων
  10. Ξηροί καρποί και περιβλήματά τους
  11. Στάχτη τζακιών
  12. Χαρτί κουζίνας και χαρτοσακούλες

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΥΣ

  1. Κόκκαλα από κρέας και ψάρι
  2. Λάδια, Μαργαρίνες, Βούτυρο, λίπη
  3. Μεταλλικά αντικείμενα
  4. Πλαστικές, Γυάλινες, χάρτινες, αλουμινένιες συσκευασίες και λευκοσίδηρα υλικά (Μπλε κάδοι)
  5. Ηλεκτρικές συσκευές, Μπαταρίες
  6. Ξύλινα αντικείμενα
  7. Οικοδομικά υλικά
  8. Πάνες μωρού
  9. Περιττώματα κατοικίδιων
  10. Υφάσματα
  11. Χαρτιά υγείας
  12. Άρρωστα φυτά
  13. Υπολείμματα τσιγάρων

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Τα οργανικά απόβλητα από τους ΚΑΦΕ κάδους,  θα συλλέγονται από ειδικά απορριμματοφόρα του Δήμου & θα οδηγούνται στην Μονάδα Κομποστοποίησης για να γίνουν κομπόστ.

 ΤΟ ΚΟΜΠΟΣΤ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΑΝ:

  • Εδαφοβελτιωτικό
  • Λίπασμα για το γκαζόν
  • Συμπλήρωμα στο χώμα των γλαστρών
  • Μαγιά για κομποστοποίηση

*Ο Δήμος είναι πάντα στη διάθεσή σας για να ενημερώσει για όλα τα θέματα που αφορούν στην κομποστοποίηση (π.χ. θέσεις των καφέ κάδων, συχνότητα αποκομιδής των οργανικών αποβλήτων κ.ά.)

Τηλ. επικοινωνίας: 2262051578, 2262351162

Emaila.papagiannis@tanagra.gr

Website:  www.tanagra.gr

Share...

Διαβάστε επίσης...