Π.Σ.Ε.: Εγκρίθηκαν νέα έργα και δράσεις για το 2023

Νέα έργα και δράσεις για το 2023 ενέκρινε και προγραμμάτισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της Τακτικής Συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη σήμερα, Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2022, στην αίθουσα συνεδριάσεων «Λάμπρου Παπαδήμα», στη Λαμία.

Προ ημερήσιας διάταξης, το Περιφερειακό Συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα για τις διεκδικήσεις της Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κουτσουριώτισσας, σε βάρος κατοίκων των Δημοτικών Ενοτήτων Τολοφώνος και Λιδωρικίου της Π.Ε. Φωκίδας.

Επιπλέον, με πρόταση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αποφασίστηκε:

 • Η αναστολή της προγραμματικής σύμβασης που έχει συνάψει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με την Ιερά Μονή για υλοποίηση τεχνικών έργων.
 • Η αποστολή των πρακτικών της συνεδρίασης στην αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή για την επίλυση ιδιοκτησιακών ζητημάτων της Εκκλησίας

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, εγκρίθηκαν:

 • Το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής 2023, το οποίο ακολουθεί τις παγκόσμιες τάσεις Τουρισμού, συνδέεται με την Εθνική Στρατηγική Τουριστικής Προβολής και προβλέπει -μεταξύ άλλων- τη συμμετοχή σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις.
 • Το Πρόγραμμα έτους 2023, για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε Επιχειρηματικές Εκθέσεις Εσωτερικού και Εξωτερικού, το οποίο καθορίστηκε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των επαγγελματιών του τόπου μας.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2023 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει σειρά νέων έργων και δράσεων ανά Περιφερειακή Ενότητα, όπως:

 • «ΔΑΠΑΝΗ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ ΕΡΓΟΥ “ΟΔΟΣ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ ΟΡΙΑ ΝΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑ”», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.
 • «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΣΤΕΝΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΡΦΥΩΝ-ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.
 • «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΛΟΥΤΡΩΝ ΑΙΔΗΨΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.
 • «ΔΡΑΣΕΙΣ – ΕΡΓΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ 2023»,  προϋπολογισμού 120.000 ευρώ.
 • «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ – ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 2023», προϋπολογισμού 60.000 ευρώ.
 • «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΑΝΩ ΜΠΡΑΛΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ»,  προϋπολογισμού 70.000 ευρώ.
 • «ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΚ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ», προϋπολογισμού 35.000 ευρώ.
 • «ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΧΑΡΜΑΙΝΑ» προϋπολογισμού 60.000 ευρώ.
 • «ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ -ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΜΠΑΦΛΗ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ ΑΓΟΡΑΣ», προϋπολογισμού 95.000 ευρώ.
 • «ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ “ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ” 2023» προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.
 • «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΙΤΙΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2023-2024»,  προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ.

Εγκρίθηκε επίσης, με ευρύτατη πλειοψηφία, η υποβολή αιτήματος για την παραχώρηση του «ΑΒΚ 75» δημοσίου ακινήτου, στο οποίο έχει ανεγερθεί το Διοικητήριο Λιβαδειάς, προκειμένου να επιλυθεί το ιδιοκτησιακό ζήτημα.

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Καθοριστικής σημασίας ήταν η σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού μας Συμβουλίου, καθώς προετοιμαστήκαμε για να προχωρήσουμε σε νέα αναπτυξιακά έργα και δράσεις με το νέο έτος. “Εξοπλιστήκαμε” πλέον με το πρόγραμμα τουριστικής προβολής, με το πρόγραμμα συμμετοχής σε επιχειρηματικές εκθέσεις και -κυρίως- με το Τεχνικό μας Πρόγραμμα για το 2023, που περιλαμβάνει σημαντικά έργα. Προωθήσαμε, όμως και την επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος του διοικητηρίου της Π.Ε. Βοιωτίας στη Λιβαδειά, που εκκρεμεί για πάνω από 15 χρόνια».

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Σπύρος Νικολάου τόνισε: «Ολοκληρώσαμε μια πολύωρη συνεδρίαση, με εξαντλητική και παραγωγική συζήτηση για μια σειρά θεμάτων – ζητημάτων. Το σημαντικότερο είναι ότι καταφέραμε με σύμπνοια να δρομολογήσουμε σημαντικά έργα για το 2023. Μεταξύ των πολλών και αναγκαίων έργων, είναι και οι απαλλοτριώσεις ύψους 200.000 ευρώ για να προχωρήσει το οδικό έργο από τα Δερβενοχώρια προς την Ελευσίνα. Ευχαριστώ και πάλι τους συναδέλφους για την τήρηση του κανονισμού λειτουργίας του συμβουλίου».

Βαγγέλης Αποστόλου στο ΠΣ Στερεάς Ελλάδας: Στηρίζουμε τις αντιδράσεις κατά της επανεγκατάστασης Αιολικών Πάρκων στην Καρυστία

Τοποθέτηση του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ευβοίας και πρώην Υπουργού, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας χθες Τρίτη 6/12/2022, στο 8ο θέμα συζήτησης: Έκφραση γνώμης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)΄ «κατασκευή και λειτουργία συγκροτήματος επτά αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στη θέση “κουρμαλή” ισχύος 33 MW, στη θέση “πιονάρι” ισχύος 33 MW, στη θέση “βαλμός” ισχύος 26,4 MW, στη θέση “σκιγερι” ισχύος 33 MW, στη θέση “Άγιος Ιωάννης” ισχύος 26,4 MW, στη θέση “βελανίδι – κοπρια” ισχύος 13,2 MW και στη θέση “βελανίδι” ισχύος 19,8 MW, στις Δ.Ε. Καρύστου, Mαρμαρίου και Στυρέων του Δ. Καρύστου και των συνοδών τους έργων στις Δ.Ε.. Καρύστου, Μαρμαρίου και Στυρέων του Δ. Καρύστου, στις Δ.Ε. Διστύων και Ταμυνέων του Δ. Κύμης Αλιβερίου και στις Δ.Ε.. Αμαρυνθίων και Ερέτριας της Π.Ε. Εύβοιας.»

«Έχει γίνει πλέον κανόνας ο αιφνιδιασμός από επενδυτές που θέλουν κυριολεκτικά να αλώσουν το περιβάλλον της Εύβοιας. Ένα περιβάλλον που βρίθει αρχαιολογικών πολιτιστικών και ιστορικών ευρημάτων.
Βλέποντας τόσο οι υποψήφιοι επενδυτές όσο και η κυβέρνηση ότι οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν, έχοντας ως συμπαραστάτες την τοπική αλλά και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, έφτασαν μέχρι του σημείου όχι μόνο να μην αποδέχονται τις απόψεις τους, αλλά και να τις αγνοούν παντελώς εγκρίνοντας τις μελέτες τους, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ και οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές απολύτου προστασίας και NATURA.

Το βιώσαμε αυτό με τις προηγούμενες μελέτες που αφορούσαν στην ίδια περιοχή.
Η έγκριση της επένδυσης στο Νημποριό των Στείρων από τον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος αγνοούσε ιστορικούς και αρχαιολογικούς λόγους.
Το ίδιο συνέβη και με τα αιολικά πάρκα στην Βορειοκεντρική Εύβοια του συγκεκριμένου επενδυτή, παρά τη δέσμευση του Υπουργού Περιβάλλοντος ότι θα καταθέσει πρωτίστως για διαβούλευση την πρότασή του για τις προστατευόμενες και NATURA περιοχές.

Ειδικότερα αντιδρούμε γιατί:
Δεν έχει εκπονηθεί το νέο χωροταξικό των ΑΠΕ, πράγμα που ακόμα και κατά τον πρόεδρο της ΡΑΕ κ. Δαγούμη είναι απαραίτητο. Βέβαια την ίδια ώρα συνεχίζει να χορηγεί άδειες παραγωγού.
Στις 7 διάσπαρτες θέσεις της εγκατάστασης αιολικών πάρκων και συναφών έργων βρίθουν σημαντικές αρχαιότητες και μάλιστα με αρχαιολογικά ευρήματα. Πρέπει πρωτίστως να ανακηρυχτούν ως αρχαιολογικοί χώροι, διαδικασία που το ΚΑΣ έχει και για άλλες περιοχές της Εύβοιας κάνει και
Η Εύβοια και ειδικά η Νοτιοκεντρική έχει υπερκαλύψει το στόχο της για την Εθνική συμμετοχή στις ΑΠΕ. Αρκούν οι περισσότερες από 600 ανεμογεννήτριες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.
Εμείς στηρίζουμε τους φορείς και τους κατοίκους της Εύβοιας που αντιστέκονται στην εγκατάσταση και την επέκταση των αιολικών πάρκων στις περιοχές τους.»

Share...

nea

Next Post

Η Π.Σ.Ε. συμμετείχε στη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών FOOD & LIFE 2022 στο Μόναχο  της Γερμανίας

Τε Δεκ 7 , 2022
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συμμετείχε στη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών FOOD & LIFE 2022, που πραγματοποιήθηκε από τις 30 Νοεμβρίου έως και τις 4 Δεκεμβρίου 2022 στο Μόναχο στη Γερμανία.  Πρόκειται για μια έκθεση με υψηλή απήχηση και επισκεψιμότητα, στην οποία οι 8 δυναμικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που συμμετείχαν, είχαν την ευκαιρία να προωθήσουν […]

Σας ενδιαφέρουν