Μήνυμα του Δημάρχου Λεβαδέων για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών» από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με σκοπό την ανάδειξη ενός σημαντικού σε διεθνή κλίμακα προβλήματος διότι συνιστά παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Περιστατικά βίας κατά των γυναικών, δυστυχώς με υψηλή συχνότητα εμφάνισης, λαμβάνουν χώρα σε κάθε κοινωνία αναπτυγμένης ή αναπτυσσόμενης χώρας. Η βία συναντάται σε διάφορες μορφές – από λεκτική, ψυχολογική, σωματική βία, ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, σωματεμπορία και γυναικοκτονία. Διαχρονικά προβλήματα που προκαλούν φόβο, πόνο, εξευτελισμό, καταπιέζουν και περιορίζουν τις γυναίκες προκαλώντας συναισθήματα βασανιστικά για την ύπαρξή τους και αφαιρώντας τους ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.

Τα αριθμητικά στοιχεία που καταγράφουν τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών σοκάρουν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο αποτελώντας παράλληλα  ντροπή για τις σύγχρονες κοινωνίες. Παρά την εξέλιξη των κοινωνιών, την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διερεύνηση των πολιτικών προστασίας, συνεχίζουν να σημειώνονται με ανησυχητικά αυξανόμενο ρυθμό περιστατικά βίας κατά των γυναικών λόγω της συντήρησης στερεοτύπων και πατριαρχικών ιδεών.

Αυτά τα στερεότυπα πρέπει να σταματήσουν να υφίστανται. Πρέπει όλοι μαζί να συμβάλλουμε στην πρόληψη, στην εξάλειψη και στην καταγγελία τέτοιων περιστατικών. Δείχνουμε μηδενική ανοχή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Στηρίζουμε τις γυναίκες, τις ενθαρρύνουμε να μιλήσουν βοηθώντας τες να αισθάνονται ασφαλείς μέσα στις κοινωνίες και το κράτος στο οποίο ζουν. Αποτελεί ευθύνη όλων μας, αλλά κυρίως της κοινωνίας και του κράτους να αποτρέπει και να υπερασπίζεται με θεσμικό τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών. 

O Δήμος Λεβαδέων βρισκόμενος πάντα στο πλευρό του πολίτη παρέχει δωρεάν ψυχολογική και συμβουλευτική στήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους και σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν θέματα βίας.

Για πληροφορίες και ραντεβού με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Λεβαδέων μπορείτε να επικοινωνείτε τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο τηλέφωνο 22613-50857. 

Share...

nea

Next Post

Μήνυμα του Δημάρχου Θηβαίων, Γιώργου Αναστασίου, για την Ημέρα Κατά της Βίας των Γυναικών

Πα Νοέ 25 , 2022
25η Νοεμβρίου. Μια ημερομηνία που έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών. Δεν είναι μία ημέρα γιορτής, αλλά ημέρα αναστοχασμού και προβληματισμού. Γιατί οι αριθμοί δείχνουν μία κοινωνία με αυξημένα περιστατικά έμφυλης βίας, αύξηση των γυναικοκτονιών και  μεγάλο αριθμό γυναικών, που ακόμη δεν βρίσκουν το […]

Σας ενδιαφέρουν