
Ο μαιευτήρας – γυναικολόγος κος Χάρης Χηνιάδης, ένας εκ των ιδρυτών της Be-live, με περίσσεια χαρά συνομίλησε με την Κατερίνα Σιδέρη για τη δημιουργία της Be-live, τις δράσεις τις οργάνωσης και την προσφορά της, με απώτερο σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που μας αφορούν όλους είτε σε ατομικό, είτε σε κοινωνικό επίπεδο.

Κε Χηνιάδη, είστε ένας από τους ιδρυτές της Be–live και ειλικρινά, νιώθω την ανάγκη να σας συγχαρώ για αυτή σας την πρωτοβουλία. Ποιο το έναυσμα που σας ώθησε στη δημιουργία της;
Τη Be–live τη δημιουργήσαμε μαζί με τον Βασίλη Κελλάρη. Είμαστε και οι δύο γυναικολόγοι αναπαραγωγής, κάναμε αρκετή δουλειά pro bono και αποφασίσαμε να την οργανώσουμε, προκειμένου να έχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα, το οποίο θα έχει μεγαλύτερο όφελος για την κοινωνία. Έτσι λοιπόν προχωρήσαμε στη δημιουργία μιας οργάνωσης, η οποία κάνει δωρεάν εξωσωματική γονιμοποίηση σε ζευγάρια τα οποία έχουν διαγνωστεί με υπογονιμότητα και δεν έχουν τα χρήματα να πραγματοποιήσουν τη συγκεκριμένη θεραπεία, γιατί πράγματι είναι πολύ ακριβή.
Ο δεύτερος λόγος για τη δημιουργία της Be-live είναι να ενημερώσουμε τον κόσμο για το πως επηρεάζεται η γονιμότητα μιας γυναίκας, αλλά και ενός άντρα προκειμένου να κάνουν παιδιά αν θέλουν σχετικά νωρίς και να μην αναγκάζονται να «φτάσουν» στο σημείο να χρειάζονται εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ποια είναι η αποστολή της Be–live και σε ποιους απευθύνεται;
Η Be–live απευθύνεται στα υπογόνιμα ζευγάρια. Υπάρχουν κάποια κριτήρια τα οποία είναι θα έλεγα πολύ συγκροτημένα. Υπάρχουν οικονομικά κριτήρια όσον αφορά την επιλογή των ζευγαριών, να μην είναι το ζευγάρι με εισόδημα κάτω από το κατώφλι της φτώχειας, όπως επίσης και να μην έχει μεγάλο εισόδημα, προκειμένου να μην ωφελούνται ζευγάρια τα οποία θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα μιας τέτοιας θεραπείας και να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε άλλα ζευγάρια που πραγματικά την έχουν ανάγκη.
Θεωρώ τη δράση σας ανεκτίμητη, πολύτιμη και συγκινητική τόσο για τους άμεσα ενδιαφερόμενους μελλοντικούς γονείς, όσο και γενικότερα για το κοινωνικό σύνολο. Τι είναι αυτό που εισπράττετε εσείς ως «ανταμοιβή», κάθε φορά που εκπληρώνετε την επίτευξη ενός στόχου;
Αυτό που εισπράττουμε, ουσιαστικά είναι η συγκίνηση που έχουμε και εμείς, βλέποντας ζευγάρια τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα και δε θα την αποκτούσαν και ξαφνικά βλέπουν να ανοίγεται μπροστά τους, ένας καινούριος ορίζοντας.
Στην εξωσωματική, αυτό που χαιρόμαστε πάρα πολύ είναι έτσι κι αλλιώς, η επιτυχία, το θετικό τεστ κύησης και η γέννα. Αυτό, φανταστείτε ότι έχει ένα σημαντικό πολλαπλασιαστή για τα ζευγάρια αυτά, τα οποία πραγματικά δε θα μπορούσαν να κάνουν παιδί, μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν χρήματα και ήταν καταδικασμένα σε αυτό. Όταν λοιπόν έχουμε το βλέμμα τους απέναντι στο πρώτο ραντεβού αλλά μέχρι και την εξωσωματική που μπορεί να έχει κόστος από 4.000 μέχρι και 7.000€ και δε θα τους κοστίσει τίποτα από γιατρούς, νοσοκομείο και φάρμακα, αυτό το βλέμμα και εν συνεχεία η επιτυχία, το θετικό τεστ αλλά και η γέννηση των παιδιών είναι για εμάς, η μεγαλύτερη ανταμοιβή από όλες.

Είστε Μαιευτήρας – Γυναικολόγος με ειδίκευση στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και τη Λαπαροσκοπική Χειρουργική. Λόγω πείρας, θεωρείται δύσκολο εγχείρημα στις μέρες μας από ιατρικής αλλά και οικονομικής πλευράς, η πολυπόθητη εγκυμοσύνη και δη η δημιουργία οικογένειας;
Αρχικά να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα έχουμε 1,3 – 1,4 παιδιά ανά οικογένεια, με ή χωρίς υπογονιμότητα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τα ζευγάρια έχουν μεγάλη οικονομική στενότητα και θέλουν να προσφέρουν στα παιδιά τους το καλύτερο που μπορούν.
Ακόμη περισσότερο η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει ένα κόστος δυσβάστακτο. Υπάρχουν ζευγάρια τα οποία έχουν πουλήσει σπίτια προκειμένου να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση 2 και 3 φορές. Ένας από τους βασικούς λόγους που συνεργαζόμαστε ως Be–live με λίγα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης και όχι με όλα, είναι ότι θέλουμε να έχουμε ρεαλιστικές πιθανότητες για κάθε ζευγάρι να αποκτήσει το παιδί του και αυτό συμβαίνει μόνο όταν έχουμε ένα πολύ καλό και ποιοτικό εμβρυολογικά εργαστήριο, το οποίο δεν είναι κάτι που το βρίσκεις εύκολα. Υπάρχουν λίγα στην Ελλάδα και αυτό προσφέρουμε και εμείς. Είναι δύσκολο εγχείρημα τεχνολογικά και οικονομικά.
Θα ήθελα να μας μιλήσετε για τη συνεργασία σας με τις εκδόσεις Ευρασία και το βιβλίο «μια φορά και ένα καιρό… 9 μήνες πριν».
Το βιβλίο έχει επιμεληθεί ο φίλος και συνιδρυτής Βασίλης Κελλάρης ο οποίος έχει γράψει έναν εξαιρετικό πρόλογο και συγγραφέας είναι μια πελάτισσα του κου Κελλάρη η οποία έκανε εξωσωματική γονιμοποίηση και έμεινε έγκυος και γέννησε το μωρό της, η Γιώτα Ανδρομιδά. Οργανώθηκε μια πολύ ωραία εκδήλωση, με αρκετό κόσμο, με σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της υγείας, της πολιτικής και αρκετές ασθενείς με ιστορικό υπογονιμότητας, προκειμένου να προωθήσουμε το βιβλίο, τα έσοδα από τις πωλήσεις του οποίου προορίζονται για την ενίσχυση του οργανισμού μας, με σκοπό να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε ακόμα περισσότερα ζευγάρια. Αξίζει να αναφέρω, ότι στη εκδήλωση πουλήθηκαν περίπου 700 βιβλία.
Η Be–live ιδρύθηκε το 2019. Σε πόσες οικογένειες έχετε προσφέρει χαμόγελα ευτυχίας, κάνοντας πραγματικότητα το όνειρο απόκτησης ενός παιδιού;
Η Be–live ιδρύθηκε πριν από 3 χρόνια και αρχίσαμε να δεχόμαστε αιτήσεις τον Απρίλιο του 2019. Έχουμε έκτοτε δεχτεί περίπου 200 αιτήσεις εκ των οποίων οι 100 πληρούσαν τα κριτήρια και από αυτές έχουν γεννηθεί ήδη 24 παιδιά. Έχουμε στο στάδιο κυοφορίας άλλα 5 και υπάρχουν και 5 τεστ που περιμένουμε αποτελέσματα, σε γυναίκες που έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Αν βάλετε κάτω τα νούμερα, από τη στιγμή που γίνεται μια αίτηση, να επεξεργαστεί, να δούμε το ζευγάρι, να γίνουν οι πρώτες εξετάσεις, να προχωρήσουμε τελικά στην εξωσωματική γονιμοποίηση και μετά από 9 μήνες να γεννήσουμε και παρόλα αυτά έχουμε γεννήσει 24 παιδιά, νομίζω ότι αποδεικνύουμε με αυτό τον τρόπο ότι κινούμαστε συντεταγμένα και έχουμε αποτελέσματα. Το ποσοστό επιτυχίας στις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με την Be–live είναι 78%, επιβεβαιώνοντας εκτός από το ότι είμαστε τυχεροί, ότι συνεργαζόμαστε με καλές μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης και θεωρούμε ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός. Δε σταματάμε και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε, ότι περισσότερο μπορούμε.
Με ποιον τρόπο θα μπορούσε ο απλός πολίτης να ενημερωθεί, να συνδράμει και να συνεισφέρει στο όραμα και στους στόχους της Be live;
Στο πλαίσιο της αδιάβλητης λειτουργίας μας, δεχόμαστε αιτήσεις μόνο ηλεκτρονικά. Άρα όποιοι θέλουν να βοηθηθούν και να ενημερωθούν από τη Be–live, μπορούν να μας βρουν σε όλα τα social media με το όνομά μας Be–live, είτε στο fb, στο Instagram, στο twitter και φυσικά έχουμε το site μας www.be-live.gr όπου εκεί αναφέρουμε τα κριτήρια επιλογής και υπάρχουν οι φόρμες επικοινωνίας και εκδήλωσης ενδιαφέροντος τόσο για ασθενείς, όσο και για ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να συνεισφέρουν με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν.
Αν κάποιος θέλει να συνεισφέρει, μπορεί να το κάνει είτε διοικητικά, με την έννοια της βοήθειας στη διαχείριση του όγκου δουλειάς που έχουμε ως σωματείο, είτε ιατρικά γιατί έχουμε συνεργαζόμενους γιατρούς από πολλές ειδικότητες που είναι χρήσιμες για την εξωσωματική γονιμοποίηση. Όχι μόνο γυναικολόγους, αλλά και ψυχολόγους, ενδοκρινολόγους, ειδικούς μαστού, χειρουργούς και άλλες ειδικότητες, έχοντας ένα πανελλαδικό δίκτυο με πάνω από 30 συνεργαζόμενους.
Όπως επίσης έχουμε και χορηγούς οι οποίοι μπορούν να κάνουν χορηγία από ένα απλό ποσό της τάξεως του 1€, έως να αναλάβουν μια «οικογένεια» για να κάνει 1 – 2 παιδιά με το σωματείο μας ή ακόμα να αναλάβουν και μια περιοχή, όπως έχουν κάνει μεγάλες εταιρείες όπως η Eurobank, που μας έχουν βοηθήσει και συνεχίζουν να μας βοηθούν πολύ.
Πόσο ευαισθητοποιημένοι είμαστε σαν κοινωνία και πόσο καλά ενημερωμένοι για την υπογεννητικότητα, τις φερόμενες αιτίες της και τα αποτελέσματά της;
Μια κοινωνία δε σταματάει να ενημερώνεται ποτέ. Ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να ενημερώσουμε τον κόσμο, τόσο για το σημαντικό πρόβλημα υπογονιμότητας που υπάρχει παγκοσμίως και κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες, όσο και για το επιπλέον πρόβλημα που έχουμε ως χώρα. Η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο αναφορά την υπογεννητικότητα.
Η Be–live βέβαια δε σκοπεύει να λύσει το πρόβλημα της υπογεννητικότητας της Ελλάδας, δε γίνεται αυτό με τα 24 ή τα 104 παιδιά που θα φέρουμε στον κόσμο. Όμως θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό πάνω σε αυτό, να ενημερωθεί για τα όρια γονιμότητας που υπάρχουν, να αντιληφθεί ότι δεν μπορούν λανθασμένα να περιμένουν οι γυναίκες να κάνουν μια εξωσωματική στα 40 και να μείνουν εύκολα έγκυες με ή χωρίς τη Be–live, αλλά επίσης να ευαισθητοποιήσουμε το κράτος και τους δημόσιους φορείς για να βοηθήσουν όλα τα ζευγάρια, αυτά που έχουν δυσκολία στο να αποκτήσουν παιδιά, αλλά και τα υπόλοιπα που δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή, με βοήθεια στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.
Άρα λοιπόν θα έλεγα ότι είναι μια βεντάλια ολόκληρη από δράσεις που μπορούν να γίνουν. Εμείς προσπαθούμε να βάλουμε το μικρό μας λιθαράκι πάνω σε ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που είναι δύσκολο μεν, αλλά εφικτό να αντιμετωπιστεί αν συντονιστούμε όλοι μαζί, κράτος, οργανισμοί και πολίτες.
Κε Χηνιάδη, έχετε τις θερμές μου ευχαριστίες για την ανταπόκρισή σας στο κάλεσμά μου και μια πληθώρα ευχών για επίτευξη στόχων στο δύσκολο κομμάτι που υπηρετείτε!