«Η Κυβέρνηση υποχρεούται να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων στο “Βοήθεια στο Σπίτι”»

Με ερώτηση απευθυνόμενη στους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, την οποία συνυπογράφουν και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ο βουλευτής Βοιωτίας, Γιώργος Μουλκιώτης ζητά από την Κυβέρνηση την διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι».

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», μετά από 20 χρόνια συνεχόμενης εργασίας και προσφοράς, βρίσκονται ξανά σε αδιέξοδο, με προφανή κίνδυνο την αναστολή λειτουργίας του εν λόγω προγράμματος σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 1548/2022 απόφασης του τρίτου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακυρώνει εν μέρει την προκήρυξη 4Κ/2020 του ΑΣΕΠ, αφήνοντας εκτός το 50% των θέσεων του συνόλου των εργαζομένων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, στους ήδη 163 εργαζόμενους που έμειναν εκτός της προκήρυξης, μετά από 20 χρόνια συνεχούς εργασίας, προστίθενται πάνω από χίλιοι εργαζόμενοι του προγράμματος και επιτυχόντες στον διαγωνισμό, που αυτή την στιγμή κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός εργασίας ενώ, στην πλειοψηφία τους, είναι πάνω από 50 ετών.

Τονίζεται ότι, με πληθώρα κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων (ερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις, τροπολογία), οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής έχουν ζητήσει την διασφάλιση της συνέχισης της εργασίας των ήδη υπηρετούντων στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι καθώς και την ομαλή ένταξη των επιτυχόντων της προκήρυξης 4Κ/2020. Μάλιστα στη κατεύθυνση αυτή, είχαν προτείνει, αυτό να γίνει μέσω της νόμιμης διαδικασίας των Προγραμματικών Συμβάσεων (ΕΕΤΑΑ-Υπ. Εσωτερικών-Υπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων), όπως διαδοχικά έχουν συναφθεί και στο παρελθόν, ώστε να συνεχίσουν την εργασία τους οι ήδη εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, που δεν θα ενταχθούν στους Δήμους με την 4Κ/2020.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η Κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει την συνέχιση της εργασίας των ήδη υπηρετούντων καθώς διάχυτη είναι μία αίσθηση αδικίας, αφού μετά από χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης εργασίας, εργαζόμενοι –πολλοί εξ αυτών κοντά στη συνταξιοδότηση- μένουν άνεργοι.

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν:

  • ​Τι προτίθενται να πράξουν προκειμένου να συνεχίσουν την εργασία τους οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ώστε κανένας επιτυχόντας όλων των κατηγοριών από τους τελικούς πίνακες του διαγωνισμού της προκήρυξης 4Κ/2020 του ΑΣΕΠ, όπως αυτοί έχουν ανακοινωθεί, να μην αποκλεισθεί και μείνει χωρίς εργασία.
  • Αν έχουν τη βούληση να υιοθετήσουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και να αξιοποιήσουν τη νόμιμη διαδικασία των Προγραμματικών Συμβάσεων (ΕΕΤΑΑ-Υπ. Εσωτερικών-Υπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων) όπως διαδοχικά έχουν συναφθεί και στο παρελθόν, ώστε να συνεχίσουν την εργασία τους οι ήδη εργαζόμενοι στο Βοήθεια στο Σπίτι που δεν προσλαμβάνονται με την 4Κ/2020, με την διάθεση τους, στους αντίστοιχους δήμου.  Αν ναι, με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. 
  • Αν προτίθεται η Κυβέρνηση να εξετάσει την απευθείας ένταξη των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με συμβάσεις αορίστου χρόνου στις αντίστοιχες υπηρεσίες των δήμων, δεδομένου ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για περισσότερο από μια δεκαπενταετία, ενώ δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το 2013 και μετά για την απασχόληση αυτή και δεν υφίσταται κάποιο σχετικό συνταγματικό κώλυμα. Αν ναι, με ποιόν τρόπο και πότε.

Ο Βουλευτής και υπεύθυνος ΚΤΕ Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιώργος Μουλκιώτης, μεταξύ άλλων, δήλωσε:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      «Η κοινωνική πολιτική δεν σημαίνει απλές εξαγγελίες από τον Πρωθυπουργό. Χρειάζεται πρακτική εφαρμογή με απτά αποτελέσματα, όπως εφαρμοσμένη πολιτική ακολουθούσε το ΠΑΣΟΚ και δημιούργησε την δομή“Βοήθεια στο Σπίτι”.Σήμερα είναι αναγκαίο πάρα ποτέ η κεντρική κυβέρνησηνα προστατέψει και να καλύψει τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Αδήριτη ανάγκη, η Κυβέρνηση ναδιασφαλίσει τις θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων στο “Βοήθεια στο Σπίτι”».

Share...

nea

Next Post

Συνέντευξη του Χάρη Χηνιάδη στην Κατερίνα Σιδέρη

Δε Οκτ 24 , 2022
Ο μαιευτήρας – γυναικολόγος κος Χάρης Χηνιάδης, ένας εκ των ιδρυτών της Be-live, με περίσσεια χαρά συνομίλησε με την Κατερίνα Σιδέρη για τη δημιουργία της Be-live, τις δράσεις τις οργάνωσης και την προσφορά της, με απώτερο σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που μας αφορούν όλους είτε σε […]

Σας ενδιαφέρουν