Παρέμβαση Μπατζελή για τη συνεδρίαση του Π.Σ στο Δίστομο

Ανακοίνωση της παράταξης “Πατρίδα μας η Στερεά” λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου στο Δίστομο:

Εκ μέρους της παράταξη «πατρίδα μας η Στερεά», κος Μπάμπης Φάκος  δηλώνει σχετικά με το  εργατικό ατύχημα που στοίχισε τη ζωή ενός εργαζόμενου μηχανικού, στα μεταλλεία της εταιρείας Imerys στη Φωκίδα ότι «εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του αδικοχαμένου εργαζόμενου. Η υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών σε συνδυασμό με την υπολειτουργία της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος (ΕΜΝΕ) στοίχισε σήμερα μία ανθρώπινη ζωή και απαιτείται πέρα των άλλων μέτρων λειτουργίας της εταιρείας, να γίνει και άμεση στελέχωση της ΕΜΝΕ με ικανό αριθμό επιθεωρητών».

Η παράταξη επίσης για πολλοστή φορά φέρνει το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων στην Στερεά και των ολιγωριών που έχουν διαπιστωθεί διαχρονικά που τώρα όμως πλέον προκαλούν χιονοστιβάδα  προβλημάτων. Προβλημάτων  για την υγιεινή ασφάλεια των πολιτών αλλά  και των εύρυθμη λειτουργία του αυτοδιοικητικού θεσμού και των οργανισμών αυτής.

Η κα Μπατζελή βάσει και των νέων εξελίξεων για την Διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια τονίζει ότι : «δεν μπορεί  η Περιφερειακή Αρχή να  «στρουθοκαμηλίζει» για τις ελλείψεις, τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και που πλήττουν πλέον ,την βιωσιμότητα, αξιοπιστία των δήμων και των χωροταξικών αποφάσεων  για την διαχείριση των απορριμμάτων. Έχουν ληφθεί αποφάσεις μέχρι την ολοκλήρωση των μεγάλων παρεμβάσεων αλλά οι αποφάσεις αυτές  δεν υλοποιούνται  και δεν επισπεύδεται η επίλυση τους ,κατ επιλογή!! Το διάστημα δε αυτό αναπτύσσονται παράπλευρες αυτόνομες δράσεις Δήμων που πέρα της προσπάθειας της  μετακύλισης των προβλημάτων τους σε άλλες περιοχές δημιουργούν και νέες επιβαρύνσεις οικονομικές. Ήδη οι καθυστερήσεις των έργων θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, διότι δεν θα χρησμοδοτούνται τα έργα από ευρωπαϊκούς πόρους . Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη όπως:

Πρώτον γίνει ανάκληση της απόφασης Σκρέκα. ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ .Να παρέμβει πολιτικά και  η Περιφέρεια για την απόσυρση της παρέμβασης  .

Δεύτερον, κοινή συνεδρίαση περιφερειακού συμβουλίου, ΠΕΔ, ΦΟΔΣΑ και με την παρουσία της υπηρεσίας, του συντονιστικού οργάνου, για να αποφασιστούν από κοινού τι ενέργειες πρέπει να γίνουν και να υλοποιηθούν χωρίς κωλυσιεργίες. Τεχνικά, εφικτές λύσεις και όχι παρασκηνιακές παρεμβάσεις και ειδικές εξυπηρετήσεις.

Περιφερειακό Συμβούλιο 06-10-2022,ΔΙΣΤΟΜΟ

προς Περιφερειάρχη ,κο Φάνη Σπανό

από την επικεφαλής της «παράταξης πατρίδα μας η Στερεά» κας Κατερίνας Μπατζελή 

και των μελών:  Μάνος Γέμελος ,Νίκος Μπέτσιος, Μπάμπης Φάκος, Κώστας Σωτηρόπουλος 

Σχετικά  με την διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια.

Σε συνέχεια των επιμέρους θεμάτων που είχαμε αναδείξει σε συνεδριάσεις Περιφερειακών Συμβουλίων και εκείνων της Οικονομικής Επιτροπής,

επανερχόμαστε μετά  τις τελευταίες εξελίξεις που προκαλούν περιβαλλοντικούς και αυτοδιοικητικούς κραδασμούς.

Α.Η νομοθεσία και το Σύνταγμα, προβλέπουν ότι :

 • απαιτείται ολοκληρωμένος και επικυροποιημένος Περιβαλλοντικός χωροταξικός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων με πολιτικής ευθύνη των περιφερειών και σε συνεργασία με τους Δήμους.
 • αρμόδια για την καθαριότητα είναι η τοπική Αυτοδιοίκηση α’ βαθμού. Αρμόδιοι για τη συλλογή και μεταφορά των απορριμμάτων είναι οι Δήμοι, και αρμόδιοι για τη λειτουργία των ΧΥΤΑ είναι οι ΦοΔΣΑ.
 • μόνο σε περίπτωση απρόβλεπτων αναγκών και έλλειψης χώρου σε μια Περιφέρεια, αποκτά αρμοδιότητα ο Υπουργός και διατάσσει τη μεταφορά σε άλλη περιφέρεια.

Β. Στη Στερεά Ελλάδα:

 • δεν υπάρχει καμία απρόβλεπτη κατάσταση και κανένας κίνδυνος, ενώ υπάρχουν και χώροι, στους ΧΥΤΑ Άμφισσα και Ιστιαίας, τους οποίους ο ΦοΔΣΑ έχει προετοιμάσει εδώ και μήνες. Επομένως, την αρμοδιότητα την έχει ο ΧΥΤΑ.
 • ο Υπουργός αντισυνταγματικά και αναρμόδια παρεμβαίνει καταργώντας την Αυτοδιοίκηση, χωρίς να προβάλλει κανένα ισχυρισμό για να δικαιολογήσει αυτή τη συνταγματική εκτροπή. Βάσει του άρθρου 102 του Συντάγματος απαγορεύεται η παρέμβαση της Πολιτείας
 • υπάρχει βεβαρημένου κλίμα που στις τάξεις των δημάρχων της Στερεάς, εξαιτίας της ωρολογιακής βόμβας πάνω στην οποία κάθονται και ακούει στο όνομα “διαχείριση αποβλήτων”.
 • κορεσμός του κυττάρου του Βαρτού-Αμφισσα, σημαίνει αδρανοποίηση και του εργοστασίου, κάτι όμως που αντίκειται στις ευρωπαϊκές οδηγίες και σημαίνει μεγάλα πρόστιμα για το ελληνικό Δημόσιο. Κατά συνέπεια, και όπως σημειώνει η πλειοψηφία των δημάρχων-μελών του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, η μόνη -και αναγκαστική- λύση είναι η Ιστιαία, το κύτταρο της οποίας έχει μεγάλη χωρητικότητα.

Γ. Οι ισχυρισμοί των δήμων της Εύβοιας είναι :

 • ο δρόμος για το ΧΥΤΑ Ιστιαίας δεν είναι βατός. Αυτό δεν ισχύει , διότι και ο ΦοΔΣΑ ανεβάζει καθημερινά χώμα για την κάλυψη των σκουπιδιών με φορτηγά 40 τόνων, και οι Δήμοι έχουν δυνατότητα να πάνε τα σκουπίδια με συρόμενα φορτηγά κάτω των 26 τόνων . “Τυχαία” τις τελευταίες μέρες καταστράφηκε η προσβασιμότητα στον δρόμου και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αντίδραση !!!
 • η μεταφορά αλλού είναι κοστοβόρα. Εδώ πρόκειται για ζήτημα ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ, όχι νομιμότητας. Αν θέλει η Πολιτεία να βοηθήσει, ας επιχορηγήσει τη μεταφορά, όπως έκανε στην Ήπειρο.
 • οι δήμαρχοι από την Εύβοια φαίνεται κατά την συνεδρίαση της ΠΕΔ, να έχουν συνθέσει ένα μπλοκ σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους από την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα. Οι μεν πρώτοι θέλουν να στείλουν τα σκουπίδια στη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Φωκίδα και ένα άλλο μπλοκ με τους δημάρχους αυτών των περιοχών να αντιδρούν απορρίπτοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η αντίδραση Δήμου Ευβοίας που θα μπορούσε μεταβατικά εφόσον αυτό είναι εφικτό, να αποδεχτεί απορρίμματα της Νομαρχιακής ενότητας του και με το κλίμα που επικρατεί πλέον μεταξύ των Δήμων, χάνεται η περιφερειακή συνείδηση και αλληλεγγύη.

Δ.Τεχνικά:

 • Η Άμφισσα έχει χώρο 280.000 τόνους, η Ιστιαία 250.000 τόνους, και η Θήβα 40.000 τόνους. Αν η Εύβοια πάει στη Θήβα, ο ΧΥΤΑ θα κλείσει σε λίγους μήνες. Μετά, η Εύβοια και η Θήβα, ο Αλίαρτος, η Τανάγρα και οι Λοκροί, θα «πηγαίνουν» Ιστιαία.
 • Εδώ και 2 χρόνια περίπου, το ΥΕΝ δεν είχαν εκδώσει ούτε την ΑΕΠΟ για νέο κύτταρο στη Θήβα, ούτε την ΑΕΠΟ για ΜΕΑ/ΧΥΤΥ στη Λαμία και τη Χαλκίδα.
 • Η πολιτική της κυβέρνησης είναι καταστροφική, δεν έχει γίνει προσπάθεια να προχωρήσουν τα έργα και με «χαλαρότητα και αποστασιοποίηση» της Περιφέρειας

Ε. Προβλήματα από την κεντρική επιλογή

 • Πρώτον, θα βυθιστούν οι Δήμοι σε χρέη, το οποίο πρόβλημα διαρθρωτικό πλέον, κανένα κράτος δεν θα έρθει να καλύψει.
 • Δεύτερον, ή εκχώρηση της διαχείρισης σε ιδιωτικός φορέας /εταιρεία, να είναι ο αρμόδιος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΠΣΤΕ. Πολιτικό και θεσμικό ζήτημα. Εξέλιξη βέβαια που θα εκτινάξει το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων για τους δήμους.Εκτιμήσεις κάνουν λόγο τουλάχιστον για διπλασιασμό του κόστους όπου θα υποχρεωθούν το δίχως άλλο οι Δήμοι να το μεταφέρουν στους δημότες “χαρατσώνοντάς” τους μέσα από τη δραστική αύξηση των δημοτικών τελών.

 ΣΤ. Απόφαση Φο.Δ.Σ.Α 

 1. Ο Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας δεν θα υλοποιήσει την ανυπόστατη υπουργική απόφαση. Η υπηρεσία εντέλλεται να μην παραλάβει απορρίμματα κανενός Δήμου πέραν όσων ήδη εξυπηρετούνται από το ΧΥΤΑ Θήβας
 2. Να ενημερωθούν άμεσα ο Πρωθυπουργός, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Υγείας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας, ότι ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας θα τηρήσει το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους και δεν θα υλοποιήσει την ανυπόστατη υπουργική απόφαση.
 3. Να ενημερωθούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις συνεχιζόμενες αυθαιρεσίες εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε σχέση με τη σχεδίαση και λειτουργία των έργων επεξεργασίας αποβλήτων στη Στερεά Ελλάδα.
 4. Να ενημερωθεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θηβών.
 5. Να ενημερωθούν οι Υπηρεσίες (Σώμα Επιθεωρητών & Ελεγκτών Περιβάλλοντος Νοτίου Ελλάδας, ΕΥΔΑΠ κλπ).
  1. Να ζητήσει την έκτακτη συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Θηβαίων, Αλιάρτου – Θεσπιέων, Τανάγρας και Λοκρών, προκειμένου να συντονιστούν με τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής τους για την αντιμετώπιση της προκλητικά παράνομης αντιμετώπισης των τοπικών κοινωνιών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
   ΣΤ. Πρόταση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο:
  1. Ανάκληση της απόφασης Σκρέκα. ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ .Να παρέμβει πολιτικά και η Περιφέρεια για την απόσυρση της παρέμβασης  .
  2. Δεύτερον, κοινή συνεδρίαση περιφερειακού συμβουλίου, ΠΕΔ, ΦΟΔΣΑ και με την παρουσία της υπηρεσίας, του συντονιστικού οργάνου, για να αποφασιστούν από κοινού τι ενέργειες πρέπει να γίνουν. Τεχνικά, εφικτές λύσεις και όχι παρασκηνιακές παρεμβάσεις και ειδικές εξυπηρετήσεις.
Share...

nea

Next Post

Τα θέματα που βάζει η “Στερεά Υπεροχής” στο Π.Σ

Πε Οκτ 6 , 2022
Η περιφερειακή παράταξη “Στερεά Υπεροχής”, μέσω του επικεφαλής της Δημήτρη Αναγνωστάκη, απέστειλε ηλεκτρονική επιστολή προς το προεδρείο του περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, ζητώντας τα παρακάτω, για την ερχόμενη συνεδρίαση: i. Να αξιοποιηθεί η παρουσία του περιφερειακού συμβουλίου στο μαρτυρικό και ιστορικό Δίστομο και να γίνει συζήτηση-ενημέρωση, για την εξέλιξη του […]

Σας ενδιαφέρουν