Με απόφαση Σκρέκα τα σκουπίδια της Εύβοιας στο ΧΥΤΑ Θήβας

To πράσινο φως έδωσε με την υπογραφή του, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, γιαμεταφορά απορριμμάτων από τους δήμους της Εύβοιας στο ΧΥΤΑ Θήβας, αγνοώντας την ομόφωνη απόφαση των τεσσάρων δήμων (Θηβαίων, Τανάγρας, Αλιάρτου-Θεσπιέων και Λοκρών) που αντιτίθενται στη μεταφορά των σκουπιδιών από την Εύβοια στο ΧΥΤΑ Θήβας.
Τον Υπουργό Περιβάλλοντος επισκέφθηκαν ο δήμαρχος Θηβαίων Γιώργος Αναστασίου και Αλιάρτου-Θεσπιέων Γιώργος Ντασιώτης προκειμένου να του εκθέσουν τις αντιρρήσεις τους, καθώς ο ΧΥΤΑ της Θήβας είναι κορεσμένος.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Σκρέκα, ο δήμαρχος Θηβαίων σε ανάρτηση του ανέφερε:
“Συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κο Σκρέκα Κων/νο σε συνέχεια της κοινής ενημέρωσης των τεσσάρων δημοτικών συμβουλίων της 12ης Σεπτεμβρίου 2022 στην Θήβα. Αναφέραμε στον Υπουργό τους λόγους για τους οποίους αποκλείεται η εναπόθεση οποιασδήποτε ποσότητας απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Θήβας και τα τεράστια προβλήματα που αυτή θα δημιουργήσει ενώ υπάρχει λύση εφικτή και βιώσιμη. Πιστεύω ότι ο Υπουργός αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματος και θα δώσει την λύση που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και που είναι και η σωστή. Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε ετοιμότητα όντας κάθετα αντίθετοι σε εναπόθεση απορριμμάτων από τους Δήμους Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας στον ΧΥΤΑ Θήβας και θα αποτρέψουμε με κάθε τρόπο οποιαδήποτε αντίθετη απόφαση!!!”


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, λίγο πριν υπογράψει ο Υπουργός, ο συνδυασμός «Δημοτική Συνεργασία Ευθύνης», του Δήμου Θηβαίων, ζητούσε την παραίτηση του Προέδρου του ΦΟΣΔΑ, εν αναμονή των εξελίξεων και της τελικής απόφαση του Δ.Σ.
Η ανακοίνωση από τη Δημοτική Συνεργασία Ευθύνης:
Πολιτικά παιχνίδια με τα “σκουπίδια” των γειτόνων
«Τις τελευταίες μέρες, απανωτά δημοσιεύματα, κυρίως από την Εύβοια, μάς ενημερώνουν ότι υπουργοί, βουλευτές, παράγοντες, δήμαρχοι της Εύβοιας, σε αγαστή συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Γραφάκο, προσπαθούν να πείσουν τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σκρέκα να εκδώσει υπουργική απόφαση για τη μεταφορά των απορριμμάτων της Εύβοιας στη Θήβα.
Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους οι Δήμαρχοι Θηβαίων, Αλιάρτου-Θεσπιέων, Τανάγρας και Λοκρών, συγκάλεσαν τα δημοτικά τους συμβούλια σε κοινή συνεδρίαση και αφού τους ενημέρωσαν για τις παρασκηνιακές ενέργειες Δημάρχων της Εύβοιας και στελεχών του αρμόδιου Υπουργείου, κόντρα στις αποφάσεις του ΔΣ του ΦΟΣΔΑ, εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, όπου γίνεται ξεκάθαρη η ομόφωνη αντίθεση σε εξωθεσμικές ενέργειες που καταστρατηγούν τον σχεδιασμό και τις νόμιμες αποφάσεις της Διοίκησης του ΦΟΣΔΑ.
Έχουμε τη βεβαιότητα ότι πίσω από όλα αυτά κρύβονται επιδιώξεις που έχουν να κάνουν με ιδιωτικές εργολαβίες, πολιτικές ισορροπίες και τοπικές κόντρες, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των τοπικών κοινωνιών.
Η δική μας απορία είναι τι ρόλο παίζει η Διοίκηση του ΦΟΣΔΑ και ειδικότερα ο Πρόεδρος και Δήμαρχος Λαμιέων ο οποίος έχει την ευθύνη να εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΔΣ και να ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές για τις θέσεις του ΦΟΣΔΑ.
Με δεδομένα ότι:
*Ο μόνος που έχει όλα τα τεχνικά στοιχεία για την κατάσταση των ΧΥΤΑ της Στερεάς Ελλάδας είναι ο ίδιος ο ΦΟΔΣΑ.
*Ο μόνος που γνωρίζει το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ΧΥΤΑ είναι ο ίδιος ο ΦΟΔΣΑ.
*Ο μόνος που γνωρίζει σε κάθε λεπτομέρεια το σχεδιασμό για όλη την Περιφέρεια σε βάθος χρόνου είναι ο ίδιος ο ΦΟΔΣΑ.
Φαντάζει αδιανόητο και ύποπτο να αναζητείται λύση ερήμην του ΦΟΣΔΑ.
Επειδή λοιπόν, όπως ενημερωθήκαμε στην πρόσφατη κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων Δημοτικών Συμβουλίων, οι υπηρεσίες του ΦΟΔΣΑ και έχουν όλα τα στοιχεία και τα έχουν δώσει στη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, το ερώτημα προκύπτει απλά και λογικά:
Η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ σιωπά επειδή δεν μπορεί ή επειδή δεν θέλει να ενημερώσει υπεύθυνα και τον Υπουργό, και τα Δημοτικά Συμβούλια, και τους κατοίκους της Στερεάς Ελλάδας;
Είτε δεν μπορεί, είτε δεν θέλει, αποδεικνύεται μια ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. Για να αποτρέψει αυτή την εντύπωση, ο πρόεδρος του ΔΣ θα πρέπει άμεσα:
α) να ενημερώσει τους Δήμους της Περιφέρειας ότι η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, μαζί με τις υπηρεσίες του που γνωρίζουν το θέμα σε βάθος, θα συναντηθούν σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα με τον αρμόδιο Υπουργό, και θα τον ενημερώσουν πλήρως για το θέμα
β) να ζητήσει ειδική συνεδρίαση κάθε Δημοτικού Συμβουλίου της Περιφέρειας, στην οποία θα υπάρξει αναλυτική παρουσίαση του θέματος από τις υπηρεσίες του ΦΟΔΣΑ
γ) να καταγγείλει ευθέως οποιαδήποτε παρέμβαση, ακόμα και πιθανή υπουργική απόφαση, ως ευθεία παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων, και ως προσβολή προς τους Δήμους και τους δημότες της Στερεάς Ελλάδας
δ) να δεσμευθεί ότι αν έρθει έστω και ένα κιλό απορριμμάτων στη Θήβα, ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ από τη θέση του Προέδρου του ΔΣ, αναγνωρίζοντας τις ευθύνες του για την ανυπαρξία του ΔΣ μέχρι σήμερα.
Και όλα αυτά, ΑΜΕΣΑ. Πριν εκδοθεί οποιαδήποτε υπουργική απόφαση.
Περιμένουμε και από τον Δήμαρχο Θηβαίων- και Αντιπρόεδρο του ΔΣ- την ανάληψη επιπλέον πρωτοβουλιών, μέχρι την τελική διευθέτηση του θέματος, σύμφωνα με τη νομιμότητα και σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητες του ΧΥΤΑ της περιοχής μας.
Οποιαδήποτε παρεκτροπή εις βάρος της ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένης περιοχής μας, θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΘΗΒΑΣ

Οι εργαζόμενοι στην εγκατάσταση του Χ.Υ.Τ.Α. Θήβας καταγγέλλουμε την προκλητική συμπεριφορά τηςΕλληνικής Κυβέρνησης να αδιαφορήσει για όσα επιτάσσουν η νομιμότητα αλλά και τα πραγματικά δεδομένα, και να επιχειρήσει τη μεταφορά των απορριμμάτων της Εύβοιας στον Χ.Υ.Τ.Α. Θήβας, ο οποίος, αν εφαρμοστεί η απόφαση, θα κορεστεί σε περίπου 6 μήνες, αφήνοντας στη συνέχεια τους εργαζομένους χωρίς δουλειά και τα απορρίμματα μας στους δρόμους.

Η Ελληνική Κυβέρνηση επιβραβεύει με αυτή της την απόφαση τους αυτοδιοικητικούς της Εύβοιας που επί σειράετών αδιαφορούσαν και δεν προετοίμαζαν έργα διαχείρισης των απορριμμάτων τους, και τιμωρεί τους Δήμους καιτους πολίτες της Βοιωτίας που προγραμμάτισαν, σχεδίασαν, ένταξαν, κατασκεύασαν και δούλεψαν έργα και μάλισταμε υποδειγματικό τρόπο.

Τους ενημερώνουμε ότι ακριβώς επειδή η παράνομη αυτή απόφασή τους οδηγεί στο κλείσιμο της εγκατάστασης του Χ.Υ.Τ.Α. Θήβας, για το λόγο αυτό η εν λόγω απόφαση ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ και θα φροντίσουν για αυτό οι εργαζόμενοι και οι πολίτες του τόπου.

Καλούμε το Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας να μην εφαρμόσει την απόφαση αυτή του Υπουργού, το Δήμο και τους Φορείς της πόλης σε συντονισμένη δράση απέναντι σε όσους ασχολούνται με τη Θήβα μόνο για να την επιβαρύνουν.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Βουλευτή κο Μουλκιώτη για το ενδιαφέρον και την επερώτηση που έχει καταθέσει στη Βουλή.

Share...

nea

Next Post

Αρης Ρούσσαρης: Νέο «κτύπημα» κατά της πόλης είναι σε εξέλιξη

Πε Σεπ 22 , 2022
Μετά την απώλεια του Πανεπιστημιακού Τμήματος Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης από την πρωτεύουσα της Βοιωτίας ένα νέο «κτύπημα» κατά της πόλης είναι σε εξέλιξη. Η απώλεια της Μεταβατικής Έδρας του Εφετείου Λαμίας που πρέπει να δικάζει όλεςτις υποθέσεις τοπικής αρμοδιότητας στην πόλη μας. Η περιφερειακή συνείδηση και η περιφερειακή ανάπτυξη σημαίνει πάνω απ’ όλα ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιφερειακών ενοτήτων και των τοπικών κοινωνιών. Οι τοπικοί εκλεγμένοι βουλευτές, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοίσύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και σύμβουλοι τοπικών ενοτήτων, έχουνυποχρέωση να προστατεύσουν νόμιμα κεκτημένα δικαιώματα των πολιτών. Δεν πρέπει να ξεχνούν […]