Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα! Κορυφαία γυναικεία μορφή της επανάστασης το 1821

1 min read
Της Κατερίνας Σιδέρη

Η Λασκαρίνα αποτέλεσε τη μία εκ των δύο γυναικών (η άλλη ήταν η Μαντώ Μαυρογένους) που πρωταγωνίστησαν στην επανάσταση του 1821.

Γεννήθηκε στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης στις 11 Μαΐου του 1771, κατά την επίσκεψη της μητέρας της, στον πατέρα της Σταυριανού Πινότση. Καταγόταν από την Ύδρα και είχε 8 αδέρφια, από τον 2ο γάμο της μητέρας της Σκεύως. 

Σε ηλικία 17 ετών παντρεύεται τον Δημήτριο Γιάννουζα, πλοίαρχο από τις Σπέτσες και σε ηλικία 26 ετών μένει χήρα με τρία ορφανά, μετά από συμπλοκή του καραβιού του άντρα της με πειρατές. Τέσσερα χρόνια αργότερα, παντρεύεται τον Δημήτριο Μπούμπουλη, αλλά η μοίρα την θέλει και πάλι χήρα, μετά από δέκα χρόνια έγγαμου βίου, με ακόμη τρία παιδιά, από παρόμοια αίτια θανάτου του συζύγου της.

Με τον δυναμισμό να την διακατέχει, αποφασίζει να ασχοληθεί με τη ναυτιλία, και διαχειρίζεται τη μεγάλη περιουσία που έχει στο ενεργητικό της. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το μεγαλύτερο πλοίο που έλαβε μέρος στην επανάσταση του 1821, ήταν ιδιοκτησία της, ονομαζόταν Αγαμέμνων, διέθετε 18 κανόνια και απλόχερα θυσιάστηκε στον βωμό του αγώνα από την ιδιοκτήτριά του, χωρίς δεύτερες σκέψεις!

Η καπετάνισσα, όπως χαρακτηριστικά την προσφωνούσαν, με σθένος, τόλμη και διάχυτο το άπλετο μίσος της για τους Τούρκους, ξόδευε αλόγιστα την περιουσία της για τον αγώνα, λαμβάνοντας μέρος σε πολλές θαλάσσιες συμπλοκές, όπως στο Ναύπλιο, στην Τρίπολη και τη Μονεμβασιά. Τα γεγονότα του εμφυλίου που δίχασαν την Ελλάδα, δεν την άφησαν αλώβητη. Παρά τα όσα είχε προσφέρει στο έθνος, εκδιώχθηκε από την πόλη του Ναυπλίου και εγκαταστάθηκε στις Σπέτσες, για το λόγο ότι τάχθηκε στο πλευρό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Να σημειωθεί ότι ο γιός του τελευταίου, είχε νυμφευτεί μία από τις κόρες της Μπουμπουλίνας.

Η απογοήτευση έχει φωλιάσει στην καρδιά της, η πίκρα και ο πόνος για τα χαμένα παιδιά της που σκοτώθηκαν πολεμώντας για την ελευθερία της πατρίδας την έχουν καταπονήσει και οι έριδες των Ελλήνων την θλίβουν βαθιά. Ο θάνατός της, προήλθε από ένα απρόσμενο γεγονός, στις 22 Μαΐουτου 1825, όπου ο ετεροθαλής αδερφός της Λάζαρος Ορλόφ, μαζί με μέλη της ευρύτερης οικογένειάς του, την επισκέφτηκαν στην οικία της, για να αναζητήσουν την κόρη τους Ευγενία, η οποία ήταν σε σχέση με έναν από τους γιους της Μπουμπουλίνας.  Ανάμεσα στις λογομαχίες, άγνωστο πως, μια σφαίρα βρήκε την αγέρωχη γυναίκα στο μέτωπο, δίνοντας τέλος στη πολυτάραχη ζωή της.

Σήμερα, στις Σπέτσες, φυλάσσεται ως μουσείο η τελευταία της κατοικία, όπου αξίζει να επισκεφτεί κανείς γιατί πραγματικό είναι πλημμυρισμένη από ιστορία. Προσωπικά αντικείμενα, πορτραίτα της ίδιας, όπλα, έπιπλα αντίκες, επιστολές και έπαινοι που επάξια είχε κερδίσει, δεσπόζουν στο εσωτερικό της οικίας, ικανά να σου θυμίζουν το μεγαλείο και την ανδρεία της θαρραλέας αυτής προσωπικότητας.

Η Ελλάδα, τίμησε την Μπουμπουλίνα το 2018, όπου της απονεμήθηκε ο βαθμός του υποναυάρχου, για την αυτοθυσία και τον απαράμιλλο ηρωισμό της, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η απόφαση.

Μια ακόμη προσωπικότητα, που χάθηκε άδοξα και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, μια προσωπικότητα που δώρισε την περιουσία της για τις πολυδάπανες ανάγκες του αγώνα, που πάλεψε με αυτοθυσία επάξια δίπλα σε τόσους ατρόμητους άντρες, μια άλλοτε αμαζόνα στο σώμα και λιοντάρι στην ψυχή, μια γυναικά που ισοδύναμα κατέχει περίοπτη θέση στο κάδρο της ιστορίας του 1821, μια γυναίκα παράδειγμα προς μίμηση, ξυπνά μέσα μας τον πατριωτισμό, την εθνική ευθύνη, το ελληνικό ιδεώδες και μας θυμίζει ότι πολλές φορές οι χίμαιρες όσο κι αν φαίνονται απατηλές και φανερώνουν απροσπέλαστα όνειρα, η πίστη, η ανδρεία και η αφοσίωση, είναι ικανές να τις υπερνικήσουν.       

Share...

Διαβάστε επίσης...