Θλίψη στην Βοιωτία για το θάνατο του Λουκά Υπερήφανου

1 min read

Με μια απροσδόκητη είδηση «ξύπνησε» σήμερα η τοπική κοινωνία του Ορχομενού, καθώς ο τ. Δήμαρχος Ορχομενού Λουκάς Υπερήφανος δεν είναι πια μαζί μας, προκαλώντας θλήψη σε ολη την Βοιωτία.
Ο μακροβιότερος Δήμαρχος των τελευταίων δεκαετιών αφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 76 ετών, στο νοσοκομείο της Λιβαδειάς όπου σύμφωνα με πληροφορίες νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες, λόγω επιπλοκών του κορονοϊού.
Ο Λουκάς Υπερήφανος γεννήθηκε στην Καρυά και ήταν με την Ευγενία Παϊδούση, με την όποια απέκτησαν έναν γιό, το Γιάννη Υπερήφανο και δύο εγγονούς.
Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός και έως το έτος 1974 εργάστηκε ως επιβλέπων μηχανικός στο Ολυμπιακό Στάδιο κατόπιν συμβάσεως με την επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων.
Από το 1975 διατηρούσε τεχνικό γραφείο στον Ορχομενό με αντικείμενο την εκπόνηση μελετών, οικοδομικών αδειών, την επίβλεψη και την κατασκευή ιδιωτικών οικοδομικών και τεχνικών έργων.
Διετέλεσε δήμαρχος Ορχομενού τις θητείες 2003-2006, 2007-2010 και 2014-2019 και την ίδια περίοδο πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς όπου μέχρι και σήμερα παραμένει επίτιμος πρόεδρος.
Είχε διατελέσει, Νομαρχιακός σύμβουλος Βοιωτίας για δύο τετραετίες από το 1994 έως το 2002, Πρόεδρος κοινότητας Καρυάς 1982 – 1986, Αντιπρόεδρος, Μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΚΕ από το 2003 έως το 2006, Μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ΚΕΔΚΕ από το 2007 έως το 2010, Εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ στην επιτροπή παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ενίσχυση Προσπελασιμότητας 2007-2013” του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, Πρόεδρος Αθλητικής Ένωσης Καρυάς 1980 – 1982, Πρόεδρος Αθλητικής Ένωσης Ορχομενού 1991 – 1993.


Η κηδεία του Λουκά Υπερήφανου θα τελεστεί στον Ι.Ν της Παναγίας της Σκριπούς σήμερα στις 16.00


Η εφημερίδας μας, εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.


Ψήφισμα ΔΣγια τον θάνατο του ΕπίτιμουΠροέδρου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας


Απόσπασμα της αριθμ. 15/2022 Απόφασης του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας
Σήμερα, ημέρα Κυριακή 3 Απριλίου 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας που συνήλθε σε κατεπείγουσα, δια περιφοράς Συνεδρίαση, με αφορμή τη θλιβερή αναγγελία του θανάτου του Επίτιμου Προέδρου της, ΛΟΥΚΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥ, μετά από πρόσκληση του Πρόεδρου Νίκου Σουλιώτη, εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα, σε ένδειξη πένθους και προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στον εκλιπόντα:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, ΛΟΥΚΑΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ, πρ. Δήμαρχος Ορχομενού, υπηρέτησε για πολλά χρόνια την Αυτοδιοίκηση, πάντα με πολλή αγάπη και αφοσίωση στο στόχο του, που δεν ήταν άλλος από την προσφορά στον τόπο και στους πολίτες.
Η αυτοδιοίκητική του πορεία ξεκίνησε από την αγαπημένη γενέτειρά του, την Καρυά, όπου διατέλεσε Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας την τετραετία 1982-1986. Στη συνέχεια εκλέχθηκε Νομαρχιακός Σύμβουλος Βοιωτίας από το 1994 έως το 2002. Διετέλεσε Δήμαρχος Ορχομενού κατά τις αυτοδιοικητικές περιόδους 2003-2006, 2007-2010 και 2014-2019, εκ των οποίων οι δύο πρώτες θητείες, συνδυάστηκαν με τη θητεία του στην Τ.Ε.Δ.Κ. Βοιωτίας, ως Αντιπρόεδρος και ως Μέλος αντίστοιχα.
Το 2014 ο Λουκάς Υπερήφανος εκλέχθηκε Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας και στην πενταετία της Προεδρίας του (2014-2019) κατάφερε να ενώσει όλα τα Μέλη και τις Παρατάξεις του ΔΣ, υπό το «Κόμμα της Αυτοδιοίκησης», όπως χαρακτηριστικά τόνιζε σε όλες τις σημαντικές του ομιλίες. Μέσα από τη συνεργασία όλων, η Π.Ε.Δ. κατάφερε σημαντικές παρεμβάσεις για τη Στερεά Ελλάδα, οι οποίες φέρουν τη σφραγίδα του. Ο Λουκάς Υπερήφανος κατάφερε επίσης, να αναβαθμίσει τον ρόλο και τη δυναμική της Π.Ε.Δ., τόσο σε Περιφερειακό, όσο και σε Εθνικό επίπεδο. Έτσι τον Ιανουάριο του 2020, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας, ως ελάχιστη ανάγνωση της μεγάλης συνεισφοράς του στην αυτοδιοίκηση και στον τόπο μας, τον ανακήρυξε Επίτιμο Πρόεδρό της.
Ο Λουκάς Υπερήφανος, ένας άνθρωπος με ήθος, με εργατικότητα, με αποφασιστικότητα, ένας μεγάλος οραματιστής, ένας ακούραστος εργάτης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτέλεσε, αποτελεί και θα αποτελεί σημείο αναφοράς και παράδειγμα για τους νεότερους αυτοδιοικητικούς.
Ο αδόκητος θάνατός του σκορπίζει θλίψη σε όλη την οικογένεια της Αυτοδιοίκησης της Στερεάς Ελλάδας.
Κατόπιν αυτών λοιπόν, το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Να παραστούν τα Μέλη του Διοικητικού και του Εποπτικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ., με επικεφαλής τον Πρόεδρο, Νίκο Σουλιώτη, στην εξόδιο ακολουθία.
Να κατατεθεί στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου και του Διοικητικού και του Εποπτικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας.
Να εκφωνηθεί επικήδειος λόγος από τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, κ. Νίκο Σουλιώτη.
Να εκφραστούν τα θερμά συλλυπητήρια του Προέδρου, των Μελών των Οργάνων και των εργαζομένων της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος, επιδίδοντας το παρόν ψήφισμα.
Να κυματίσει μεσίστια η Σημαία στα γραφεία της Π.Ε.Δ. σε ένδειξη πένθους κατά την ημέρα της κηδείας του.
Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του, από το Διοικητικό Συμβούλιο, κατά την πρώτη μετά το θάνατό του, τακτική συνεδρίασή του.
Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας και να δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΦΑΝΗ ΣΠΑΝΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥ 

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αποχαιρετά με θλίψη τον Λουκά Υπερήφανο. Ο τέως Δήμαρχος Ορχομενού και επίτιμος Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, υπήρξε “δάσκαλος” στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όλοι όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να βρεθούμε κοντά του -και προσωπικά είχα την τιμή να τον ζήσω “πολύ” και σε “πολλά”- θα τον θυμόμαστε με αγάπη, ως λαμπρό πρότυπο αυτοδιοικητικού, πολίτη, φίλου και οικογενειάρχη. 

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Βοιωτικής γης, που θα τον σκεπάσει. 

Εκ μέρους όλης της οικογένειας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αλλά και προσωπικά για τον αγαπημένο μου φίλο, εκφράζω τα πλέον θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

Φάνης Σπανός

Συλλυπητήρια δήλωση της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Βοιωτίας Φανής Παπαθωμά για το θάνατο του πρ. Δημάρχου Ορχομενού και πρ. Προέδρου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, Λουκά Υπερήφανου. 

«Αποχαιρετούμε σήμερα με θλίψη και βαθιά συγκίνηση  ένα εξέχον πολιτικό πρόσωπο  της αυτοδιοίκηση  που σφράγισε με την παρουσία του την τοπική κοινωνία τόσο της πόλης του Ορχομενού αλλά και ευρύτερα της Στερεάς Ελλάδας.
Σε όλη την πολιτική του διαδρομή, από τη συμμετοχή του ως Νομαρχιακός Σύμβουλος, μέλος της ΚΕΔΚΕ, ως πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Ορχομενού, υπηρέτησε κάθε καθήκον του με συνέπεια, ήθος και υποδειγματική συμπεριφορά.

Αποχαιρετούμε έναν καλό φίλο αλλά  και συνεργάτη που με την αφοσίωση, την εργατικότητα του, και την συνεχή προσπάθειά του στόχευε πάντα στην βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών. 

Απευθύνω στην οικογένειά του και στους οικείους τους τα θερμά μου συλλυπητήρια.

Ο ξαφνικός θάνατος σου, αγαπημένε μου φίλε, είναι μια μεγάλη απώλεια.

Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μας Δήμαρχε». 

Η Δήμαρχος Ορχομενού, Βούλα Καράλη, έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή το θάνατο του πρώην δημάρχου Λουκά Υπερήφανου:

Εκφράζω από καρδιάς τη λύπη μου για την απώλεια του πρώην δημάρχου Ορχομενού, πρώην προέδρου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδος και επίτιμου προέδρου της, Λουκά Υπερήφανου.

Ένας αγωνιστής της τοπικής αυτοδιοίκησης και του δήμου μας, ένας υπεύθυνος και συνεπής πολιτικός, ένας εξαίρετος οικογενειάρχης, έφυγε από κοντά μας για το μεγάλο ταξίδι στην αλήθεια.

Ο Λουκάς Υπερήφανος υπερασπίστηκε μέχρι τέλους το όραμά του και άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στο δήμο Ορχομενού.

Οι ιδεολογικές διαφορές μας δεν εμπόδισαν την ειλικρινή, γνήσια φιλία μας για το κοινό καλό των δημοτών και του τόπου μας.

Λουκά, σε αποχαιρετούμε με συγκίνηση και καταθέτουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά σου. 

Συλλυπητήρια δήλωση του Δημάρχου Θηβαίων, Γιώργου Αναστασίου, για τον θάνατο του πρώην Δημάρχου Ορχομενού και επίτιμου προέδρου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας,  Λουκά Υπερήφανου

«Ο κόσμος της αυτοδιοίκησης είναι από σήμερα φτωχότερος. Αποχαιρετώ σήμερα με θλίψη έναν σπουδαίο συνάδελφο, έναν ξεχωριστό άνθρωπο, τον αείμνηστο Λουκά Υπερήφανο. Έναν άνθρωπο που προσέφερε πολλά στην τοπική κοινωνία του Ορχομενού και στην ευρύτερη Στερεά Ελλάδα, μέσα από μια πολιτική διαδρομή που τη χαρακτήριζε κυρίως η αγάπη για τον τόπο του.

Ο Λουκάς Υπερήφανος είχε διατελέσει, μεταξύ άλλων, Νομαρχιακός Σύμβουλος Βοιωτίας, Δήμαρχος Ορχομενού, πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας την περίοδο 2014-2019, ενώ στη συνέχεια είχε ανακηρυχθεί σε επίτιμο πρόεδρο. Στο σύνολο της σταδιοδρομίας του διακρίθηκε για το ήθος και την εργατικότητά του, αλλά κυρίως για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλλε για την υλοποίηση σημαντικών έργων, που άφησαν ισχυρό θετικό αποτύπωμα στον Ορχομενό και τη Βοιωτία γενικότερα.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη στη γη του Ορχομενού, που τόσο αγάπησε. Καλό σου ταξίδι, αγαπημένε συνάδελφε, καλέ μου φίλε».

Share...

Διαβάστε επίσης...