Όχι άλλη αδιαφορία για την Δημόσια Υγεία. Απαιτείται γενναία και μόνιμη ενίσχυση του ΕΣΥ στη Βοιωτία

1 min read

Ο βουλευτής Βοιωτίας, Γιώργος Μουλκιώτης, με ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, ζητά από την Κυβέρνηση την γενναία και μόνιμη ενίσχυση του ΕΣΥ στη Βοιωτία.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι η πανδημία του κορωνοϊού και η διάρκειά της δεν αφήνουν πλέον καμία αμφιβολία για την ανάγκη γενναίας και μόνιμης ενίσχυσης των νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αντί εμβαλωματικών πρωτοβουλιών που  διατηρούν ανοχύρωτο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με νοσοκομεία χωρίς ΜΕΘ, διασωληνωμένοι ασθενείς στην αναμονή, γιατροί και νοσηλευτές εγκαταλειμμένοι σε μια άνιση μάχη και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην «κατάψυξη».

Παράλληλα, τονίζεται ότι σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημικής κρίσης, η κυβέρνηση, αντί να προβεί εγκαίρως στην ενίσχυση και αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) και των Το.Μ.Υ της χώρας, με το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ανανεώνοντας τις λήγουσες συμβάσεις και προκηρύσσοντας μόνιμες κενές θέσεις, συνεχίζει να αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας ιδεοληπτικά. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι και η περαιτέρω επιβάρυνση των δύο νοσοκομείων του νομού Βοιωτίας, όπου το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, έχει επιφορτιστεί με ένα τεράστιο σε όγκο και ευθύνη έργο – διεξαγωγή μοριακών και rapid τεστ, αντίστοιχη καταχώρηση τους στο σύστημα, εμβολιασμός και κατ’ οίκων εμβολιασμός – χωρίς ωστόσο να έχει ενισχυθεί αντίστοιχα με μόνιμους ιατρούς και νοσηλευτές.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι στα δύο νοσοκομεία – Γ.Ν. Λιβαδειάς και Γ.Ν. Θήβας – παρά τις υποσχέσεις της διοίκησης, δεν λειτουργούν ούτε μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά ούτε και απλές μονάδες αυξημένης φροντίδας, καθώς ιατροί των απαραίτητων ειδικοτήτων δεν υπάρχουν να στελεχώσουν τις συγκεκριμένες μονάδες.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να λύσει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι Δομές Υγείας και εν γένει η Δημόσια Υγείας της Βοιωτίας. Ακόμα, ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Βοιωτία αλλά και ποιό είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για των κάλυψη των κενών σε μόνιμο ειδικό ιατρικό προσωπικό και σε προβλεπόμενο αναγκαίο εξοπλισμό, προκειμένου να είναι δυνατή σε 24ωρη βάση η παροχή βασικών υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς που εισέρχονται στο Γ.Ν. Λιβαδειάς και στο Γ.Ν. Θήβας, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία και η ίδια η ζωή των πολιτών.

Τέλος, ερωτάται εάν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η λειτουργία των εξοπλισμένων κλινών ΜΑΦ και ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Π.Ε. Βοιωτίας δεδομένου ότι  απαιτείται η στελέχωσή τους αλλά και ποιος είναι ο σχεδιασμός για τα νοσοκομεία και τις λοιπές δομές υγείας του νομού Βοιωτίας σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στη χώρα, που σύμφωνα με δηλώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου, βρίσκεται υπό επεξεργασία.

Share...

Διαβάστε επίσης...