Σε αυξημένη επιφυλακή η Θήβα για τον κίνδυνο πυρκαγιάς – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση και περιοχές Natura

Bynea

18/06/2026

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας τίθεται ο Δήμος Θηβαίων την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2026, καθώς η περιοχή συγκαταλέγεται στις ζώνες υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που ενεργοποιούνται κατά την αντιπυρική περίοδο, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας αποφάσισε την απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας πολιτών και οχημάτων σε δασικά οικοσυστήματα, περιοχές Natura, πάρκα και άλση του Δήμου Θηβαίων για χρονικό διάστημα 24 ωρών.

Η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και θα διαρκέσει έως τα μεσάνυχτα της επόμενης ημέρας, καλύπτοντας κρίσιμες περιοχές με αυξημένη περιβαλλοντική αξία και σημαντικό δασικό πλούτο.

Οι περιοχές που τίθενται υπό απαγόρευση

Συγκεκριμένα, το μέτρο αφορά:

  • Το Δάσος Μοσχοποδίου
  • Το Δάσος Αγίας Τριάδας
  • Το Δάσος Κιθαιρώνα
  • Τις αναδασωμένες εκτάσεις στο Μεσοβούνι

Πρόκειται για περιοχές που συγκεντρώνουν κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, γεγονός που αυξάνει την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών.

Εξαιρέσεις στο μέτρο

Η απαγόρευση δεν αφορά κατοίκους και εργαζόμενους των συγκεκριμένων περιοχών, αποκλειστικά για τις μετακινήσεις από και προς την κατοικία ή τον χώρο εργασίας τους. Επίσης, επιτρέπεται η διέλευση μέσω του υφιστάμενου οδικού δικτύου, εκτός εάν υπάρξουν πρόσθετες αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές για περαιτέρω περιορισμούς.

Έκκληση για υπευθυνότητα

Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας απευθύνουν ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες να επιδείξουν αυξημένη προσοχή και να αποφύγουν κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά.

Ιδιαίτερα τονίζεται ότι απαγορεύεται η καύση ξερών χόρτων, κλαδιών και απορριμμάτων, η χρήση υπαίθριων ψησταριών σε δασικές περιοχές, καθώς και εργασίες που προκαλούν σπινθήρες, όπως ηλεκτροκολλήσεις και κοπές μετάλλων με τροχό. Παράλληλα, οι πολίτες καλούνται να μην πετούν αναμμένα τσιγάρα και να σέβονται απόλυτα τα μέτρα περιορισμού πρόσβασης.

Προστασία κατοικιών κοντά σε δασικές εκτάσεις

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στους κατοίκους που διαμένουν κοντά σε δάση ή περιοχές με πυκνή βλάστηση. Οι αρμόδιες αρχές συστήνουν τον καθαρισμό οικοπέδων και περιβάλλοντος χώρου από ξερά χόρτα και εύφλεκτα υλικά, το κλάδεμα δέντρων και θάμνων, καθώς και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών γύρω από τις κατοικίες.

Παράλληλα, προτείνεται η ύπαρξη κατάλληλου πυροσβεστικού εξοπλισμού, δεξαμενών νερού και μέσων άμεσης επέμβασης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Άμεση ειδοποίηση σε περίπτωση πυρκαγιάς

Οι αρχές υπενθυμίζουν ότι σε περίπτωση εντοπισμού καπνού ή φωτιάς οι πολίτες πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199, παρέχοντας σαφείς πληροφορίες για το ακριβές σημείο της πυρκαγιάς, την κατεύθυνσή της και το είδος της βλάστησης που καίγεται.

Η αντιπυρική περίοδος βρίσκεται πλέον στην πιο κρίσιμη φάση της και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας επισημαίνουν ότι η πρόληψη παραμένει το σημαντικότερο όπλο απέναντι στον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών. Η συνεργασία των πολιτών θεωρείται καθοριστική για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των περιουσιών και της ανθρώπινης ζωής.

Share...

Bynea