Ταυτοποιήθηκαν τέσσερα άτομα για την υπόθεση – Νέα προειδοποίηση της Αστυνομίας προς τους πολίτες και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους για τις τηλεφωνικές απάτες

Υπόθεση απάτης σε βάρος ηλικιωμένου άνδρα στη Θήβα εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Θηβών, σε συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ασπροπύργου, έπειτα από μεθοδική έρευνα για περιστατικό που σημειώθηκε στις 28 Απριλίου 2026.

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, ταυτοποιήθηκαν τέσσερις ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία για την υπόθεση.

Όπως προέκυψε, άγνωστος άνδρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ηλικιωμένο, προσποιούμενος τον υπάλληλο του ΔΕΔΔΗΕ και επικαλούμενος δήθεν έλεγχο. Με αυτό το πρόσχημα κατάφερε να πείσει το θύμα να τοποθετήσει σε σακούλα μεγάλο χρηματικό ποσό, χρυσαφικά, κινητό τηλέφωνο και δύο τηλεχειριστήρια τηλεόρασης και να τα αφήσει έξω από την οικία του.

Τη σακούλα παρέλαβαν συνεργοί του δράστη, με τους οποίους ο ηλικιωμένος δεν είχε οπτική επαφή, ενώ αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή προς άγνωστη κατεύθυνση.

Οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του οχήματος που χρησιμοποιήθηκε από τους κατηγορούμενους κατά τη μετάβασή τους στην οικία του θύματος και τη διαφυγή τους μετά την τέλεση της απάτης.

Την προανάκριση για την υπόθεση διενήργησε το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Θηβών, ενώ η δικογραφία πρόκειται να υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Με αφορμή το περιστατικό, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας επαναφέρει σειρά χρήσιμων οδηγιών προς τους πολίτες, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των ηλικιωμένων από τηλεφωνικές και άλλες μορφές απάτης.

Όπως επισημαίνεται, οι επιτήδειοι συχνά συγκεντρώνουν προσωπικές πληροφορίες για τα θύματά τους και στη συνέχεια τα προσεγγίζουν είτε τηλεφωνικά είτε δια ζώσης, προσποιούμενοι συγγενείς, λογιστές, υπαλλήλους δημόσιων υπηρεσιών ή τεχνικούς εταιρειών.

Οι δράστες επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τον αιφνιδιασμό και την ψυχολογική πίεση, επικαλούμενοι συνήθως επείγουσες οικονομικές ανάγκες συγγενικών προσώπων, δήθεν τροχαία ατυχήματα, νοσηλείες ή οικονομικές εκκρεμότητες.

Η Αστυνομία καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην εμπιστεύονται άγνωστα άτομα που ζητούν χρήματα ή προσωπικά αντικείμενα, είτε τηλεφωνικά είτε με φυσική παρουσία.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να επικοινωνούν πάντα οι ίδιοι με συγγενικά τους πρόσωπα για επιβεβαίωση οποιουδήποτε ισχυρισμού, να μην παραδίδουν χρήματα ή τιμαλφή σε αγνώστους και να ενημερώνουν άμεσα τις αστυνομικές αρχές ακόμη και σε περιπτώσεις απόπειρας εξαπάτησης.

Ιδιαίτερη προσοχή εφιστάται και στις περιπτώσεις όπου άγνωστοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι δημόσιων οργανισμών ή υπηρεσιών για δήθεν τεχνικά προβλήματα ή οικονομικές εκκρεμότητες, καθώς –όπως υπογραμμίζει η Αστυνομία– καμία δημόσια υπηρεσία δεν αποστέλλει υπαλλήλους σε οικίες πολιτών για είσπραξη χρημάτων.

Share...

Bynea