Σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2026, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Θηβαίων, η μουσική εκδήλωση με τίτλο «200 Χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου: Η Ζάκυνθος την τραγούδησε, η Θήβα τη ζωγράφησε», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Η εκδήλωση αποτέλεσε πρωτοβουλία του καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής του 5ου Γυμνασίου Θήβας, Σταμάτης Φουντουζής, ο οποίος είχε και τον συντονισμό και την αφήγηση της βραδιάς. Συμμετείχαν το 5ο Γυμνάσιο Θήβας, η Μαντολινάτα Ζακύνθου και η Χορωδία Ζακύνθου «Ιόνιον Κύμα», προσφέροντας ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα υψηλού επιπέδου.
Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η παρουσίαση αποσπασμάτων από το εμβληματικό έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του εθνικού ποιητή Διονύσιος Σολωμός, σε διασκευή του Ζακυνθινού συνθέτη Τιμόθεος Αρβανιτάκης. Η μουσική και ποιητική αυτή σύνθεση μετέφερε το κοινό στο δραματικό κλίμα της Έξοδος του Μεσολογγίου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δύναμη της θυσίας και της ελευθερίας.

Το καλλιτεχνικό αυτό ταξίδι, βαθιά νοσταλγικό και φορτισμένο συναισθηματικά, ανέδειξε με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο τον ρόλο της τέχνης στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Μέσα από τη μουσική και τον λόγο, τα ιδανικά του Αγώνα φωτίστηκαν εκ νέου, επιβεβαιώνοντας την αδιάκοπη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν.
Η αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Θήβας γέμισε από πλήθος πολιτών, ενώ το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της πολιτικής και αυτοδιοικητικής ζωής του τόπου. Μεταξύ αυτών, ο Δήμαρχος Θηβαίων Γιώργος Αναστασίου, ο βουλευτής Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας Γιώργος Ντασιώτης, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων.
Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Θηβαίων υπογράμμισε τη σημασία της εκδήλωσης, τονίζοντας πως «ενώνει την Ελλάδα μέσα από την τέχνη και τη μνήμη». Όπως ανέφερε, η φράση «Η Ζάκυνθος την τραγούδησε» αποτελεί αναφορά στον Διονύσιος Σολωμός, ενώ το «η Θήβα τη ζωγράφησε» παραπέμπει στο έργο του σπουδαίου ζωγράφου Θεόδωρος Βρυζάκης, που αποτύπωσε εικαστικά τον Αγώνα της ανεξαρτησίας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στη συμμετοχή της νέας γενιάς, με τους μαθητές να προσεγγίζουν με σεβασμό και ευαισθησία το ιστορικό αυτό κεφάλαιο. «Η θυσία του Μεσολογγίου δεν είναι απλώς ένα γεγονός του 1826, αλλά ένα διαχρονικό σύμβολο ελευθερίας και αυταπάρνησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μέσα σε θερμό χειροκρότημα, αφήνοντας ένα ισχυρό αποτύπωμα μνήμης και συγκίνησης, επιβεβαιώνοντας πως η ιστορία, όταν συναντά την τέχνη, παραμένει ζωντανή και επίκαιρη.
