Γ. Μουλκιώτης: «Η Θήβα δεν μπορεί να γίνει βαλβίδα αποσυμπίεσης της Αττικής»

Bynea

05/03/2026

Σοβαρές επιφυλάξεις για τη νομιμότητα, την οδική ασφάλεια και τις περιβαλλοντικές συνέπειες της εξαγγελθείσας διοχέτευσης περίπου 5.000 βαρέων οχημάτων ημερησίως μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού Ελευσίνας – Θήβας εκφράζει ο βουλευτής Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης.

Ο κ. Μουλκιώτης, ο οποίος είναι και Υπεύθυνος ΚΤΕ Προστασίας του Πολίτη του κόμματος, κατέθεσε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Δήμας, με αφορμή σχετικές δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης περί «πιλοτικής» εκτροπής φορτηγών με στόχο την αποσυμφόρηση του Κηφισού.

«Αστικός δρόμος, όχι διαμετακομιστικός άξονας»

Σύμφωνα με τις δημόσιες τοποθετήσεις, το μέτρο προτείνεται ως λύση για τη μείωση της κυκλοφοριακής πίεσης στην Αττική. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο βουλευτής, τμήμα της συγκεκριμένης οδού διέρχεται εντός του οικιστικού ιστού της Θήβας, σε περιοχές με κατοικίες, σχολικές μονάδες και έντονη εμπορική δραστηριότητα.

Ο ίδιος τονίζει ότι πρόκειται για δημοτική οδό και όχι για σύγχρονο διαμετακομιστικό άξονα, ενώ η αιφνίδια και μαζική αύξηση βαριάς κυκλοφορίας σε αστικό περιβάλλον εγείρει σοβαρά ζητήματα:

  • οδικής ασφάλειας,
  • αυξημένου κινδύνου τροχαίων ατυχημάτων,
  • κυκλοφοριακής επιβάρυνσης,
  • περιβαλλοντικής όχλησης και επιπτώσεων στη δημόσια υγεία.

Ερωτήματα για μελέτες και περιβαλλοντική συμμόρφωση

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι στο Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Βοιωτίας, που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2025 από κυβερνητικό κλιμάκιο, δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για διοχέτευση 5.000 φορτηγών μέσω της Θήβας. Κατά τον κ. Μουλκιώτη, η εξαγγελία εμφανίζεται αποσπασματική και εκτός θεσμικά τεκμηριωμένου σχεδιασμού.

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι η ουσιώδης μεταβολή της λειτουργικής φυσιογνωμίας ενός οδικού άξονα, με σημαντική αύξηση βαριάς κυκλοφορίας εντός κατοικημένης περιοχής, ενδέχεται να απαιτεί επικαιροποιημένη κυκλοφοριακή μελέτη και περιβαλλοντική αξιολόγηση, καθώς μπορεί να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την περιβαλλοντική εκτίμηση έργων και σχεδίων.

«Η αποσυμφόρηση της Αττικής δεν μπορεί να επιτυγχάνεται με απλή μεταφορά του προβλήματος στη Βοιωτία. Η Θήβα δεν μπορεί να μετατραπεί σε “βαλβίδα αποσυμπίεσης” ούτε σε πειραματικό πεδίο συγκοινωνιακών επιλογών χωρίς διαφάνεια και θεσμική τεκμηρίωση», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τα ερωτήματα προς το Υπουργείο

Με την κοινοβουλευτική του παρέμβαση, ο Γιώργος Μουλκιώτης ζητά να διευκρινιστεί, μεταξύ άλλων:

  • Εάν υπάρχει εγκεκριμένη διοικητική ή κανονιστική πράξη που να προβλέπει ρητά την εκτροπή βαρέων οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θήβας.
  • Εάν έχει εκπονηθεί και εγκριθεί επικαιροποιημένη κυκλοφοριακή μελέτη που να αποδεικνύει ότι η πόλη μπορεί να δεχθεί ημερήσιο φόρτο 5.000 βαρέων οχημάτων χωρίς σοβαρές επιπτώσεις.
  • Εάν έχει συνταχθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ή τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων.
  • Εάν ζητήθηκε η γνώμη του Δήμου Θηβαίων και της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πριν από την ανακοίνωση της ρύθμισης.
  • Ποιος φέρει την πολιτική και διοικητική ευθύνη σε περίπτωση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων ή επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας των κατοίκων.

Παράλληλα, ζητείται η κατάθεση στη Βουλή όλων των σχετικών εγγράφων, όπως κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές μελέτες, νομικές γνωμοδοτήσεις, πρακτικά συσκέψεων και η διοικητική πράξη έγκρισης της εκτροπής.

Η παρέμβαση του βουλευτή αναμένεται να ανοίξει ευρύτερη συζήτηση σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο για τα όρια των παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο και για το κατά πόσο η ανακούφιση της Αττικής μπορεί να γίνει χωρίς επιβάρυνση άλλων περιοχών.

Share...

Bynea