Ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας υλοποίησε 67 δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης το 2024-2025 – Χιλιάδες μαθητές και πολίτες «μαθήτευσαν» στη βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων

Με κεντρικό σύνθημα τη βιωματική εκπαίδευση και στόχο τη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης, ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. ολοκλήρωσε μια εντυπωσιακή σχολική χρονιά περιβαλλοντικής δράσης, φέρνοντας μαθητές, εκπαιδευτικούς και τοπικές κοινωνίες πιο κοντά από ποτέ στις έννοιες της κυκλικής οικονομίας και της ορθής διαχείρισης αποβλήτων.

Κατά το σχολικό έτος 2024-2025, ο ΦοΔΣΑ υλοποίησε 67 πρωτότυπες και διαδραστικές δράσειςπεριβαλλοντικής εκπαίδευσης σε όλους τους νομούς της Στερεάς Ελλάδας, ενισχύοντας την ευαισθητοποίηση των πολιτών, μικρών και μεγάλων, μέσα από εργαστήρια, παιχνίδια, φεστιβάλ, επισκέψεις και συνεργασίες με σχολεία και δήμους.

Η εκπαίδευση βγήκε… έξω!

Η περιβαλλοντική γνώση δεν έμεινε μόνο στις σχολικές αίθουσες. Ο ΦοΔΣΑ «ταξίδεψε» σε πλατείες, πάρκα, πολιτιστικούς χώρους – ακόμα και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας – με διαδραστικές δράσεις για τη μείωση των αποβλήτων, την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και την κομποστοποίηση.

Από την Ερατεινή και το Καρπενήσι, μέχρι την Ιστιαία, τη Χαλκίδα, τη Λαμία και τον Δομοκό, οι δράσεις αγκάλιασαν όλους τους δήμους-μέλη του Οργανισμού, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για τη σημασία της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας.


Εκπαίδευση με μέλλον στη ΜΕΑ Θήβας

Ξεχωριστή θέση στο φετινό πρόγραμμα κατείχαν οι εκπαιδευτικές επισκέψεις στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Θήβας, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί τον Φεβρουάριο του 2024. Εκεί, μαθητές και εκπαιδευτικοί είδαν στην πράξη πώς λειτουργεί η κυκλική οικονομία, μαθαίνοντας μέσα από πραγματικά παραδείγματα πώς τα απορρίμματα μπορούν να αποκτήσουν… δεύτερη ζωή.

Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων

Σημαντική ήταν και η συμμετοχή του ΦοΔΣΑ, σε συνεργασία με τον Δήμο Λοκρών, στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων, με θέμα «Μην δίνεις τροφή στη σπατάλη», ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης. Οι δράσεις εστίασαν στην πρόληψη της σπατάλης τροφίμων, αναδεικνύοντας την ανάγκη για αλλαγή καταναλωτικών συνηθειών.


Περιβάλλον και δημιουργικότητα: Μαθητικός διαγωνισμός θεάτρου

Εντυπωσιακό ήταν και το θεατρικό διαγωνιστικό κομμάτι της φετινής δράσης. Ο ΦοΔΣΑ προσκάλεσε σχολεία να δημιουργήσουν θεατρικά έργα με θέμα τη μείωση αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Νικητές αναδείχθηκαν οι Όμιλοι Φιλαναγνωσίας του Δημοτικού Σχολείου Δομοκού και του 16ου Πειραματικού Δημοτικού Λαμίας, με το έργο «Όλοι μαζί στον Ο.Η.Ε.». Η επιβράβευσή τους θα γίνει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Το περιβάλλον ως στάση ζωής

Ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας συνεχίζει με υπευθυνότητα, έμπνευση και συνέπεια, επενδύοντας σταθερά στην εκπαίδευση των αυριανών πολιτών. Όπως αναφέρεται και στο επίσημο μήνυμα του Οργανισμού:

«Η περιβαλλοντική συνείδηση δεν είναι απλώς μάθημα – είναι στάση ζωής».

Με πρωτοβουλίες που συνδυάζουν τη γνώση με τη βιωματική εμπειρία, ο ΦοΔΣΑ παραμένει αρωγός της περιφέρειας στον δρόμο προς μια πιο καθαρή, πιο συνειδητοποιημένη και πιο βιώσιμη κοινωνία.

Share...

Bynea