Γ. Πούλου: «Απαράδεκτες οι καθυστερήσεις στις συντάξεις των εκπαιδευτικών της Βοιωτίας»

Bynea

29/07/2025

Με έντονη ανησυχία και αυξανόμενες αντιδράσεις εκπαιδευτικών και συνδικαλιστικών οργάνων συνοδεύεται η πολύμηνη καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων στους εκπαιδευτικούς της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Βοιωτίας. Δεκάδες συνταξιοδοτικοί φάκελοι παραμένουν σε εκκρεμότητα, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί ήδη από τον Ιούνιο 2025, αφήνοντας ανθρώπους που υπηρέτησαν επί δεκαετίες στο δημόσιο σχολείο χωρίς εισόδημα και χωρίς προοπτική.

Σε κοινή διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν στις 22 Ιουλίου, η ΕΛΜΕ Βοιωτίας και η ΠΕΣΕΚκαταγγέλλουν θεσμική αδράνεια, γραφειοκρατική αδιαφορία και άνιση μεταχείριση, καθώς – όπως καταγγέλλουν – άλλες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της ίδιας Περιφέρειας έχουν ήδη ολοκληρώσει τις διαδικασίες απονομής.

Η βουλευτής Βοιωτίας και μέλος του Κινήματος Δημοκρατίας, Γιώτα Πούλου, φέρνει το θέμα στη Βουλή με Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, την οποία συνυπογράφουν και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές. Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται η συνεχιζόμενη υποστελέχωση της ΔΔΕ Βοιωτίας, γνωστή από το 2024, καθώς και η πλήρης αποτυχία εφαρμογής της πολυδιαφημισμένης “ψηφιακής απονομής συντάξεων”, που αντί να διευκολύνει, ουσιαστικά έχει μείνει στα λόγια.

«Η κατάσταση προσβάλλει την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών και διαψεύδει τις κυβερνητικές εξαγγελίες για ψηφιακό κράτος», σημειώνει η κα Πούλου.

Στην κοινοβουλευτική παρέμβαση, οι βουλευτές ζητούν:

  • Άμεση αποκατάσταση των καθυστερήσεων και καταβολή προσωρινών συντάξεων.
  • Επεξήγηση των αποκλίσεων στην επεξεργασία φακέλων μεταξύ των ΔΔΕ της ίδιας Περιφέρειας.
  • Ενίσχυση του προσωπικού των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, ειδικά σε περιοχές με γνωστές ελλείψεις.
  • Σαφή και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για την απονομή κύριων και προσωρινών συντάξεων.
  • Διευκρίνιση για τη μη λειτουργία του ψηφιακού μηχανισμού απονομής συντάξεων.

«Δεν ζητάμε χάρη – ζητάμε το αυτονόητο»

Η αγανάκτηση στις τάξεις των εκπαιδευτικών είναι διάχυτη. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται για μήνες χωρίς κανένα εισόδημα, ενώ αντιμετωπίζουν αυξημένες οικογενειακές και οικονομικές υποχρεώσεις. Η γραφειοκρατική ασυνέπεια, όπως τονίζουν, δεν μπορεί να συνεχίζεται σε βάρος ανθρώπων που προσέφεραν ολόκληρη τη ζωή τους στο δημόσιο σχολείο.

Η κα Πούλου, κλείνοντας την τοποθέτησή της, δηλώνει:

«Όλοι οι εκπαιδευτικοί, ανεξαρτήτως νομού ή διεύθυνσης, αξίζουν αξιοπρεπή μεταχείριση. Η μνήμη της προσφοράς τους δεν μπορεί να ξεχνιέται αμέσως μόλις αποχωρούν. Το κράτος οφείλει να λειτουργεί δίκαια και υπεύθυνα. Και δεν θα σταματήσουμε να το απαιτούμε».


Εκκρεμότητες χωρίς προθεσμία – Αναμονή χωρίς λύση

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει σαφής απάντηση από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας ή του ΕΦΚΑ για το πότε θα επιλυθεί η κατάσταση. Το μόνο σίγουρο είναι πως η καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων δεν είναι απλώς διοικητική δυσλειτουργία – είναι ένα ζήτημα που θίγει την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια των πολιτών.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 25 Ιουλίου 2025

ΠΡΟΣ: την κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Θέμα: «Απαράδεκτη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων σε συνταξιοδοτούμενους εκπαιδευτικούς της ΔΔΕ Βοιωτίας»

Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί επανειλημμένες καταγγελίες και κινητοποιήσειςσχετικά με την πολύμηνη καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων σε εκπαιδευτικούς τηςΔιεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Βοιωτίας. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Διευθυντή Εκπαίδευσης από τον Ιούνιο, οι συνταξιοδοτικοί φάκελοι παραμένουν σε εκκρεμότητα, αφήνονταςδεκάδες εκπαιδευτικούς χωρίς καν προσωρινό εισόδημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε μία περίοδο αυξημένης οικονομικής πίεσης.

Στις 22 Ιουλίου 2025, η ΕΛΜΕ Βοιωτίας και μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ) προχώρησαν σε δημόσια διαμαρτυρία, καταγγέλλοντας θεσμική αδράνειακαι άνιση μεταχείριση, καθώς άλλες Διευθύνσεις της ίδιας Περιφέρειας έχουν ήδη ολοκληρώσει τις αντίστοιχες διαδικασίες.

Η υποστελέχωση της ΔΔΕ Βοιωτίας, πρόβλημα γνωστό τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2024,δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως, με αποτέλεσμα η Υπηρεσία να αδυνατεί να διεκπεραιώσει βασικές διοικητικές πράξεις. Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση προβάλλει την αυτοματοποιημένη και ταχεία απονομή συντάξεων ως κεντρική μεταρρυθμιστική της τομή, γεγονός που διαψεύδεται στηνπράξη, αφού το προσωπικό και οι υποδομές σε αρκετές Διευθύνσεις, όπως στη Βοιωτία, δεν επαρκούν για την υλοποίηση αυτής της εξαγγελίας.

Η κατάσταση αυτή προσβάλλει την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν το δημόσιο σχολείο για δεκαετίες και υπονομεύει την αξιοπιστία του κράτους δικαίου.

Επειδή, η καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων αφήνει δεκάδες εκπαιδευτικούς χωρίς εισόδημα επί μήνες,

Επειδή, παρατηρούνται αδικαιολόγητες αποκλίσεις στη διεκπεραίωση συνταξιοδοτικών φακέλων μεταξύ ΔΔΕ της ίδιας Περιφέρειας,

Επειδή. η ΔΔΕ Βοιωτίας αντιμετωπίζει σοβαρή υποστελέχωση, γνωστή ήδη από το 2024, χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα,

Επειδή, η έγκαιρη απονομή σύνταξης αποτελεί στοιχειώδη θεσμική υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους συνταξιοδοτούμενους,

Επειδή, η διαφημιζόμενη ψηφιακή απονομή συντάξεων δεν εφαρμόζεται στην πράξη σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου, όπως στην εκπαίδευση,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για την αποκατάσταση των καθυστερήσεων και την καταβολή των προσωρινών συντάξεων στους εκπαιδευτικούς της ΔΔΕ Βοιωτίας;
  2. Ποια είναι η αιτία των σημαντικών αποκλίσεων στη διεκπεραίωση των συνταξιοδοτικών διαδικασιών μεταξύ των ΔΔΕ της ίδιας Περιφέρειας;
  3. Προτίθεται το Υπουργείο να λάβει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της στελέχωσης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, όπως της ΔΔΕ Βοιωτίας, και να θεσπίσει ταυτόχρονα ενιαία και εφαρμόσιμα χρονοδιαγράμματα για την απονομή των συντάξεων, διασφαλίζοντας αξιοπρέπεια και ισονομία στους συνταξιοδοτούμενους εκπαιδευτικούς;
  4. Σε τι στάδιο βρίσκεται η εφαρμογή της ψηφιακής απονομής σύνταξης για τους εκπαιδευτικούς και για ποιο λόγο δεν αξιοποιήθηκε στη ΔΔΕ Βοιωτίας, όπως προβλέπεται από τις κυβερνητικές εξαγγελίες;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Παναγιού (Γιώτα)Πούλου Βουλευτής Βοιωτίας

Αλέξανδρος – Χρήστος Αυλωνίτης Βουλευτής Κέρκυρας

Κυριακή Μάλαμα Βουλευτής Χαλκιδικής

Θεοδώρα Τζάκρη Βουλευτής Πέλλας

Δρ. Μιχαήλ Χουρδάκης Βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης

Ραλλία Χρηστίδου Βουλευτής Β3 Τομέα Αττικής

Share...

Bynea