Η Ν.Ε Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ κατά της συγχώνευσης των Πρωτοδικείων Λιβαδειάς και Θήβας

0 min read

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Βοιωτίας δηλώνει την ξεκάθαρη αντίθεσή της στην επικείμενη συγχώνευση των πρωτοδικείων Λιβαδειάς και Θήβας η οποία επιχειρείται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στα πλαίσια του νέου δικαστικού χάρτη.

Χωρίς καμία διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες του νομού μας, επιχειρείται ένα μεγάλο πισωγύρισμα το οποίο θα δυσκολέψει την καθημερινότητα τόσο των δικηγόρων όσο και των απλών πολιτών. Το πλέον ειρωνικό στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ο ισχυρισμός της Κυβέρνησης ότι με τις αλλαγές αυτές θα υπάρξει επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Αυτό που μας κρύβει η Κυβέρνηση είναι ότι οι επιλογές της συμβαδίζουν πλήρως με τις υποδείξεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, από την οποία εκπορεύονται οι σχετικές προτάσεις και η οποία φυσικά ενδιαφέρεται μόνο για οικονομικά κριτήρια.

Ο Τομέας Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει τοποθετηθεί από τις 24/11/2023 αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη «μεταρρύθμιση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τομέα :

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προκαλέσει αναίτια αναταραχή στον χώρο της Δικαιοσύνης, προς ικανοποίηση των ιδεοληψιών της. Η διαρροή του πορίσματος της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο προτείνεται η κατάργηση 5 Εφετείων και 11 Πρωτοδικείων, προοιωνίζεται επώδυνες και ατεκμηρίωτες επεμβάσεις, χωρίς αναισθητικό, στον δικαστικό χάρτη της χώρας.

Το Υπουργείο δημοσίως δηλώνει ότι δεν υιοθετεί κατ’ ανάγκη τις υποδείξεις, αλλά είναι σαφές ότι το εν λόγω «πόρισμα» αποτελεί οδηγό για τις μελλοντικές εξελίξεις, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τόσο ο πρώην όσο και ο νυν Υπουργός έχουν δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα που θα αιφνιδιάσει τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να έχει προηγηθεί εξαντλητική διαβούλευση και χωρίς να ληφθούν υπόψη κριτήρια σχετικά με τις τοπικές ιδιαιτερότητες, όπως και το ότι οι τυχόν αλλαγές θα γίνουν σε επίπεδο Ειρηνοδικείων μόνο.

Οι ιδεοληπτικές εμμονές άλλωστε της κυβέρνησης συμβαδίζουν πλήρως με τις υποδείξεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, από την οποία εκπορεύονται οι σχετικές προτάσεις και η οποία φυσικά ενδιαφέρεται μόνο για οικονομικά κριτήρια. Δεν έχουν κανένα λόγο οι οικονομολόγοι της Παγκόσμιας Τράπεζας να ανησυχούν για «λεπτομέρειες» όπως η νησιωτικότητα, η στήριξη της ελληνικής υπαίθρου και η πρόσβαση του Έλληνα στον φυσικό του δικαστή.

Καλούμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να μην θέσει την Δικαιοσύνη στη κλίνη του Προκρούστη, αλλά να εξασφαλίσει τα κονδύλια, τα οποία απαιτούνται για να μην ερημώσει η περιφέρεια. Δεν είναι απλά θέμα προτεραιοτήτων. Είναι στοιχειώδης υποχρέωσή της. Εκτός βέβαια αν αυτή είναι η αληθινή ατζέντα της και προτιμά να κρύβεται πίσω από «πορίσματα» και «Επιτροπές», αδιαφορώντας για την ζημιά που θα προκαλέσει στο Κράτος Δικαίου.

Share...

Διαβάστε επίσης...