Ξεκίνησε η καταπολέμηση των κουνουπιών στην Π.Σ.Ε. για το έτος 2023

1 min read

Πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 16 Μαΐου 2023, στην Λαμία, η συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής επιτροπής παρακολούθησης του έργου καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας και Πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης του έργου καταπολέμησης κουνουπιών  Ιωάννης Περγαντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Κωνσταντίνος Μπακομήτρος, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής ενημερώθηκαν για την πορεία του έργου, από  την Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας Αλεξάνδρα Πλατιά και από τα μέλη της επιτροπής ελέγχου του έργου Κωνσταντίνο Κούτρα (Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής) και  Γιάννη Φράγκο (γεωπόνο Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής), καθώς και από τον  ανάδοχο του έργου Παναγιώτη Περγαντά.

Η υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών του έτους 2023 ξεκίνησε πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά, από τις 22 Φεβρουαρίου,  με  περιοδική παρακολούθηση των επιφανειακών υδάτινων σωμάτων, και  καταγραφή της εμφάνισης και αφθονίας των προνυμφών κουνουπιών, στις εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών με επίγεια συνεργεία και drones όπου έχουν διαπιστωθεί εκτεταμένες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.

Η καταπολέμηση των κουνουπιών σύμφωνα με την διεθνή πρακτική στηρίζεται πρωτίστως στην εφαρμογή μέτρων διαχείρισης του περιβάλλοντος για τον περιορισμό των εστιών ανάπτυξής τους. Η συμβολή και των πολιτών στην εξάλειψη αυτών των εστιών  κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού των τοπικών κοινωνιών είναι αναπόσπαστο μέρος ενός προγράμματος αντιμετώπισης κουνουπιών τόσο για την προστασία των ανθρώπων από την όχληση ή τις ασθένειες των οποίων τα κουνούπια είναι διαβιβαστές όσο και για την κατάδειξη των τρόπων ή μεθόδων με τους οποίους μπορούν να συμβάλλουν και οι ίδιοι στην αντιμετώπιση αυτών των εντόμων.

Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, πάρα τις παρεμβάσεις που  πραγματοποιεί η Περιφέρεια η  προσπάθεια περιορισμού της όχλησης δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα χωρίς την ενεργή συμμετοχή του συνόλου των πολιτών. Οι Δήμοι, όπως προβλέπει και η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας,  μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των αστικών εστιών, είτε με δράσεις ενημέρωσης είτε με δράσεις στοχευμένης καταπολέμησης μέσα στο αστικό περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό σύντομα θα πραγματοποιηθεί και άλλη συνεδρίαση της επιτροπής με εκπροσώπους της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας.

Share...

Διαβάστε επίσης...