Συμφωνία συνεργασίας MYTILINEOS – EDPR για την πράσινη ενέργεια

1 min read

Η MYTILINEOS – Energy & Metals (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA, ADR: MYTHY US) και η EDP Renewables (“EDPR”) υπέγραψαν μία μακροπρόθεσμη Συμφωνία Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA) για την «πράσινη» ενέργεια που θα παραχθεί από χαρτοφυλάκιο αιολικών έργων συνολικής ισχύος 78 MW.
Πρόκειται για τον πρώτο PPA της EDPR στην Ελλάδα, αλλά και το πρώτο για τη MYTILINEOS που αφορά σε ενέργεια που παράγεται από αιολικά έργα. Η συμφωνία αυτή επιτρέπει στην EDP Renewables να επιταχύνει την ανάπτυξη αυτού του χαρτοφυλακίου, το οποίο αποτελείται από 3 αιολικά πάρκα:
• 23 MW στη Βοιωτία, Ελλάδα
• 21 MW στην Αχαΐα, Ελλάδα
• 35 MW στη Βοιωτία, Ελλάδα
Όλα τα αιολικά πάρκα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2024 / 2025 και στο πλαίσιο αυτού του PPA αναμένεται να παράγουν ετησίως 232 GWh, που ισοδυναμούν με την κατανάλωση 60 χιλιάδων νοικοκυριών στην Ελλάδα και θα περιορίζουν περίπου 100 χιλιάδες τόνους εκπομπών CO2 ετησίως.
Η MYTILINEOS υποστηρίζει πλήρως το στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας για την απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα και αναζητά ευκαιρίες για την εξασφάλιση «πράσινων» PPAs για το χαρτοφυλάκιό της με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους τόσο για τις δικές της ανάγκες, όσο και για αυτές των επιχειρηματικών της εταίρων.
O Ιωάννης Καλαφατάς, Chief Executive Director του Κλάδου Ενέργειας της MYTILINEOS δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτή τη νέα συνεργασία με την EDPR που σηματοδοτεί τον πρώτο της PPA στην Ελλάδα και ένα από τα πρώτα αιολικά PPA στη χώρα. Η MYTILINEOS, δεσμεύεται να εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιό της με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε ανταγωνιστικές τιμές καθώς εξελίσσεται σε ένα ολοκληρωμένο utility ενέργειας σε διεθνές επίπεδο.»
Με αυτό το νέο χαρτοφυλάκιο, η EDPR έχει πλέον 11,2 GW από τα 20 GW που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού της Σχεδίου 2021-25. Η συναλλαγή αυτή επιτρέπει στην EDPR να επιτύχει περισσότερα από 3,6 GW από τον ευρωπαϊκό στόχο των 6,7 GW κατά την περίοδο 2021-25.
Ο Γενικός Διευθυντής της EDPR Ελλάδος, Διονύσιος Ανδρωνάς δήλωσε: «Αυτό το PPA αποτελεί ορόσημο για την επιχειρηματική μας δραστηριότητα και αποδεικνύει τη δέσμευσή μας τόσο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, όσο και στην ελληνική αγορά. Είμαστε χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με μία ανάλογη εταιρεία όπως η MYTILINEOS και θα συνεχίσουμε να αναζητούμε νέες ευκαιρίες για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών στην Ελλάδα και για την παροχή λύσεων που προωθούν την ενεργειακή μετάβαση.»
Η EDPR εισήλθε στην Ελλάδα το 2018 μέσω της εξαγοράς του αιολικού πάρκου Λιβαδιού, ενός ready-to-build έργου ισχύος 45 MW, που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Μαλεσίνας, στην Κεντρική Ελλάδα. Το αιολικό πάρκο του Λιβαδιού ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2021 και έκτοτε η παραγόμενη ενέργεια είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει περισσότερα από 23.500 νοικοκυριά περιορίζοντας παράλληλα την εκπομπή περίπου 56 χιλιάδων τόνων CO2 ετησίως.
Η MYTILINEOS, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της, με τη συναλλαγή αυτή κάνει το πρώτο της βήμα για την ανάπτυξη ενός «πράσινου» χαρτοφυλακίου εφοδιασμού περισσότερων από 2GW συνδυάζοντας είτε «πράσινα» PPA με τρίτους, είτε ίδια περιουσιακά στοιχεία, στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
MYTILINEOS:
H MYTILINEOS – Energy & Metals που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1990, είναι βιομηχανική και ενεργειακή πολυεθνική εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ενοποιημένο κύκλο εργασιών και EBITDA που ανέρχονται σε 6,3 δισ. ευρώ και 823 εκ. ευρώ αντιστοίχως και απασχολεί περισσότερους από 4.820 άμεσους και έμμεσους εργαζόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η εταιρεία μέσω του Κλάδου Ενέργειας τοποθετείται στρατηγικά στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης ως ολοκληρωμένο «πράσινο» utility, ενώ μέσω του Κλάδου Μεταλλουργίας καθιερώνεται ως σημείο αναφοράς της ανταγωνιστικής «πράσινης» μεταλλουργίας σε ευρωπαϊκό τοπίο. Επικεντρωμένη στην αειφορία, έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030 και να επιτύχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στο σύνολο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας μέχρι το 2050, βάσει των δεικτών επίδοσης ESG για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Διακυβέρνηση.
EDP Renewables (EDPR):
Η EDP Renewables (Euronext: EDPR) είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός αιολικής και ηλιακής ενέργειας στον κόσμο και έχει παρουσία σε 28 αγορές σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική και την Ασία-Ειρηνικό. Με έδρα τη Μαδρίτη και περιφερειακά κεντρικά γραφεία στο Χιούστον, το Σάο Πάολο και τη Σιγκαπούρη, η EDPR διαθέτει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης με περιουσιακά στοιχεία πρώτης κατηγορίας και κορυφαία λειτουργική ικανότητα στην αγορά όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό περιλαμβάνει την χερσαία αιολική ενέργεια, τη μεγάλης κλίμακας και κατανεμημένη ηλιακή ενέργεια, την υπεράκτια αιολική ενέργεια (μέσω κοινοπραξίας 50/50 με την OW) και τις τεχνολογίες που γειτνιάζουν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως οι μπαταρίες και το πράσινο υδρογόνο.
Οι πολιτικές της EDPR με επίκεντρο τους εργαζομένούς της, την έχουν αναδείξει το 2023 ως Κορυφαίο Χώρο Εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και ως Κορυφαίο Εργοδότη για το 2023 στην Ευρώπη (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Γαλλία, Ρουμανία, Πορτογαλία και Πολωνία), την Κολομβία και τη Βραζιλία, ενώ περιλαμβάνονται στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων του Bloomberg.
Η EDPR είναι τμήμα της EDP (Euronext: EDP), εταιρείας ηγέτιδας στην ενεργειακή μετάβαση με έμφαση στην απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα. Εκτός από τη σταθερή θέση της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (μέσω της EDPR και των υδροηλεκτρικών δραστηριοτήτων της), η EDP διατηρεί επίσης ένα δίκτυο υποστήριξης για δημόσιες υπηρεσίες στην Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Βραζιλία, το οποίο αποτελείται από δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, λύσεις πελατών και υπηρεσίες ενεργειακής διαχείρισης.

Share...

Διαβάστε επίσης...