Πρωτόκολλα νοσηλείας χωρίς … νοσηλευτές!!!

2 min read

Η εφαρμογή του νέου πρωτοκόλλου νοσηλείας περιστατικών covid με ήπια συμπτώματα  στις κλινικές και όχι στην διατομεακή πτέρυγα covid από την αρχή είχε συναντήσει την αντίθεση των εργαζομένων. 

Το κύριο και ουσιαστικό ζήτημα που έθεταν ήταν πώς θα μπορούσαν να νοσηλεύσουν ταυτόχρονα ασθενείς με covid και χωρίς, τηρώντας έστω και τα στοιχειώδη υγειονομικά πρωτοκολλά για την ασφάλεια των ίδιων και των ασθενών, όταν στην απογευματινή βάρδια είναι 2 άτομα και μόλις 1 στην νυχτερινή. 

Ήταν θέμα χρόνου να εκδηλωθεί το πρόβλημα και αυτό έγινε χτες στην χειρουργική κλινική! Προσωπικό και ασθενείς βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό με αποτέλεσμα από το απόγευμα και μετά να δημιουργηθεί τεράστια αναστάτωση.

Ασθενείς να μεταφέρονται από το δωμάτιο νοσηλείας τους στο δωμάτιο του ορόφου για covid περιστατικά και στην συνέχεια στην πτέρυγα covid, νέες εισαγωγές για χειρουργεία, χειρουργημένοι ασθενείς, και όλα αυτά να διεκπεραιώνονται με μόλις 2 νοσηλευτές στην απογευματινή βάρδια και 1 στην νυχτερινή!!

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που καλούμαστε να εφαρμόσουμε πρωτόκολλα είτε που το ένα έρχεται σε αντίθεση με το άλλο, είτε είναι στην πράξη ανεφάρμοστα! Τα σχεδόν τρία τελευταία χρόνια, εν μέσω πανδημίας, έχουμε βιώσει κάθε λογής «ασπιρίνες», ενώ οι ελλείψεις του δημοσίου συστήματος υγείας όλο και αυξάνονται. 

Σε όλο αυτό το διάστημα δεν έχει γίνει σχεδόν καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ενώ αντίθετα έχουν μεγαλώσει οι ανάγκες λόγω τόσο της πανδημίας αλλά και της συνταξιοδότησης πολλών συναδέλφων.

Με ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης, με μετακινήσεις προσωπικού από το ένα τμήμα στο άλλο, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από τα Κέντρα Υγείας στα νοσοκομεία, με “εντέλλεσθε” για 10 και 15 εφημερίες το μήνα, δεν αντιμετωπίζονται οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης, της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα. 

Διεκδικούμε:

  • Να ενισχυθούν οι δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. 
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • OXI στις ΣΔΙΤ, καταργήσεις νοσοκομείων και τη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

                      Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                           Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΛΑΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ                                                                                     ΠΕΠΠΑ ΣΩΤΗΡΙΑ

Share...

Διαβάστε επίσης...