ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ … ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΦΟΒΟ

Σήμερα 4/2 είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Είναι ημέρα ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης πολιτών και κυβερνήσεων.

Ο καρκίνος είναι η συνηθέστερη αιτία θανάτου μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά με αυξανόμενη συχνότητα διάγνωσης του. Η ιατρική επιστήμη αναπτύσσει διαρκώς νέες μεθόδους και μας προσφέρει νέα όπλα στην αναμέτρηση με τον καρκίνο. Η υστέρηση ωστόσο είναι σε δύο τομείς: 1) Πρωτοβάθμια περίθαλψη η οποία διασφαλίζει την έγκαιρη διάγνωση επομένως και την διάσωση και 2) Η πρόσβαση σε εξειδικευμένα κέντρα αντιμετώπισης, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η επί μεγάλο χρονικό διάστημα μετακίνησης προς μεγάλα εξειδικευμένα κέντρα χημειοθεραπείας ή ακτινοβολίας.

Αυτές οι δύο σοβαρές υστερήσεις είναι ένα χρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα που έχει αφετηρία τον  Αθηνοκεντρικό κυβερνητικό σχεδιασμό. Αυτή είναι διαπίστωση για όλες τις κυβερνήσεις. Όλα αυτά προκαλούν μία αδικία για τους πολίτες της Περιφέρειας που αισθάνονται λιγότερο προστατευμένοι. Αν δε, προσθέσουμε και την παντελή έλλειψη φροντίδας των ασθενών τελικού σταδίου, τότε μπορούμε να μιλάμε για σαφή έλλειψη κοινωνικής φροντίδας.

Ασφαλώς ανακούφιση προκαλεί η άρτια εκπαίδευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που φροντίζει τους ογκολογικούς ασθενείς και που πράγματι αποτελούν πλεονέκτημα για την χώρα μας, όπως θετική είναι και η συνεισφορά κοινωνικών συλλόγων και της  εκκλησίας.

Ας γίνει η ημέρα ευκαιρία αφύπνισης πολιτείας και αρχών της χώρας για γρήγορα και ουσιαστικά βήματα στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του καρκίνου.

Share...

nea

Next Post

Ανακοίνωση Δήμου Τανάγρας για την επερχόμενη Κακοκαιρία «BARBARA»

Σα Φεβ 4 , 2023
Ο Δήμος Τανάγρας θα ήθελε να επιστήσει την προσοχή σε όλους τους δημότες,  προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα επερχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας «Barbara», που αναμένονται από τα ξημερώματα της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου. Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Τανάγρας είναι σε επαγρύπνηση και ενημερώνουμε τους δημότες μας σχετικά με τα […]

Σας ενδιαφέρουν