Η αξιολόγηση της επιχείρησης

1 min read
(Απόσπασμα από σεμινάριο του Δρ Νέστορα Κολοβού*)

Η επιχείρησή σας είναι ένας ζωντανός οργανισμός, όπου εσείς και οι άνθρωποί σας που την λειτουργείτε, προσπαθείτε να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις εκείνες για να είναι κερδοφόρα. 

 • Πόσο αποτελεσματικά όμως λειτουργεί η επιχείρησή σας; 
 • Πόσο ικανοποιημένοι είστε από τα οικονομικά αποτελέσματά σας; 
 • Πιστεύετε ότι έχετε εξαντλήσει τα περιθώρια της καλής σας απόδοσης; 
 • Πιστεύετε ότι έχετε εξαντλήσει τα περιθώρια της κερδοφορίας σας; 

Σίγουρα όχι. Οι δυνατότητες της λειτουργίας της επιχείρησής σας είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που νομίζετε. Και ό λόγος είναι ότι στην αγορά κυκλοφορούν πελάτες, κυκλοφορούν χρήματα και οι δυνατότητες καλύτερης λειτουργίας και μεγαλύτερης κερδοφορίας υπάρχουν. Το ερώτημα που τίθεται είναι: 

 • Τι κάνετε εσείς για να βελτιώσετε την θέση σας στην αγορά; 
 • Τι κάνετε για να κερδίσετε μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα της αγοράς;

Στη ζωή και στις επιχειρήσεις, κερδίζουν περισσότερα, όσοι γνωρίζουν περισσότερα. Και όταν λέμε γνωρίζουν περισσότερα, εννοούμε έχουν γνώσεις, δεξιότητες, εμπειρίες, ψυχικές αρετές και ψυχικές αντοχές. Για να πετύχεις ως επιχειρηματίας πρέπει να γίνεις επιχειρηματίας. Να έχεις τα χαρακτηριστικά, τη νοοτροπία, την κουλτούρα και τη στάση ζωής του επιχειρηματία. Να αναζητάς καθημερινά τρόπους για να κάνεις την επιχείρησή σου καλύτερη, πιο αποτελεσματική, πιο κερδοφόρα και να εδραιώνεις το όνομά σου στην αγορά.

 • Τι κάνεις εσύ για όλα αυτά; 
 • Πως ενημερώνεσαι; 
 • Πώς αποκτάς γνώσεις; 
 • Πώς αποκτάς δεξιότητες; 
 • Πώς αποκτάς εμπειρίες; 
 • Πώς αναπτύσσεις τις ψυχικές σου αρετές; 
 • Πώς ενισχύεις τις ψυχικές σου αντοχές; 
 • Ποιους ρωτάς; 
 • Ποιους συμβουλεύεσαι; 

Ενδεχομένως όλα αυτά να είναι πρωτόγνωρα για σένα, αλλά η επιχειρηματικότητα έχει πλέον περάσει σε άλλη διάσταση. Η τεχνολογία αναπτύσσεται ραγδαία, νέα προϊόντα και υπηρεσίες εισέρχονται στην αγορά, η γνώση πολλαπλασιάζεται, ο ανταγωνισμός αυξάνεται κι εσύ πρέπει να ανταποκριθείς αποτελεσματικά στις αλλαγές, αν θέλεις να παραμείνεις στην αγορά.  

Όπως και οι περισσότεροι επιχειρηματίες, φυσικό είναι όλα αυτά να σε προβληματίζουν και να σου δημιουργούν ερωτήματα. Φυσικό είναι να αναρωτιέσαι που θα βρεις τις λύσεις. Φυσικό είναι να λες ποιος θα μου μιλήσει γι όλα αυτά. Ποιος θα με καθοδηγήσει, να κάνω τα σωστά βήματα. Ποιος θα μου δείξει τι να κάνω. Έχεις δίκιο να τα λες όλα αυτά γιατί δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που να γνωρίζουν την εφαρμοσμένη επιχειρηματικότητα. Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που να γνωρίζουν για την επιχειρηματικότητα της αγοράς. Υπάρχουν πάρα πολλοί που γνωρίζουν για τις οικονομικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων, για την οργάνωση των επιχειρήσεων, για το τεχνικό κομμάτι λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά όλοι αυτοί δεν προσεγγίζουν την επιχειρηματικότητα από την πλευρά της ψυχολογίας και της καθημερινής δράσης του επιχειρηματία. Δεν γνωρίζουν πως να ενισχύσουν πνευματικά και ψυχικά τον επιχειρηματία, ο οποίος βάλεται συνεχώς από τις ραγδαίες εξελίξεις στην αγορά και τα ανεβοκατεβάσματα των συναισθημάτων του. Ο επιχειρηματίας θέλει λύσεις, θέλει κατευθύνσεις και κυρίως θέλει την κατάλληλη ψυχολογία για να βάζει και να επιτυγχάνει τους επιχειρηματικούς του στόχους.

Αν θέλουμε να λέμε αλήθειες, η αγορά κάθε μέρα δημιουργεί ευκαιρίες κι εσύ είσαι εκεί για να τις αξιοποιήσεις. Απλά ο ανταγωνισμός πλέον είναι μεγαλύτερος και πρέπει να μάθεις να δουλεύεις αποτελεσματικά. Πρέπει να βλέπεις την επιχείρησή σου και την αγορά από τη σωστή οπτική, να ενισχύεις την επιχειρηματική σου ικανότητα και να κάνεις όλες τις ενέργειες που πρέπει για να αυξήσεις την κερδοφορία σου.

Εύλογα θα ρωτήσεις: Τι να κάνω; 

Σε όποιο επίπεδο κι αν βρίσκεται η επιχείρησή σου σήμερα, για να προσεγγίσεις καλύτερα τη λειτουργία της και να τη βελτιώσεις, πρέπει πρώτα να τη μάθεις. Να την αξιολογήσεις και να μάθεις τα ισχυρά και τα αδύνατα σου σημεία. Στη συνέχεια, να πάρεις τα κατάλληλα μέτρα για να τη βελτιώσεις. Αυτή είναι η σειρά και η πρακτική που εφαρμόζεται παγκοσμίως. Πρώτα μαθαίνουμε την επιχείρησή μας και στη συνέχεια τη βελτιώνουμε. Η αξιολόγηση της επιχείρησης είναι μια πραγματική επένδυση, χωρίς μεγάλο κόστος, σε σχέση με το όφελος που προσφέρει. 

Να θυμάστε ότι έχετε μόνον δύο επιλογές. Ή να ασχοληθείτε σοβαρά με την επιχείρησή σας και να πάτε μπροστά ή να παραμείνετε αδρανείς και να υπολειτουργείτε. Ή να λειτουργείτε αποτελεσματικά και να  κερδίζετε χρήματα ή να μην κάνετε τίποτα και να χάνετε χρήματα. Και στις δύο περιπτώσεις, η απόφαση είναι δική σας. Είμαι εδώ για να σας βοηθήσω και να σας στηρίξω. Και όπως έχει δείξει η πράξη, πολλές φορές, ακόμη και μια μικρή λεπτομέρεια, μπορεί να απογειώσει την επιχείρησή σας.

Υ.Γ. Απόσπασμα από σεμινάριο σε επιχειρηματίες με τίτλο «Πως να αναπτύξετε την επιχειρηματική σας ικανότητα και να αυξήσετε την κερδοφορία σας». 

Ο Δρ Νέστωρ Κολοβός βοηθάει επιχειρηματίες να πετύχουν τους επαγγελματικούς στόχους τους, πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

Νέστωρ Ι. Κολοβός

Master Παν/μιου Leeds Μεγάλης Βρετανίας

Διδάκτωρ Α.Π.Θ.

Πτυχιούχος Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων

Business &Life Coach

Emai:info@kozani.net

Share...

Διαβάστε επίσης...