Νοοτροπία και συνήθειες (Απόσπασμα από ομιλία του Δρ Νέστορα Κολοβού*)

1 min read
Δρ Νέστωρ Κολοβός
Διδάκτωρ ΑΠΘ
Master Πανεπιστημίου Leeds Μεγάλης Βρετανίας
Πτυχιούχος Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων
Business & Life Coach
Info@kozani.net

Με τον όρο νοοτροπία εννοούμε καθημερινές συνήθειες, στάσεις και συμπεριφορές, οι οποίες υπαγορεύονται κυρίως από ψυχολογικούς παράγοντες και συνδέονται με τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο δράσης. 

Υπάρχουν δύο ειδών νοοτροπίες. Η νοοτροπία της ανάπτυξης και η νοοτροπία της στασιμότητας. Η μία οδηγεί στην θετική σκέψη, τη δημιουργία και την πρόοδο, η άλλη οδηγεί στην αρνητική σκέψη, στην απραξία και τη μιζέρια.

Όλα αυτά διαμορφώνονται από την μικρή ακόμη ηλικία, που ο άνθρωπος δέχεται επιρροές, διαπλάθει τον χαρακτήρα του και μέσα από τις εμπειρίες του διαμορφώνει τον εσωτερικό του κόσμο, αναπτύσσοντας τις δικές του απόψεις και πεποιθήσεις.

  • Πώς μπορεί όμως ο άνθρωπος να αλλάξει νοοτροπία σε μεγαλύτερη ηλικία; 
  • Πώς μπορεί να αρχίσει να σκέφτεται και να συμπεριφέρεται διαφορετικά; 
  • Πόσο εύκολο είναι;

Όλα είναι θέμα θέλησης και απόφασης.

Όσοι θέλετε να επιτύχετε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνατε μέχρι σήμερα και να βελτιώσετε τη ζωή σας, πρέπει  να το θέλετε, να το αποφασίσετε και να κάνετε το πρώτο σας βήμα. Υπάρχουν εκατομμύρια παραδείγματα ανθρώπων που μέσα σε μια νύχτα, με μια απόφασή τους άλλαξαν τη ζωή τους. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν ούτε πιο ικανοί, ούτε πιο έξυπνοι από εσάς. Ήταν άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, οι οποίοι όμως είχαν τη διάθεση να προσπαθήσουν να αλλάξουν τη ζωή τους, να δοκιμάσουν και να επιτύχουν. Είχαν τη διάθεση, την υπομονή και την επιμονή να βελτιωθούν, να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους και τρόπο δράσης τους και να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Οι συνήθειες δεν αλλάζουν εύκολα. Είναι κάτι που έχετε μάθει τα προηγούμενα χρόνια και ζήσατε μαζί με αυτές. Όπως όμως τις μάθατε, έτσι μπορείτε και να τις ξεμάθετε, με συνεπή και συνεχή προσπάθεια, βάζοντας νέες, καλύτερες συνήθειες στη ζωή σας. 

Γιατί όμως οι άνθρωποι δεν αλλάζουν συνήθειες;

Γιατί ενώ θέλουν να αλλάξουν και προσπαθούν, δεν τα καταφέρνουν;

Τι είναι αυτό που τους εμποδίζει;

Η απάντηση είναι απλή. 

  • Είναι ο τρόπος που σκέφτονται και ο τρόπος που ενεργούν.
  • Είναι οι φόβοι τους και οι προκαταλήψεις τους.
  • Είναι οι περιοριστικές πεποιθήσεις, που δεν τους αφήνουν να σκεφτούν θετικά και εποικοδομητικά

Εάν θέλετε κι εσείς να ξεκινήσετε να μαθαίνετε πως να βελτιώσετε τη ζωή σας, πρέπει να μάθετε: 

  • πως να σκέφτεστε διαφορετικά, 
  • πώς να αλλάζετε τις συνήθειές σας, 
  • πως να απαλλαχθείτε από τις αρνητικές συνήθειες και 
  • πως να βάλετε στη ζωή σας θετικές συνήθειες. 

Κυρίως όμως πρέπει να ακολουθήσετε με συνέπεια μια συγκεκριμένη στρατηγική, που θα σας φέρει σε μια καλύτερη κατάσταση από αυτήν στην οποία βρίσκεστε σήμερα και  θα αισθάνεστε πιο όμορφα.

Στο χέρι σας είναι να το αποφασίσετε και να ξεκινήσετε.

*Ο Δρ Νέστωρ Κολοβός βοηθάει ανθρώπους να πετύχουν τους προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους τους, πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

Ο Δρ Νέστωρ Κολοβός βοηθάει τους ανθρώπους να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους και να πετύχουν τους προσωπικούς και επαγγελματικούς τους στόχους, πιο εύκολα και πιο γρήγορα. 

Αποτελεί έναν πολύτιμο συνεργάτη για κάθε άνθρωπο και κάθε επιχειρηματία που θέλει να ανακαλύψει τις δυνατότητές του, να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του και να πετύχει τους προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους του, πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

Οι ομιλίες του και τα σεμινάριά του, σε θέματα Προσωπικής και Επαγγελματικής Επιτυχίας, αποτελούν πηγή έμπνευσης, καθώς παρακινούν, ενθαρρύνουν, ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση και προσφέρουν πολύτιμες ιδέες, γνώσεις, δεξιότητες, εμπειρίες και στρατηγικές, διευρύνοντας τη δημιουργική σκέψη και τη δημιουργική δράση. 

Διαθέτει μεγάλη επιστημονική, ακαδημαϊκή, διδακτική και επαγγελματική εμπειρία και έχει διδάξει για περισσότερα από 30 χρόνια σε Ανώτερα και Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και Επαγγελματικές Σχολές. 

Έχει εργαστεί για περισσότερα από 45 χρόνια σε μεγάλες επιχειρήσεις του Ιδιωτικού και του Δημόσιου Τομέα. 

Μελέτες και άρθρα του είναι δημοσιευμένα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.

Σπούδασε Γεωλογία, είναι Μaster του Πανεπιστημίου  Leeds της Μεγάλης Βρετανίας, Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πτυχιούχος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Business & Life Coach. 

Share...

Διαβάστε επίσης...