80 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου – Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Λαμιέων και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

80 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από το μεγαλύτερο σαμποτάζ του 2ου Παγκοσμίου πολέμου που δεν είναι άλλο από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, εκπρόσωποί φορέων και συλλόγων και των σωμάτων ασφαλείας βρέθηκαν στο σημείο όπου διαδραματίστηκε το σημαντικότερο γεγονός της σύγχρονης ιστορίας.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Λαμιέων και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τον Δήμαρχο, Θύμιος Καραΐσκο και τον περιφερειάρχη Φάνη Σπανό να υπογραμμίζουν στους χαιρετισμούς τους, τη σπουδαιότητα της 80ης επετείου αλλά και ότι οι Έλληνες ενωμένοι μπορούν να αντικρούσουν κάθε απειλή.


Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Φθιώτιδα, Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος αφού μίλησε για τη γενναιότητα των ηρώων με το εμβληματικότερο σαμποτάζ του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, έστειλε και σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και τις πολεμικές ιαχές που εξαπολύουν καθημερινά τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία της γειτονικής χώρας.
Χαιρετισμό απηύθυναν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εκπρόσωποι των κομμάτων, συλλόγων και οργανώσεων αλλά και ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, Μάθιου Λότζ.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το ιστορικό μονοπάτι, που ακολούθησαν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ και οι βρετανοί σαμποτέρ, με τα 11 εμβληματικά σημεία – σταθμούς της διαδρομής.


Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού


Με δέος και συγκίνηση, τιμούμε εδώ, στον ιστορικό Γοργοπόταμο, μια από τις κορυφαίες στιγμές της νεότερης και σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας. Και δεν είναι εύκολη αυτή η κατάταξη, για ένα Έθνος που κάθε στιγμή της Ιστορίας του σημαδεύτηκε από κοσμοϊστορικά γεγονότα με παγκόσμια ακτινοβολία. Για μία Χώρα που κάθε της πιθαμή είναι ποτισμένη με αίμα ηρώων. Για έναν λαό που δαψιλώς και αφειδώλευτα προσέφερε πάντοτε τον ανθό του, τα ίδια του τα παιδιά, ως λίθους στο οικοδόμημα των υψηλών ιδανικών του⋅ της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
Όμως ο Γοργοπόταμος κατέχει πολύ δίκαια μια ξεχωριστή θέση στο τόσο πυκνογραμμένο βιβλίο της Ιστορίας της Πατρίδας μας.
Καταρχήν για το επιχειρησιακό του αποτέλεσμα. Στην πιο κρίσιμη στιγμή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, εκεί όπου οι Συμμαχικές Δυνάμεις αντιμάχονταν τις ναζιστικές ορδές του σκότους που αιματοκυλούσαν την Ευρώπη, ένα στιγμιαίο – εξαιρετικά ολιγάνθρωπο για τα μεγέθη του πολέμου – εγχείρημα, κατέφερε ένα ασύμμετρα, απροσδόκητα μεγάλο χτύπημα στον Άξονα.
Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου παρεμπόδισε για δύο ολόκληρους μήνες την τροφοδοσία του Ρόμελ στο Άφρικα Κορπς, αδυνατίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις δυνάμεις του και ανατρέποντας εν τέλει σε βάθος τους πολεμικούς σχεδιασμούς του.
Ο δεύτερος – και σημαντικότερος ίσως – λόγος της δίκαιας εξύψωσης της σημερινής μέρας στην ιστορική μας μνήμη είναι ότι οι Έλληνες στον Γοργοπόταμο νίκησαν τον πιο ύπουλο – και δυστυχώς διαχρονικό – εχθρό τους⋅ τη διχόνοια. Τη διχόνοια που έφερε τόσους και τόσους εμφυλίους πολέμους⋅ τόσους εθνικούς διχασμούς και τόσες μαύρες – δίπλα στις χρυσές – σελίδες της Ιστορίας μας. Εκείνες τις μοναδικές στιγμές, ο ΕΛΑΣ του Άρη Βελουχιώτη και ο ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα, μαζί με τους 14 Βρετανούς σαμποτέρ, των Μάγιερς και Γούντχαουζ ξεπέρασαν πρώτα και κύρια τα ίδια τους τα πάθη.
Δυο άνθρωποι και δίπλα τους δυο ομάδες, που μέχρι χτες ήταν αμείλικτοι αντίπαλοι, στιγμιαία τα άφησαν όλα στην άκρη. Βγήκαν από τις φυλακές του μίσους και περπάτησαν ελεύθεροι τον δρόμο της προσήλωσης στα ιδανικά και τον κοινό στόχο.
Ο σκοπός έφερε την ομοψυχία. Και η ομοψυχία έφερε το αποτέλεσμα.
Κόντρα στον καιρό, κόντρα στις συγκυρίες, με την πολύτιμη βοήθεια των συμμάχων, οι αντάρτες των βουνών της Ρούμελης, τα έβαλαν με τον κατακτητή και νίκησαν.
Εδώ, σήμερα, 80 χρόνια μετά, κάτω από τη βαριά σκιά της ιστορίας του Γοργοποτάμου, στεκόμαστε και τιμούμε μία από τις κορυφαίες στιγμές της ελληνικής Αντίστασης.
Και συνιστά πραγματικά ξεχωριστή τιμή να αντικρίζω και να απευθύνομαι στους απογόνους και επιγόνους όλων εκείνων των αγωνιστών, που πέτυχαν την τεράστια νίκη. Που πολέμησαν με λιγοστά μέσα, αλλά με όλη τους την ψυχή για την απελευθέρωση της πατρίδας.
Η ενότητα, ως ο κορυφαίος συμβολισμός της σημερινής ημέρας, με πολυδιάστατες όψεις, κοινωνική, πολιτική, ηθική, είναι πρωτίστως μια ατομική μας απόφαση. Για το πριν και το μετά. Για το ένδοξο χτες, αλλά και για ένα ελπιδοφόρο αύριο.
Για να μπορούμε να κοιτάζουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη.
Για να μπορούμε να κοιτάζουμε τα παιδιά μας στα μάτια.


«Ενωμένοι δεν φοβόμαστε καμία δοκιμασία και καμία απειλή!»
δήλωσε από το Γοργοπόταμο κατά το χαιρετισμό του για την Ημέρα του Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, ο Θέμης Χειμάρας.


Ο Βουλευτής, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων, τόνισε στον χαιρετισμό του για την Ημέρα του Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης στο Γοργοπόταμο, τη σπουδαιότητα της σημερινής Επετείου στην κατάκτηση της Εθνικής Ενότητας που όπως και τότε έτσι και σήμερα πηγάζει από την αγάπη όλων των Ελλήνων για την πατρίδα, την ελευθερία, την πρόοδο, την εθνική και κοινωνική αναγέννηση.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Χειμάρα στην κοινή παρακαταθήκη της πάνδημης και αποφασιστικής συμμετοχής του ελληνικού λαού ενάντια στον φασιστικό και ναζιστικό ζυγό, ώστε σήμερα η απόδοση τιμής στην Εθνική Αντίσταση να αποτελεί κεντρικό σημείο στη συλλογική μνήμη κάθε δημοκρατικού κόμματος στα ζητήματα εθνικής πολιτικής.
Ο κ. Χειμάρας, αναφέρθηκε σχετικά στον προσωπικό του λογαριασμό:
«Με ιδιαίτερη συγκίνηση και σεβασμό τιμούμε σήμερα, στην Επέτειο της Μάχης του Γοργοποτάμου, την αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στην φασιστική και ναζιστική κατοχή.
Γιορτάζουμε πάνω από όλα, την πάνδημη συμμετοχή του ελληνικού λαού από όλο το κοινωνικο-οικονομικό και ιδεολογικό φάσμα, σε μια μάχη που εξέφραζε την αγάπη όλων των Ελλήνων για την πατρίδα, την ελευθερία, την πρόοδο, την εθνική και κοινωνική αναγέννηση!


Η προσέλευση στο ιδεώδες της Εθνικής Αντίστασης και η αποφασιστικότητα του λαού μας, δεν ήταν μια φωτοβολίδα που έλαμψε αποσπασματικά στην μακραίωνη Ιστορία μας, αλλά προήλθε από την ασίγαστη φλόγα και την πίστη στα ιερά ιδανικά της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας που πάντοτε οι Έλληνες διατηρούμε μέσα μας.
Είμαστε περήφανοι που η απόδοση τιμής στην Εθνική Αντίσταση, αποτελεί πλέον κεντρικό σημείο στη συλλογική μνήμη κάθε δημοκρατικού κόμματος στα ζητήματα εθνικής πολιτικής».

Share...

nea

Next Post

Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Θηβαίων: Και αυτά τα Χριστούγεννα τους κάνουμε το τραπέζι!

Δε Νοέ 28 , 2022
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Και τούτες τις άγιες ημέρες, δεν ξεχνάμε εκείνους που μας έχουν ανάγκη, εκείνους πουστερούνται ακόμη και τα βασικά. Προσφέρουμε αγάπη και ενισχύουμε τα καλάθια του Κοινωνικού Παντοπωλείου ΔήμουΘηβαίων. Στα σούπερ–μάρκετ της Θήβας My Market, A.B. Βασιλόπουλος και Γαλαξίας έχουν τοποθετηθεί, αμέσως μετά τα ταμεία, καλάθια με την ένδειξη «Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Θηβαίων», όπου συγκεντρώνονται τρόφιμα και άλλα προϊόντα.  Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 22623-50603 και22620-28613. Κάθε προσφορά, είτε μικρή είτε μεγάλη, έχει τεράστια αξία. Έχοντας ως «όπλο» την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά, κρατάμεόρθια την κοινωνία. Και αυτά τα Χριστούγεννα, στρώνουμε το γιορτινό τραπέζι για τους συνανθρώπους μας. Email Share...  

Σας ενδιαφέρουν