«Δημιουργούμε ένα ψηφιακό μέλλον για θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας στη χώρα με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και ξεκάθαρους κανόνες»

1 min read

«Δημιουργούμε ένα ψηφιακό μέλλον για θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας στη χώρα με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και ξεκάθαρους κανόνες»,

δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ταγαρά, ο Θέμης Χειμάρας.

Τον Υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Ταγαρά, συνάντησε ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Θέμης Χειμάρας. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Χειμάρας, ενημερώθηκε από τον Υφυπουργό, για την πορεία της κατάρτισης των μελετών Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, που αφορούν σε Δήμους της Φθιώτιδας και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», το οποίο χρηματοδοτείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με 401,05 εκατ. €.

Σκοπός του Προγράμματος, είναι η ταχεία ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού για πάνω από το 70% της χώρας-όπου ο σχεδιασμός είτε δεν υπάρχει, είτε είναι παρωχημένος. Μέσα από τις μελέτες θεσπίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, δίκτυα μεταφορών και κατασκευών.

Όπως ανέφερε ο Βουλευτής, η ανάγκη ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας αποτελούσε πάγιο αίτημα του ΤΕΕ επί δεκαετίες, όπως και ο ενιαίος  Ψηφιακός Χάρτης, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, η ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών. Με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, υπογράμμισε, η Κυβέρνηση δημιουργεί ένα ψηφιακό μέλλον για τα θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας της χώρας, με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και ξεκάθαρους κανόνες.  

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Χειμάρας ευχαρίστησε τον Υφυπουργό για τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία τους, η οποία θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, με σκοπό την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων του νομού. 

Ο κ. Χειμάρας, ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό:

«Συνάντησα τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νίκο Ταγαρά, από τον οποίο ενημερώθηκα σχετικά με την πορεία της κατάρτισης των μελετών Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων που αφορούν σε Δήμους της Φθιώτιδας.

Ανάμεσα στις μελέτες Πολεοδομικών Σχεδίων περιλαμβάνεται αυτή του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας (ΔΕ Ελάτειας), του Δήμου Στυλίδας (ΔΕ Πελασγίας, Εχιναίων και Στυλίδας), του Δήμου Μακρακώμης (ΔΕ Μακρακώμης, Αγίου Γεωργίου, Τυμφρηστού, Σπερχειάδας), του Δήμου Καμένων Βούρλων (ΔΕ Καμένων Βούρλων, Μώλου και Αγίου Κωνσταντίνου) και του Δήμου Δομοκού (ΔΕ Ξυνιάδος και Θεσσαλιώτιδος).

Πρόκειται για την εμβληματική πολεοδομική μεταρρύθμιση  «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό, 401,05 εκατ. €.

Σκοπός του Προγράμματος είναι η ταχεία ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού για πάνω από το 70% της χώρας, όπου ο σχεδιασμός είτε δεν υπάρχει, είτε είναι παρωχημένος.

Με τις πλήρεις και σύγχρονες μελέτες, θεσπίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, δίκτυα μεταφορών και κατασκευών.

Επί δεκαετίες θυμάμαι το ΤΕΕ να φωνάζει για την ανάγκη ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας. Για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, την ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών. 

Επιτέλους, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης η Κυβέρνηση δημιουργεί ένα ψηφιακό μέλλον για τα θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας στη χώρα, με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και ξεκάθαρους κανόνες.

Ευχαριστώ τον φίλο Υφυπουργό Νίκο Ταγαρά για την συνάντηση και την στενή συνεργασία».

Share...

Διαβάστε επίσης...