Εκατοντάδες παιδιά στην Βοιωτία αποκλείστηκαν από ΚΔΑΠ

1 min read

Ο βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Μουλκιώτης, με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση, απευθυνόμενη στους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών φέρνει στη Βουλή τον αποκλεισμό από τα ΚΔΑΠ εκατοντάδων παιδιών της Βοιωτίας, παρά το γεγονός ότι πληρούν τα κριτήρια. 

Στην ερώτησή επισημαίνεται ότι τελικά φέτος, πάνω από 84.000 παιδιά σε όλη τη χώρα έμειναν εκτός βρεφικών – παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ, ενώ στην Βοιωτία η εικόνα είναι εξαιρετικά αποθαρρυντική, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών ΚΔΑΠ, έμειναν εκτός δομών ΚΔΑΠ πάνω από 300 παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, παρά το γεγονός ότι οι αιτήσεις είχαν πλήρη φάκελο. 

Παράλληλα, τονίζεται ότι με βάση νέα στοιχεία που έχουν προκύψει, φαίνεται ότι στο νομό Βοιωτίας έχουν παρουσιαστεί σημαντικά προβλήματα, που γεννούν πολλά ερωτηματικά σχετικά με τον τρόπο κατανομής των voucher για ΚΔΑΠ, καθώς εντοπίζονται κραυγαλέα άδικες περιπτώσεις οικογενειών που έμειναν εκτός των δομών.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα 36χρονης άνεργης, μητέρας δύο ανήλικων παιδιών, από την περιοχή της Λιβαδειάς που έμεινε εκτός voucher για το μικρότερο παιδί της και είναι αναγκασμένη, όπως υποστηρίζει, να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη στη δυσκολότερη ίσως οικονομική συγκυρία λόγω της ακρίβειας που στραγγαλίζει το σύνολο της κοινωνίας και αποκλεισμένη από την αγορά εργασίας, για να ενισχύσει το εισόδημα της οικογένειάς της.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, τα ΚΔΑΠ αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο κοινωνικής πολιτικής, αφού παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες πολιτισμού, αθλητισμού, καλλιτεχνικής παιδείας, ενισχυτικής διδασκαλίας σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες σε συνοικίες άνεργων, εργαζόμενων χαμηλόμισθων και αυτοαπασχολούμενων με χαμηλές απολαβές.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί: 

  • ​Με ποιες άμεσες ενέργειες θα διασφαλίσουν τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών στα ΚΔΑΠ, τη συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων στις δομές αυτές και συνακόλουθα την βιωσιμότητα των αντίστοιχων δημοτικών φορέων στον νομό Βοιωτίας.
  • Πως εξηγούν το γεγονός ότι στην Βοιωτία, οικογένειες με άνεργο γονέα, έμειναν εκτός ΚΔΑΠ.
  • Αν προτίθενται να παρέμβουν άμεσα, ώστε όλες οι οικογένειες που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη να λάβουν τα απαραίτητα voucher για την εγγραφή των παιδιών τους σε ΚΔΑΠ για να εξασφαλίζεται η ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση των παιδιών, και ιδίως αυτών σε ανάγκη, σε ποιοτικές υπηρεσίες αγωγής και εκπαίδευσης.
  • Αν προτίθεται η Κυβέρνηση να αναδιανέμει το αδιάθετο ποσό από τα voucher που προορίζονται για τους βρεφικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ αλλά δεν θα υλοποιηθούν λόγω έλλειψης θέσεων και να προσθέσει όποιο επιπλέον ποσό χρειαστεί από τον τακτικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν τα voucher για τα ΚΔΑΠ. 
Share...

Διαβάστε επίσης...