Συνέντευξη Προέδρου ΕΣΕ Αλέξανδρου Κακαβά , στην Κατερίνα Σιδέρη

1 min read
η Κατερίνα Σιδέρη

Ο πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, κος Αλέξανδρος Κακαβάς, παραχώρησε συνέντευξη στην Κατερίνα Σιδέρη, με αφορμή την ίδρυση της Λέσχης Φίλων της Ε.Σ.Ε, απαντώντας πρόθυμα σε όλα όσα ρωτήθηκε. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι, ο κος Κακαβάς, είναι πρόεδρος του συλλόγου επί μία δεκαετία και με δυναμισμό προάγει το πνεύμα και τους στόχους του συλλόγου, διοργανώνοντας ημερίδες και διαγωνισμούς. 

1. ΠΟΙΑ Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Σ.Ε;

Πρόκειται για μια πληθώρα πολιτιστικών δράσεων επί σειρά ετών, που εξακολουθούμε, παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της οικονομικής κρίσεως και της πανδημίας, να αγωνιζόμαστε να τις βελτιώσουμε και να τις πληθύνουμε προς όφελος όσο το δυνατόν ευρύτερου φιλότεχνου κοινού. Φιλοδοξία της  Ένωσης παραμένει η συνεχής διεύρυνσή της με πολλές ενδιαφέρουσες δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ώστε να καταστεί  πόλος έλξης για όλους εκείνους τους ανθρώπους που νιώθουν την ανάγκη η επιθυμία να καταθέσουν το προσωπικό, μοναδικό, δημιουργικό αποτύπωμά τους προς κρίση σε ένα κοινό που μεταλλάσσεται συνεχώς γυρεύοντας, στην τέχνη, να εύρει απαντήσεις και λύσεις στα αδιέξοδα του.

2. ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΑΣ, ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ; 

Οι αρμοδιότητες ενός προέδρου σωματείου όπως αναφέρονται στο καταστατικό, ουδέν ενδιαφέρον παρουσιάζουν. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις και θέσεις του εκάστοτε προέδρου και κυρίως το όραμά του για την πολιτιστική πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει προς όφελος της Ένωσης Σεναριογράφων, των μελών της αλλά και όλων των φιλότεχνων. Ποιο είναι λοιπόν το όραμα του επί δεκαετία προέδρου Αλεξάνδρου Κακαβά; Το όραμα δεν είναι ένα αλλά πολλά.  Όσον αφορά τους συναδέλφους μας, μέλη και μη μέλη, ένα και το αυτό δι’ ημάς, η αμέριστη, με κάθε τρόπο, υποστήριξή μας προς εκείνους. Είμαστε πάντα στη διάθεσή τους. Όσον αφορά όλον εκείνον τον κόσμο που επιδεικνύει παντοιοτρόπως την υποστήριξη τους προς την Ε.Σ.Ε. να συνεχίσουμε να τους προσφέρουμε με τις ποικίλες πολιτιστικές δράσεις μας την ευκαιρία να αντιληφθούν ποια είναι η δημιουργική κλίση τους και χάρις σε αυτήν να καταφέρουν να εκδηλώσουν εμπράκτως την όποια έκφανση της αγάπης τους για την τέχνη και τον πολιτισμό. Να συμβάλουμε επίσης στην προσπάθειά τους να καταστούν επαγγελματίες, εγχείρημα δύσκολο και απαιτητικό, με κάθε δυνατόν μέσον. Τέλος βασικός στόχος της προεδρίας μου, είναι να επιχειρούμε, χωρίς να φειδόμεθα κόπου, να προάγουμε την τέχνη και τον πολιτισμό μας όπου και όπως μπορούμε.

3. Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΜΑΣ ΥΠΟΒΑΘΡΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ. ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ Η Ε.Σ.Ε ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ; 

Αδιαμφισβήτητα η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος επί σειρά ετών και παρά τις αντίξοες συνθήκες και την έλλειψη επαρκών πόρων προσπαθεί και επιδιώκει την ανάδειξη του σύγχρονου Ελληνικού πολιτισμού επιθυμώντας να συμβάλει στη διάδοσή του ανά την Επικράτεια αλλά και ανά την οικουμένη. Μέλημά μας είναι η ενίσχυση της πολιτιστικής παραγωγής της χώρας και ιδίως της επικράτειας με προτεραιότητα στα έργα Λόγου, συγγραφής, παράστασης και αναπαράστασης καθώς στόχος μας παραμένει αφ’ ενός η διαφύλαξη της Ελληνικής γλώσσας, βασικού μέσου της τέχνης μας, αφ’ ετέρου η προβολή και παρουσίαση, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, των ιδιαιτέρων στοιχείων της ιστορίας μας, των παραδόσεών μας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του σύγχρονου πολιτισμού.

4. ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΎΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΣΤΟΧΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ.

 Η Ένωση κατά τα τελευταία δέκα έτη έχει επιλέξει να προσεγγίζει τον κόσμο και να τον μυεί στη σημασία και τη συμβολή της τέχνης στην καθημερινότητά μας. Ως «γραφιάδες» αλλά και επειδή ο Λόγος είναι κοινό αγαθό, προτείνουμε κυρίως τη συγγραφή έργου του Λόγου, σεναρίου, θεατρικού έργου, στίχου κ.λπ. Όχι απαραίτητα με στόχο την επαγγελματική τους καταξίωση, αν και αυτή μας χαροποιεί ιδιαιτέρως όταν επιτυγχάνεται επειδή ο χώρος μας χρειάζεται νέους δημιουργούς, αλλά για την ίδια την ευεργετική συμβολή της δημιουργίας στη ζωή του κάθε ανθρώπου και κατ’ επέκταση στην κοινωνία μας. Για αυτό άλλωστε συστήσαμε την Λέσχη Φίλων της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.

Στη Λέσχη Φίλων της Ε.Σ.Ε. μπορεί να εγγραφεί οιοσδήποτε ασχολείται με κάθε μορφή τέχνης και κάθε είδος του Λόγου, ακόμα και με την αρθρογραφία/δημοσιογραφία η τη διαφήμιση, από τα οποία όμως  δεν απορρέει, κατά την κρατούσα νομοθεσία,  πνευματικό δικαίωμα ώστε να γίνει δεκτός ως μέλος από την Ε.Σ.Ε. Επειδή όμως πιστεύουμε ότι μεγάλο μέρος αυτού του εξαίσιου δημιουργικού/καλλιτεχνικού δυναμικού, που ευρίσκεται διασκορπισμένο ανά την Ελλάδα, δεν υποστηρίζεται επαρκώς, συστήσαμε αυτήν τη Λέσχη Φίλων της Ε.Σ.Ε., χωρίς συνδρομή, ώστε να προσφέρουμε κάποιες ευκαιρίες στους λάτρεις των τεχνών με τη συμβολή, φυσικά, των μελών μας, να κατανοήσουν και ενδεχομένως να ενστερνισθούν τους βασικούς κανόνες της υπέροχης διαδικασίας δημιουργίας ενός έργου τέχνης. 

5. ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΊ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΣΑΣ ΔΡΩΜΕΝΑ; 

Οι πολιτιστικές μας εκδηλώσεις αναρτώνται στον ιστότοπο της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος senariogrrafoi.gr, στο fb αλλά προβάλλονται και από τους πολλούς και θερμούς χορηγούς επικοινωνίας που στηρίζουν την Ένωση Σεναριογράφων στο έργο της.

6. ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΤΡΕΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ. ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ;

Όπως πάντα οι διαγωνισμοί σεναρίου μικρού και μεγάλου μήκους, θεατρικού έργου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, και στίχου σε συνεργασία με τον συνθέτη Γιώργο Αλτή και τον εκδότη του περιοδικού «Μετρονόμος» Θανάση Συλιβό, οι οποίοι λήγουν την 30η Σεπτεμβρίου αλλά επαναπροκηρύσσονται κάθε χρόνο. Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός “Τοπολατρεία. Μια ιστορία αγάπης για τον τόπο μου” μια απλή αλλά άκρως σημαντική ιδέα που πιστεύουμε ότι θα γοητεύσει κάθε κάτοικο της Ελλάδας που αγαπά τον τόπο του, ιδίως τους νεότερους που αγαπούν τις φωτογραφίες και χειρίζονται με άνεση τα κινητά τους. Είναι μια πρόκληση για όλους όσοι επιθυμούν να αναδείξουν το μέρος, τον άνθρωπο η την ιστορία που φέρουν ως αγαπημένους στη ψυχή τους και να συμβάλουν ουσιαστικά στην προβολή του αγαπημένου τους θέματος. Τέλος η αθρόα συμμετοχή στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πρωτότυπων Μονολόγων επί Σκηνής δεν μας άφησε ασυγκίνητους, εξ ου και επανερχόμαστε προκηρύσσοντας τον βελτιωμένο 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό που θα αρχίσει την 1η Νοεμβρίου 2022.

7. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ Ε.Σ.Ε;

 Πολλές εκδηλώσεις μέχρι το τέλος του 2022 εξ ων οι σημαντικότερες είναι μια τιμητική εκδήλωση για πέντε κορυφαίους Έλληνες σεναριογράφους οι οποίοι παρά τον φόρτο συγγραφικής εργασίας τους μετέχουν ενεργά στις δράσεις της Ένωσης προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες διδάσκοντας σε σεμινάρια, μετέχοντας σε κριτικές επιτροπές και αναλαμβάνοντας την προβολή και προώθηση των δράσεων της, οι τελετές απονομής των βραβείων στους νικητές των πανελληνίων διαγωνισμών και η συνάντηση γνωριμίας με τα μέλη της Λέσχης των φίλων της Ε.Σ.Ε.. Θα προκηρυχθούν για πολλοστή φορά οι πανελλήνιοι διαγωνισμοί μας σεναρίου, θεατρικού σε συνεργασία με το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στίχου σε συνεργασία με το συνθέτη Γιώργο Αλτή και τον εκδότη του περιοδικού «Μετρονόμος» Θανάση Συλιβό που προσελκύουν πολύ κόσμο και έχουν προσφέρει την ευκαιρία σε ερασιτέχνες να προβληθούν και θα συνεχισθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα διδασκαλίας σεναρίου και υποκριτικής με το New York College, καθώς και τα σεμινάρια/εργαστήρια συγγραφής σεναρίου και οι παρουσιάσεις των εκδόσεων της Ε.Σ.Ε. Τέλος θα αρχίσει η διαδικασία παραγωγής σε συνεργασία με το μέλος μας Αλμπέρτα Τσοπανάκη και το θέατρό της Παραμυθίας της “Εορτής του Σύγχρονου Ελληνικού Θεατρικού Έργου” όπου από 6 έως 12 Μαρτίου 2023 θα παρουσιασθούν πολλά θεατρικά έργα σε μια προσπάθεια να τονωθεί η σύγχρονη Ελληνική δραματουργία και να γνωρίσει το κοινό τους νεότερους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς.

Share...

Διαβάστε επίσης...