Νέα ερώτηση σε Σκρέκα για το ΧΥΤΑ Θήβας

1 min read

Με ερώτηση που κατέθεσε, η βουλευτής Βοιωτίας Γιώτα Πούλου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα, επανέρχεται στην “προκλητική απόφασή του” για μεταφορά των απορριμμάτων των Δήμων Ερέτριας, Κύμης–Αλιβερίου και Καρύστου στο ΧΥΤΑ της Θήβας, η οποία, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των Δήμων Θηβαίων, Τανάγρας, Αλιάρτου-Θεσπιέων και Λοκρών, του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, αλλά των τοπικών κοινωνιών της Βοιωτίας και της Φωκίδας συνολικά.
Την ερώτηση συνυπογράφουν και 21 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Σε γραπτή ανακοίνωση της η κ. Πούλου αναφέρει:
Αναγκάζομαι να θέσω για δεύτερη φορά το θέμα στον κ. Σκρέκα, μετά την κατάθεση της σχετικής Αναφοράς μου, καθώς συνεχίζει να αδιαφορεί για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η απόφασή του, και του ζητώ:
➢ Να ολοκληρωθούν επιτέλους τα έργα ΜΕΑ/ΧΥΤΥ Χαλκίδας και Λαμίας, και αναβάθμισης της μονάδας κομποστοποίησης Άμφισσας, που εξασφάλισαν χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ το 2017 επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχουν «βαλτώσει» τα τελευταία 3 χρόνια, καθώς και να ενταχθεί η χρηματοδότηση του 3ου κυττάρου του ΧΥΤ Θήβας.
➢ Να αναλογιστεί ότι ο υπερκορεσμός του ΧΥΤΑ Θήβας με τα απορρίμματα της Εύβοιας θα δημιουργήσει μέσα σε λίγους μήνες καταστροφικό «ντόμινο» επιβάρυνσης και σε άλλες δομές, όπως της «ΔΕΠΟΔΑΛ ΑΕ», που ανήκει στους Δήμους Λεβαδέων, Ορχομενού, και Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, και την οποία ήδη «στοχοποίησε» η κυβέρνηση με την δρομολόγηση της συγχώνευσής της με τον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας.
➢ Να μην «φουσκώσει» περισσότερο τα δημοτικά τέλη για τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδα, καθώς η μεταφορά των απορριμμάτων σε άλλες περιοχές συνεπάγεται πολύ υψηλό κόστος που τελικά επωμίζονται οι δημότες.
➢ Να λάβει υπόψιν ότι η εγγύτητα του ΧΥΤΑ Θήβας με τη λίμνη Υλίκη δημιουργεί την ανάγκη για πρόσθετους περιβαλλοντικούς κανόνες.
➢ Να σταματήσει να δημιουργεί «μπάχαλο» στο πεδίο της διαχείρισης των απορριμμάτων, για να επιβάλλει στη συνέχεια ως δήθεν «σωτήριες» λύσεις την είσοδο των «ημέτερων» ιδιωτών, μέσω ΣΔΙΤ, καθώς και την καύση των απορριμμάτων, που οδηγούν στην οικονομική επιβάρυνση Δήμων και πολιτών, αλλά και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος της χώρας μας.
Καλούμε για ακόμη μία φορά τον κ. Σκρέκα να αποσύρει την απόφασή του!
Η Ερώτηση διαθέσιμη εδώ: https://docs.google.com/document/d/1VOiN5HTmIq82QaCjreNKoJ1mUgGkX1BS/edit?usp=sharing&ouid=111467385552544978661&rtpof=true&sd=true

Share...

Διαβάστε επίσης...