Συνέντευξη του Γιάννη Στάνκογλου στην Κατερίνα Σιδέρη: Ρόλοι σε θέατρο και τηλεόραση!

Της Κατερίνας Σιδέρη

Στο ομώνυμο έργο «Προμηθέας Δεσμώτης», το οποίο να αναφέρουμε ότι παρουσιάζεται για 2η καλοκαιρινή σεζόν, ερμηνεύετε τον ρόλο του Προμηθέα. Πρόκειται για τον ήρωα, που για χρόνια βρίσκεται αλυσοδεμένος στα βράχια του Καυκάσου, βορά ενός αετού. 

Τι συναισθήματα σας κατακλύζουν κατά τη διάρκεια της παράστασης ;

Συνήθως οι ηθοποιοί όταν παίζουμε, δε μας απασχολεί τόσο το συναίσθημα το δικό μας. Ακολουθούμε πιστά τη γραφή του Αισχύλου, τη μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και το όραμα του σκηνοθέτη. Τα συναισθήματα υπάρχουν κυρίως στις πρόβες. Παρόλα αυτά γεννάται το συναίσθημα όταν ακούς το λόγο ή όταν ο ίδιος απαγγέλεις κάποια λόγια με μεγάλη σημασία, δε μπορεί να μην επηρεάζεσαι. Όμως κατά τη διάρκεια της παράστασης, συναισθηματική εμπλοκή δεν υπάρχει, σωματική, ψυχική ναι, συναισθηματική όχι. 

Πόσο βαρύ είναι το φορτίο ερμηνεύοντας έναν πρωταγωνιστικό ρόλο αρχαίας τραγωδίας; 

Είναι αρκετά βαρύ, μιας και είναι ένα από τα πιο δύσκολα έργα στην ελληνική δράση αλλά και στην παγκόσμια δραματουργία και είναι μεγάλη η χαρά μου για αυτή τη συνάντηση που είχα με τον σκηνοθέτη Άρη Μπινιάρη αλλά και με όλους τους συνεργάτες.  Πραγματικά, για 2η χρονιά να κάνεις τον Προμηθέα Δεσμώτη σε μια δύσκολη παράσταση, γιατί δεν είναι εύκολη παράσταση, είναι όλη στα κόκκινα, το έχω χαρεί πάρα πολύ και νομίζω ότι αυτό πέρασε και στον κόσμο που μας παρακολουθεί. 

Πως νιώθετε μετά το τέλος της παράστασης; Να υποθέσω εξουθενωμένος μεν, με περίσσεια ψυχικά αποθέματα δε;  

Ναι, βέβαια η κούραση υπάρχει, αλλά το χειροκρότημα μας επαναφέρει λίγο σ’ αυτό. Σίγουρα το χειροκρότημα μας προσφέρει ψυχικά αποθέματα και όταν σου μιλάει ο κόσμος μετά την παράσταση και βλέπεις στα μάτια του και στα λόγια του ότι πραγματικά αυτός ο κόπος που έχεις κάνει τρεις μήνες στην πρόβα τον έχει ακουμπήσει και σου λέει πράγματα που και εσύ ο ίδιος να μην τα έχεις σκεφτεί, είναι πολύ όμορφο.

Αν και σας έχουμε απολαύσει σε πολλές σειρές στην τηλεόραση, εσείς προσωπικά έχετε εκφράσει την αμέριστη αγάπη και αδυναμία σας για το θέατρο. Παίζει σε αυτό ρόλο η αμεσότητα του ηθοποιού με το κοινό;

Βέβαια και βέβαια παίζει ρόλο, είναι κάτι το οποίο γεννιέται και πεθαίνει εκείνη τη στιγμή, πάνω στη σκηνή. Δεν είναι το ίδιο ούτε στην τηλεόραση, ούτε στον κινηματογράφο. Από την άλλη, έχουμε όλον αυτόν τον χρόνο για τις πρόβες, που κάνουμε 2 – 3 μήνες πρόβα για να φέρουμε τα πράγματα, εκεί που πρέπει να τα φέρουμε. Επιπλέον, το θέατρο, καταγράφεσαι στη μνήμη του θεατή, δεν μπορεί να σε ξαναβρεί, να βρει την παράσταση «προμηθέας Δεσμώτης» του Μπινιάρη με τον Στάνκογλου στο βίντεο. Και να τη δει στο βίντεο, δε θα είναι η ίδια παράσταση, είναι κάτι διαφορετικό, από αυτό που είδε ζωντανά.   

Τη σεζόν που μας πέρασε, σκηνοθετήσατε για πρώτη φορά, επιλέγοντας ένα περίεργο έργο, με αρκετό χιούμορ. Τι αποκομίσατε από αυτήν την εμπειρία; Θα το επιδιώξετε ξανά στο μέλλον;

Πάρα πολλά πράγματα. Ήταν η πρώτη μου επαφή με τη σκηνοθεσία, μου άρεσε πάρα πολύ, σίγουρα θα το ξανακάνω στο μέλλον, αλλά σίγουρα δε θα παίζω στην επόμενη παράσταση που θα σκηνοθετήσω (γελά)… Δε θα παίζω και θα σκηνοθετώ, σίγουρα μόνο θα σκηνοθετώ. Πήρα την επαφή καταρχάς, είδα την άλλη όψη του νομίσματος, τη σχέση που μπορεί να έχει ένας σκηνοθέτης με τους ηθοποιούς του και γενικά ήταν ένα ταξίδι που σίγουρα μου έδωσε πολλές εμπειρίες. 

Τηλεοπτική σειρά «Όρκος». Προσωπική μου κρίση, η σειρά δεν είχε να ζηλέψει απολύτως τίποτα από ένα κινηματογραφικό έργο. Μείνατε ικανοποιημένος; Εισπράξατε τον σάλο που δημιούργησε στον κόσμο που το αγκάλιασε από το 1ο κιόλας επεισόδιο;  

Βεβαίως. Πολύ κόσμος μου μιλάει ακόμα για τον Όρκο. Ευτυχώς πια υπάρχουν αυτές οι πλατφόρμες που δε χρειάζεται να βλέπεις ένα – ένα επεισόδιο σε επανάληψη και να περιμένεις για τα επόμενα. Πολύς κόσμος έχει κάτσει και έχει δει σε επανάληψη στο πρόγραμμα του ΕΡΤflix όλα τα επεισόδια μαζί ή αρκετά μαζί και έχω εισπράξει πολύ καλά λόγια για αυτή τη σειρά της ΕΡΤ.

Για τον χειμώνα, θα σας δούμε στη σειρά «Μια νύχτα του Αυγούστου», να υποδύεστε έναν άντρα που τον κυνηγούν οι Ερινύες του και απεγνωσμένα αναζητά τη λύτρωση. Μιλήστε μας λίγο για αυτόν τον ρόλο. 

Είναι ένας ρόλος με τον οποίο ασχολήθηκα μαζί του πριν 12 χρόνια, στο Νησί Νο. 1 και τώρα επανέρχεται μετά τη δολοφονία της γυναίκας του να βρίσκεται στη φυλακή, όπου για 6 χρόνια δεν τον έχει επισκεφτεί κανείς και ο ίδιος προσπαθεί να βρει διεξόδους σε διάφορα άλλα πράγματα που συμβαίνουν μέσα στη φυλακή. Ήδη έχω ολοκληρώσει τα πρώτα 6 επεισόδια, τώρα μέσα στον Σεπτέμβρη θα τελειώσω και τα επόμενα 8 και πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ – πολύ καλή δουλειά και επιπλέον πιστεύω ότι είναι μια δουλειά που θα πάει στο Netflix, είμαι σίγουρος γι’ αυτό, έχω ακούσει από ανθρώπους που είδαν το πρώτο επεισόδιο πάρα – πάρα πολύ θετικά σχόλια και σίγουρα θα είναι μια πολύ δυνατή δουλειά, με εξαιρετικούς συνεργάτες.  

Επιπλέον, έρχεται και η σειρά «Αυτή η νύχτα μένει»… 

Σε αυτή τη σειρά, έχω έναν ρόλο που δεν έχω ξανακάνει, υποδύομαι τον δήμαρχο της πόλης στην οποία υπάρχει ένα νυχτερινό κέντρο, όπου τον ρόλο του ιδιοκτήτη θα έχει ο Μπισμπίκης και υπάρχει κόντρα μεταξύ μας. Είναι πολύ ωραίο το σενάριο που έχουν γράψει τα παιδιά, εξαιρετικό, και ήδη έχω κάνει αρκετά γυρίσματα. Σίγουρα να πω ότι θα είναι μια δουλειά που πραγματικά θα την αγαπήσει ο κόσμος, θα την παρακολουθεί, θα την ψάχνει και επιπλέον έχει ένα καστ που νομίζω ότι δεν έχει ξαναγίνει παρόμοιο στην ελληνική τηλεόραση, είναι ένας και ένας όλοι οι ηθοποιοί και άνθρωποι που δεν έχουν κάνει πολύ τηλεόραση στο παρελθόν, αλλά έχουν χρόνια εμπειρίας στο θέατρο. Είναι μεγάλη η χαρά μου και ξέρετε ερχόμαστε κοντά με μια δεκαετία που την έχουμε ζήσει, τη δεκαετία του 80, ΠΑΣΟΚ, λεφτά, μπουζούκια, ωραίο λαϊκό τραγούδι, είναι μεγάλη η χαρά μου που συμμετέχω σε αυτή τη δουλειά! 

Τέλος, θέατρο θα κάνετε φέτος; Που θα σας δούμε;

Βεβαίως έχω ξεκινήσει και πρόβες. Θα υποδυθώ τον Ζορμπά, του Νίκου Καζαντζάκη σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Τι να πω για αυτόν τον ρόλο, είναι ένα όνειρο να υποδυθείς τον Ζορμπά. Ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά τόσο γοητευτικό και πραγματικά στις πρόβες ήδη αρχίζει και γεννιέται ο χαρακτήρας, πλάθεται σιγά – σιγά. Θέλει χρόνο, αλλά πιστεύω ότι θα είναι μια ωραία παράσταση.

Τέλος να αναφέρουμε ότι η παράσταση Προμηθέας δεσμώτης θα συνεχιστεί και στην Αττική μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.  

Share...

nea

Next Post

«Η ετήσια αύξηση των δαπανών Έρευνας & Ανάπτυξης στο 17,2%, αποτελεί την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 10 ετών».

Σα Σεπ 17 , 2022
Ο Βουλευτής Φθιώτιδας Θέμης Χειμάρας τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Συζήτηση επί της Έκθεσης της Επιτροπής και έγκρισή της».    Μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του ο κ. Χειμάρας, αναφέρθηκε στα εξής: «Η επένδυση στη γνώση, την έρευνα και την τεχνολογία και η διασύνδεσή […]

Σας ενδιαφέρουν