Η ΕΑΒ είναι πιστή στην τήρηση της νομιμότητας

Δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών θέλουν την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) να εγκαλείται από την Επιθεώρηση Εργασίας για δήθεν άρνηση ελέγχου και για παράβαση της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την κυριακάτικη απασχόληση των εργαζομένων της.

Με αφορμή μια σειρά από κατασκευασμένα «γεγονότα» που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, διάφοροι κύκλοι βρήκαν την ευκαιρία να εμπλέξουν την ΕΑΒ σε μικροπολιτικά παιχνίδια. Αν το ενδιαφέρον τους για την πορεία της Εταιρείας και για την Άμυνα της χώρας ήταν ανυπόκριτο, θα μπορούσαν πολύ απλά να ρωτήσουν τη Διοίκηση της ΕΑΒ για την ορθότητα των καταγγελιών, αντί να τις υιοθετήσουν άκριτα. Άλλωστε η Εταιρεία ποτέ δεν έχει αρνηθεί τη θεσμική ενημέρωση όλων.

Η διοίκηση της ΕΑΒ έχει την υποχρέωση να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, απαντώντας σημείο προς σημείο στην αβάσιμη κριτική. Ποια είναι η πραγματικότητα: 

– Κλιμάκιο του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων μετέβη στην ΕΑΒ στις 19/7/2022 ζητώντας να ελέγξει τα στοιχεία που αφορούν εργαζόμενη στο τηλεφωνικό κέντρο, τα οποία και χορηγήθηκαν πλήρως. Επίσης, το κλιμάκιο ζήτησε τα ονόματα 26 εργαζομένων στη Διεύθυνση Πληροφορικής της Εταιρείας. Δεν υπήρξε καμία άρνηση χορήγησής τους. Το αντίθετο. Η μοναδική επιφύλαξη που εκφράστηκε αφορούσε στο γεγονός ότι η ΕΑΒ υπάγεται στον Γενικό Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων (ΓΚΠΔ) αλλά και στον Εθνικό Κανονισμό Βιομηχανικής Ασφάλειας (ΕΚΒΑ), λόγω της ευαισθησίας των δεδομένων που διαχειρίζεται και των προγραμμάτων που εκτελεί. Ως εκ τούτου έπρεπε να ερωτηθεί ο Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων της Εταιρείας για το αν τα ζητηθέντα στοιχεία εμπίπτουν στην έννοια των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων αλλά και η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το αν οι διατάξεις του ΕΚΒΑ επιτρέπουν την πρόσβαση των επιθεωρητών σε διαβαθμισμένους χώρους εργασίας. 

Η επικεφαλής του κλιμακίου ζήτησε, επίσης, να ελέγξει οκτώ (8) εργολαβικούς εργαζομένους, όπως και απρόσκοπτα έγινε. Όλα αυτά πιστοποιούνται απολύτως από το Δελτίο Δραστηριότητας του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος Τανάγρας (22/07/2022), το οποίο δεν κατέγραψε καμία άρνηση στον έλεγχο από την πλευρά της ΕΑΒ. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Με τη συνοδεία του επικεφαλής ασφαλείας της ΕΑΒ και του προέδρου των εργαζομένων εισήλθαμε στο κτίριο 10 για τις ενέργειες της κυρίας Σχινά. Στη συνέχεια, επίσης με τη συνοδεία, στο κτίριο 33. Αφού η κυρία Σχινά διαπίστωσε οκτώ εργαζομένους που επιθυμούσε να ελέγξει, μας ενημέρωσε ότι δεν επιθυμούσε κάτι περαιτέρω από εμάς και αποχώρησε από το σημείο περί την ώρα 13.20». Πού είναι λοιπόν η παρεμπόδιση ελέγχου; Πότε ζήτησε η αρμόδια επιθεωρήτρια να ελέγξει τα ρεπό των 315 εργαζομένων που είχαν απασχοληθεί την Κυριακή 17 Ιουλίου; Άλλωστε για το ζήτημα αυτό η ίδια υπάλληλος της Επιθεώρησης Εργασίας είχε λάβει λίγα 24ωρα πριν τις σαφείς απαντήσεις της ΕΑΒ. Για τους δικούς της λόγους επέλεξε να τις αγνοήσει. 

– Η ΕΑΒ είναι απολύτως ξεκάθαρη για το θέμα της υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων τις Κυριακές. Η Εταιρεία χορηγεί στους απασχολούμενους ως προσαύξηση την προβλεπόμενη αναλογία του νομίμου ημερομισθίου τους (1/25 του μισθού) και την ανάλογη ασφαλιστική εισφορά. Η χορήγηση της πρόσθετης αυτής αποζημίωσης (προσαύξησης) απαλλάσσει την Εταιρεία, όπως παγίως έχει ερμηνεύσει ο Άρειος Πάγος, από την υποχρέωση χορήγησης της αναπληρωματικής εβδομαδιαίας ανάπαυσης. Προς τούτο έχουν γνωμοδοτήσει τόσο οι τρεις νομικοί σύμβουλοι της ΕΑΒ όσο και ο νομικός σύμβουλος του Σωματείου Εργαζομένων σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα το οποίο κατατέθηκε στην Εταιρεία στις 5 Ιουλίου 2022. Με τον ίδιο τρόπο, άλλωστε, αμείβονταν οι εργασίες της Κυριακής από την έναρξη εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου στην ΕΑΒ, το 2013.

Η ΕΑΒ δεν έχει καμία πρόθεση, ούτε και θα μπορούσε άλλωστε ως Εταιρεία του Δημοσίου, να αδικήσει κανέναν εργαζόμενο. Αντιθέτως. Με την υπερωριακή απασχόληση της Κυριακής ενίσχυε σημαντικά το εισόδημα όσων εργαζομένων το επιθυμούσαν. Ωστόσο η στάση του προέδρου του σωματείου και οι αλλεπάλληλες αβάσιμες καταγγελίες του οδήγησαν τη Διοίκηση στην οδυνηρή απόφαση να «παγώσει» η εργασία της Κυριακής, αν και τα επιχειρήματα της Εταιρείας είναι αδιάσειστα. Αυτό λειτουργεί σε βάρος των εργαζομένων και των αποδόσεων των προγραμμάτων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, αλλά η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον πρόεδρο του σωματείου που δυσφημεί την ΕΑΒ εσκεμμένα και αβίαστα. 

Τους τελευταίους 10 μήνες η ΕΑΒ έχει ελεγχθεί 10 φορές από την Επιθεώρηση Εργασίας χωρίς να έχει επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο για παράβαση της εργατικής νομοθεσίας, υπό την παρούσα Διοίκηση. 

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία είναι ανοικτή σε κάθε έλεγχο και πλήρως διάφανη για να τον αντιμετωπίσει. Η Εταιρεία, με την αμέριστη στήριξη των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Άμυνας, έχει γυρίσει σελίδα και με νέα διεθνή συμβόλαια εκατομμυρίων ευρώ αναβαθμίζεται και καθίσταται ευθέως ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά. H κριτική είναι καλοδεχούμενη, αρκεί να είναι καλόπιστη και να βοηθάει στη βελτίωση της Εταιρείας και στην ενίσχυση της Άμυνας της χώρας. Οτιδήποτε άλλο αδίκως δυσφημεί τη μοναδική Ελληνική Αεροπορική βιομηχανία δεν είναι αποδεκτό. 
Ούτε από τη Διοίκηση, ούτε από τους εργαζομένους που δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό. 

Share...

nea

Next Post

Δήμος Θηβαίων: Διάθεση κλιματιζόμενων αιθουσών για την προστασία από τον καύσωνα

Δε Ιούλ 25 , 2022
Σε πλήρη εξέλιξη είναι ο καύσωνας διαρκείας που πλήττει τη χώρα μας, με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες σε ορισμένες περιοχές της χώρας ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το δελτίο πρόβλεψης καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, για σήμερα Δευτέρα 25 Ιουλίου και σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια […]

Σας ενδιαφέρουν