«Η έλλειψη εργατών γης εντείνει τα αδιέξοδα των αγροτών»

Ο βουλευτής Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μετανάστευσης & Ασύλου και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, την οποία συνυπογράφουν συνάδελφοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, με την οποία ζητείται η άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατών γης.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι εντείνονται ανά την επικράτεια οι συνέπειες από την έλλειψη εργατών γης, που επιφέρει σημαντικό πλήγμα στον αγροτικό κόσμο, καθώς καθιστά ανέφικτη την εκτέλεση των αναγκαίων καθημερινών εργασιών στις καλλιέργειες, με ανυπολόγιστο αντίκτυπο στην οικονομική επιβίωση του πρωτογενούς τομέα και των τοπικών κοινωνιών στην περιφέρεια.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι ειδικά τους τελευταίους μήνες, διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό σκηνικό, με «κραυγές αγωνίας» αγροτικών φορέων ανά την Ελλάδα να εγείρουν με έμφαση αυστηρή κριτική προς την Κυβέρνηση για εμπαιγμό, καταγγέλλοντας έλλειψη συντονισμού και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που οδηγούν σε υπέρμετρες καθυστερήσεις για τη νόμιμη απόκτηση εργατικού δυναμικού προερχόμενου από τρίτες χώρες. 

Τέλος, τονίζεται ότι οι εργάτες γης από τρίτες χώρες αποτελούν αναπόσπαστο και πολύτιμο «κρίκο» της παραγωγικής αλυσίδας, που πρέπει να διαφυλαχθεί, χωρίς την παραμικρή υποχώρηση σε ζητήματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, καθώς και της αξιοπρεπούς και ασφαλούς εργασίας και διαβίωσής αυτών.

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τους αρμόδιους υπουργούς να δώσουν σαφείς απαντήσεις: 

  • ​Για τις πρωτοβουλίες που προτίθενται να αναλάβουν άμεσα για την αντιμετώπιση του επιτακτικού προβλήματος έλλειψης εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα, τη βελτίωση των διαδικασιών μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες και τη διασφάλιση της νόμιμης και αξιοπρεπούς απασχόλησης και διαβίωσής τους.
  • Για τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν για την πολύπλευρη στήριξη των αγροτών σε όλη τη Χώρα, που έχουν πληγεί από την έλλειψη εργατικών χεριών, βλέποντας τη γη τους να παραμένει αναξιοποίητη, τη συγκομιδή των προϊόντων να πραγματοποιείται μετ’ εμποδίων, τη σοδειά τους να σαπίζει και την παραγωγή τους να συρρικνώνεται.
Share...

nea

Next Post

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ Ο 10ος ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ

Δε Μάι 30 , 2022
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ Ο 10ος ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ «ΕΧΕΙΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟ;;;; ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ !!!!» Μετά από δύο χρόνια διακοπής, λόγω της πανδημίας, επανέρχεται ο ποδηλατικός γύρος Αλιάρτου, 10ος στην σειρά , με διάθεση να ξεπεράσουμε κάθε προηγούμενο σε αριθμό  συμμετοχών. Την Κυριακή 5 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, στις 10.30 το πρωί, μικροί και μεγάλοι με τα ποδήλατά μας, θα […]

Σας ενδιαφέρουν