Ο εμπαιγμός των επιχειρηματιών της β. Εύβοιας από το ταμείο αρωγής συνεχίζεται

Δήλωση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, με αφορμή την απάντηση του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Τσακίρη και του Ε.Γ. Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ-ΤΑ Γ. Ζερβού, στην Ερώτησή του με θέμα την έλλειψη ουσιαστικής στήριξης από το Ταμείο Αρωγής στις πληγείσες αγροτικές και τουριστικές επιχειρήσεις της βόρειας Εύβοιας.

«Πρόκειται για απάντηση που δεν άγγιξε κατ’ ελάχιστο τις ανάγκες αποκατάστασης των ζημιών και της συνέχισης της λειτουργίας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.
Το ταμείο αρωγής στις περιπτώσεις που οι ζημιές των τουριστικών επιχειρήσεων έχουν καλυφθεί με ασφαλιστικά συμβόλαια δεν καλύπτει ούτε κατά ένα ευρώ τη συγκεκριμένη ζημιά, ενώ την ίδια στιγμή τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν καλυφθεί από το ασφαλιστικό συμβόλαιο παρακρατούν όλο το ποσό.

Στις δε αγροτικές επιχειρήσεις με αιτιολογία ότι χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Αγροτικό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, το ταμείο αρωγής δεν παρεμβαίνει καθόλου, εξαιρώντας ουσιαστικά από την ενίσχυση τις μονάδες που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου 2021, και αγνοώντας ταυτόχρονα ότι τα παραπάνω προγράμματα απορροφούνται με άλλες ειδικές διαδικασίες και δεν συνυπολογίζονται με αυτές για την αντιμετώπιση της κρίσης.»

Επισυνάπτονται η Ερώτηση και οι Απαντήσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ.  Υπουργούς

Οικονομικών

Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: Χωρίς ουσιαστική στήριξη οι πληγείσες αγροτικές και τουριστικές επιχειρήσεις της Β. Εύβοιας

Αποτελεί κοινή αντίληψη στη πληγείσα Β. Εύβοια ότι, ιδιαίτερα οι μικρές τουριστικές και αγροτικές επιχειρήσεις, δεν έχουν τύχει της απαραίτητης κρατικής στήριξης για την αποκατάσταση των ζημιών και τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη με τη πρόσκληση που αναγγέλθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για  υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων στη δράση: «Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία». 

Οι δικαιούχοι της συγκεκριμένης δράσης καλούνται να πληρούν τόσες και τέτοιες προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη τη χρηματοδότηση και την υλοποίησή της.

Πρόβλημα επίσης υπάρχει και με πολλές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να κάνουν χρήση του Ταμείου Αρωγής γιατί είχαν δανειοδοτηθεί από πιστωτικά ιδρύματα που «φρόντισαν» να διασφαλίσουν τις χρηματοδοτήσεις τους με ασφαλιστικά συμβόλαια, ενώ την ίδια στιγμή οι δικαιούχοι βρέθηκαν μπροστά σε πλήθος καταγγελιών συμβάσεων και διαταγών πληρωμής, στις οποίες δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν.

Η κατάσταση αυτή ανάγκασε τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις να καταφύγουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, πράγμα που ανέδειξε προβλήματα όχι μόνο βιωσιμότητας λόγω μη λειτουργίας τους, αλλά και μη στήριξης από το Ταμείο Αρωγής στις περιπτώσεις κάλυψης των ζημιών από ασφαλιστικές συμβάσεις.  

Επειδή

  • Η ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών φέρνει τους πιστωτές που έχουν χρηματοδοτήσει αυτές τις επιχειρήσεις ως πρώτους δικαιούχους της σχετικής αποζημίωσης και το Ταμείο Αρωγής δεν καλύπτει με ενίσχυση τον ίδιο σκοπό, δηλαδή την αποκατάσταση των ζημιών και 
  • Το Ταμείο Αρωγής όχι μόνο δεν στηρίζει τις επιχειρήσεις αυτές αλλά και πολλές άλλες που αφορούν σε πολλούς τομείς μη επιλέξιμους από τους αντίστοιχους ΚΑΔ, με αποτέλεσμα οι ωφελούμενοι να μην έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης,

Ερωτώνται οι κ.κ.  Υπουργοί 

Γιατί δεν παίρνουν εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίσουν για τις παραπάνω τουριστικές και αγροτικές επιχειρήσεις της Β. Εύβοιας την αποκατάσταση των ζημιών τους και τη συνέχιση της λειτουργίας τους, όπως τόσο οι ίδιοι όσο και ο Πρωθυπουργός έχουν δεσμευθεί;

Ο ερωτών βουλευτής

Αποστόλου Βαγγέλης

Share...

nea

Next Post

«Η έλλειψη εργατών γης εντείνει τα αδιέξοδα των αγροτών»

Δε Μάι 30 , 2022
Ο βουλευτής Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μετανάστευσης & Ασύλου και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, την οποία συνυπογράφουν συνάδελφοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, με την οποία ζητείται η άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατών γης. Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι εντείνονται […]

Σας ενδιαφέρουν