Συναντήσεις Δ. Κουτσούμπα, με συλλόγους και μαζικούς φορείς της Λιβαδειάς

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα στη Λιβαδειά με αντιπροσωπείες του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς, του Συλλόγου Μελισσοκόμων Λιβαδειάς, του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς του της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Λιβαδειάς.

   Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Σάββας Κεφάλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου, ο Γιάννης Βάγγος, μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου, ο Γιώργος Παπιώτης, πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Λιβαδειάς και μέλος της Ομοσπονδίας, ο Δημήτρης Γέρος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, και ο Ταξιάρχης Μπούκιος, μέρος της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου.

   Συμμετείχαν επίσης οι Κώστας Παρασκευάς μέλος του Π.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστας Μπάτσικας μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Αν. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας και Λιάνα Καραβασίλη, γραμματέας της ΤΕ Λιβαδειάς του ΚΚΕ.

   Τα μέλη της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς τόνισαν «την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, αποτέλεσμα της εκτίναξης των τιμών σε αγροτικά εφόδια, στο πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και την έλλειψη έργων, όπως αρδευτικά δίκτυα, έργα αναδασμού και αγροτικής οδοποιίας».

   Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε γη υψηλής παραγωγικότητας, και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ αφορούν 5.000 στρέμματα στον κάμπο της Κωπαΐδας. Μάλιστα, τονίστηκε ότι την ίδια στιγμή που εξαιτίας του πολέμου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην προμήθεια βασικών αγροτικών προϊόντων, όπως το σκληρό σιτάρι που χρησιμοποιείται στην παρασκευή ψωμιού και προκύπτει κίνδυνος διατροφικής κρίσης, χιλιάδες στρέμματα στην Κωπαΐδα και την υπόλοιπη Βοιωτία εγκαταλείπονται ή μετατρέπονται σε φωτοβολταϊκά πάρκα.

   «Ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά την κατάσταση που βιώνουν οι μικρομεσαίοι έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι.

   Ο Δ. Κουτσούμπας, ανέδειξε τις αιτίες των προβλημάτων που τέθηκαν. «Μετά από μια δεκαετή, βαθιά, οικονομική καπιταλιστική κρίση με ελάχιστα σημάδια ανάκαμψης, ξανακυλήσαμε σε νέα κρίση, με αφορμή την πανδημία και χωρίς να έχει τελειώσει η πανδημία, βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πόλεμο στον οποίο συμμετέχει η χώρα μας, όπως και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μετά την απαράδεκτη επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και η ανησυχία μας είναι ότι θα γενικευτεί και θα έχει επιπτώσεις γενικότερα στους λαούς. Και φυσικά αυτό έφερε πιο γρήγορα μια νέα κρίση που ξεκίνησε στον τομέα της ενέργειας, με μεγάλη ακρίβεια, με ανατιμήσεις που επιδρά πρώτα από όλα στην αγροτική παραγωγή, αλλά αφορά και όλο τον ελληνικό λαό, με τις ανατιμήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και με τον κίνδυνο μιας επισιτιστικής κρίσης».

   Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων στον αγροτικό τομέα, που «απαξίωσαν διάφορα προϊόντα, ξερίζωσαν τον αγρότη από τη γη του, δεν έδιναν αυτά που έπρεπε και σήμερα πάνε να λύσουν τα προβλήματα της ενέργειας με φωτοβολταϊκά πάρκα, που πάλι ξεριζώνουν την αγροτική παραγωγή που έχει απομείνει» ενώ επισήμανε ότι το ΚΚΕ δεν εναντιώνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι οποίες «θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν συμπληρωματικά, όμως χρειάζεται ένα κεντρικό σχέδιο κεντρικό, χωρίς να καταστρέφονται δάση ή αγροτικές εκτάσεις, καλλιεργήσιμες και παραγωγικές».

   «Είναι ένα πλέγμα προβλημάτων, για τα οποία είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ, όπως για παράδειγμα λέγαμε για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ πριν 30 χρόνια, με τις περίφημες ελευθερίες κίνησης εμπορευμάτων, κεφαλαίων, ανθρώπινου δυναμικού, που οδηγούν στο να μην υπάρχει καμία προστασία για προϊόντα που είναι χρήσιμα για την ελληνική οικονομία, για τους εργαζόμενους» πρόσθεσε.

   «Είναι ζητήματα που πρέπει συνολικά να τα σκεφτεί ο ελληνικός λαός, αλλά και εσείς ως σύλλογοι, ως φορείς του κινήματος, που αγωνίζεστε και παρακολουθούμε πραγματικά με περηφάνια τον σκληρό αγώνα που δίνετε, και στους δρόμους, στα μπλόκα, αλλά και μέσα στην ίδια την παραγωγή, για να επιβιώσετε σαν αγρότες» σημείωσε.

   Ειδικότερα για τα θέματα που αφορούν την περιοχή, τόνισε ότι πρέπει να φτιαχτεί όσο γίνεται πιο γρήγορα, το κλειστό αρδευτικό σύστημα στην Κωπαΐδα, οι αγροτικοί δρόμοι και οι αναδασμοί, ενώ για τους μελισσοκόμους ανέφερε:

   «Για την μελισσοκομία – επειδή ήμουν πρόσφατα και στην βόρεια Εύβοια – πραγματικά το κόστος είναι τεράστιο και οι κυβερνώντες κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, ότι για παράδειγμα ο μελισσοκόμος μετακινείται, πάει τα μελίσσια από εδώ αλλού και έχει τεράστιο κόστος στα καύσιμα και με την αύξηση των τιμών κλπ.. Χρειάζονται αποζημιώσεις για τις καταστροφές που γίνονται από τις πυρκαγιές για να μπορέσουν να επιζήσουν, ή για το κόστος της μελισσοτροφής, όπως η ζάχαρη, που σωστά ειπώθηκε ότι έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι ή πρόπερσι. Και από αυτή την άποψη και η ανάγκη να δοθούν επιδοτήσεις σε όλους, είναι ζητήματα που τα στηρίζουμε».

   Ο Δ. Κουτσούμπας μετέφερε τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων, στα αιτήματα της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων και των αγροτικών συλλόγων που αγωνίζονται. Αναφέρθηκε επίσης στις παρεμβάσεις και τις προτάσεις νόμων του ΚΚΕ για το αφορολόγητο όριο και τη διαγραφή χρεών, στις οποίες περιλαμβάνονται και πολλά από τα αιτήματα που του έθεσαν οι έμποροι της Λιβαδειάς.

   Τόνισε επίσης ότι «το πρόβλημα της αγροτικής παραγωγής δεν είναι αποκλειστικά πρόβλημα του αγρότη αφορά όλη την κοινωνία, και τους επαγγελματίες και τους εργάτες και όλους, άρα κοινά πρέπει να παλευτούν αυτά τα ζητήματα».

   «Στο δρόμο του αγώνα, εκεί είναι που πρέπει να συναντηθούμε, γιατί αυτό θα καθορίσει τις εξελίξεις και τον αγώνα, η κοινωνική συμμαχία, η κοινή δράση, να πιέσει και τους κυβερνώντες, αλλά και να αλλάξει συσχετισμούς παντού, και στους συλλόγους και στις ομοσπονδίες και στις κυβερνήσεις, μέσα στη Βουλή, σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο» κατέληξε ο Δ. Κουτσούμπας. ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Share...

nea

Next Post

Στην αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ υπάρχει ελπίδα λαϊκής ευημερίας και ανάτασης

Πε Μάι 26 , 2022
Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ «στους αγώνες, στο κίνημα, στις εκλογές, στις δημοτικές και περιφερειακές, στις βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν» απηύθυνε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή του ομιλία στη Λιβαδειά. Πρόσθεσε ότι «η όποια επόμενη κυβέρνηση θα έχει πρόσθετες μεγάλες δυσκολίες, δεν […]

Σας ενδιαφέρουν