«Από κυβερνητική προχειρότητα κινδυνεύουν αγροτικά προϊόντα να μείνουν εκτός   καθεστώτος συνδεδεμένων ενισχύσεων»

Σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση προχώρησε ο βουλευτής Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Γιώργος Μουλκιώτης, μαζί με συναδέλφους του από την κοινοβουλευτική ομάδα, καταθέτοντας ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμωνσχετικά με τον ορατό, για ακόμη μία φορά κίνδυνο, να εξαιρεθούν κομβικά αγροτικά προϊόντα, όπως η βιομηχανική τομάτα, τα εσπεριδοειδή, η κορινθιακή σταφίδα, τα σπαράγγια, τα ζαχαρότευτλα, το συµπύρηνο ροδάκινο, τους καρπούς µε κέλυφος και τα µήλα, από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι πληροφορίες κάνουν λόγο για αναθεώρηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε 8 από τα 19 αγροτικά προϊόντα της χώρας που υπάγονται στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων (βιομηχανική τοµάτα, πορτοκάλια χυµοποίησης, κορινθιακή σταφίδα, σπαράγγια, ζαχαρότευτλα, συµπύρηνο ροδάκινο, καρποί µε κέλυφος και µήλα), κατόπιν παρατηρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Στρατηγικό Σχέδιο της Νέας ΚΑΠ 2023-2027 που κατέθεσε η χώρα μας.

Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι στις προτάσεις της Κομισιόν αναφέρεται πως κατά τη νέα περίοδο, οι συνδεδεμένες δεν θα πρέπει να δίνονται οριζόντια, αλλά μόνο με κριτήρια ποιότητας, που θα αφορούν κυρίως τα βιολογικά προϊόντα, τα ΠΟΠ/ΠΓΕ ή τα προϊόντα  καλλιεργητών που παράγουν µε «πράσινες» πρακτικές, όπως π.χ. η στάγδην άρδευση.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζεται ότι είναι απόλυτα δικαιολογημένη αναστάτωση προκαλεί στον αγροτικό κόσμο της χώρας η απαντητική επιστολή της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται η «ορθότητα του σχολίου της Κομισιόν και η χώρα μας θα αναθεωρήσει την προσέγγιση όσον αφορά στο μέτρο των συνδεδεμένων ενισχύσεων, τόσο σε επίπεδο προϊόντων-κλάδων, όσο και στο ύψος της ενίσχυσης».

Τέλος, επισημαίνεται ότι το ενδεχόμενο  εξαίρεσης των βασικών αγροτικών προϊόντων από το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων θα προκαλέσει πολύ μεγάλη δυσχέρεια στον  αγροτικό κόσμο της περιοχής, για τον οποίο οι συγκεκριμένες ενισχύσεις είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για τη συνέχεια των καλλιεργητικών του εργασιών, όσο βέβαια και για την επιβίωσή του.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός με ποιο σκεπτικό δόθηκε από ελληνικής πλευράς η συγκεκριμένη απάντηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση με την αναθεώρηση του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα ανωτέρω προϊόντα, χωρίς κανένα διάλογο και ενημέρωση των εν λόγω παραγωγών.

Τέλος, καλείται να απαντήσει εάν διατίθεται να προβεί ξανά σε διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς, αναθεωρώντας την στάση του, όπως επίσης και σε όλες τις σχετικές ενέργειες, προκειμένου να μην εξαιρεθούν τα συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα από το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων. 

Share...

nea

Next Post

Η ευτυχία θεωρώ πως κρύβεται στην επιλογή…

Δε Μάι 16 , 2022
Με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο Εσωκεντρισμός η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου, είναι Life Coach, ιδρύτρια της Life Clinic Group (https://lifeclinicgroup.com/) και δεσπόζει ανάμεσα στους πρωτοπόρους του Coaching στην Ελλάδα.  Μέσα από τα βοηθητικά σεμινάρια, τις ομιλίες, τα πλούσια άρθρα και τα βιβλία της έχει επηρεάσει θετικά τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Έχει την πατρότητα του […]