Νικόλας Σμυρνάκης … «ψάχνω, βρίσκω, αποδέχομαι, εκφράζω την αλήθεια μου»… Συνέντευξη στην Κατερίνα Σιδέρη

Της Κατερίνας Σιδέρη

Πρόσφατα ο Νικόλας Σμυρνάκης συγγραφέας και δημιουργός της φιλοσοφίας του Ανθρώπου στο ΝηΣί (IslandofMan Philosophy) (www.IslandofMan.gr), μου παραχώρησε απλόχερα συνέντευξή του, πράγμα για το οποίο τον ευχαριστώ ιδιαίτερα.

Παρά το γεγονός του υπερφορτωμένου προγράμματός του, λόγω του βιβλίου του που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις διόπτρα, με τίτλο «η αλή8εια», ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μου και μοιράστηκε μαζί μου, τις δικές του αλήθειες, κάτι που κατεξοχήν με τιμά.

Δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τον Νικόλα Σμυρνάκη. Τα βιβλία του Η επιτυχία κρυβόταν στο κομοδίνο μουΝα ευτυχήσω για να πετύχω ή να πετύχω για να ευτυχήσω;Γράψε τη δική σου ιστορία, έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους, σε όλον τον κόσμο.  

Αξίζει να διαβάσετε μέχρι το τέλος τα όσα μου είπε και να παραδειγματιστείτε από το ήθος του, τη φιλοσοφία του, αλλά και τη στάση ζωής του, ευχόμενη να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για εσάς όπως αποτελεί και για μένα.  

1.Μοιράσου μαζί μας λίγα λόγια για τη φιλοσοφία του Ανθρώπου στο ΝηΣί ή αλλιώς IslandofMan Philosophy

Η φιλοσοφία του Ανθρώπου στο ΝηΣί είναι ένα σύνολο αρχών, αξιών, γνώσεων που οδηγούν στην Πρόοδο, στην Αγάπη και στην Πληρότητα, στις τρεις ανώτερες Ανάγκες δηλαδή, και φυσικά στην Αλήθεια. 

Το ΝηΣί συμβολίζει  ακριβώς αυτές τις αξίες και τις γνώσεις. Άνθρωπος στο ΝηΣί, δεν είμαι μόνο εγώ, αλλά όσοι ενστερνίζονται και διαδίδουν αυτές τις ιδέες και εμπνέουν κι άλλους να κάνουν το ίδιο. 

Οι άνθρωποι αυτοί μετατρέπονται από κοινωνοί σε συνδημιουργοί αυτής της φιλοσοφίας, πρωτίστως γιατί επηρεάζουν απόλυτα κάθε επόμενο έργο μου. Στο συμβολικό ΝηΣί του Ανθρώπου, το οποίο βρίσκεται όπου υπάρχουν Άνθρωποι στο ΝηΣί, είναι προσκεκλημένος ο καθένας. Όχι απλά για να το επισκεφτεί αλλά για να το «αποικήσει».

Σκεφτείτε το ΝηΣί του Ανθρώπου σαν τον νέο κόσμο που συμβολικά δημιουργούμε μαζί. Εκεί που τα όνειρα βγαίνουν αληθινά γιατί ακριβώς είμαστε ανοικτοί στις παραλλαγές των ονείρων. 

Στο ΝηΣί του Aνθρώπου οι άνθρωποι δεν κοιτούνε με τα μάτια. Δεν κοιτούνε άλλο, γιατί όλα τα ‘χουν δει. Όλα τα ‘χουν δει γιατί μέσα τους κοιτάξανε.

2. Πώς αποφάσισες να αλλάξεις τρόπο ζωής; Ποιο ήταν το έναυσμα της δικής σου αλλαγής;

Το συγγραφικό μου ταξίδι ξεκίνησε το 1999. Ερωτεύτηκα ένα κορίτσι και επειδή ήμουν πολύ ντροπαλός για να μοιραστώ τα συναισθήματά μου μαζί της, τα κατέγραψα. Ε, αυτό ήταν. 

Το 2007 όμως συνέβη κάτι που διαμόρφωσε το μέλλον μου. Αποφάσισα να παραιτηθώ από την δουλειά μου ως τραπεζικός υπάλληλος και να ασχοληθώ πιο ουσιαστικά με τη συγγραφή. Το θυμάμαι σαν τώρα, κοιτάχτηκα στον καθρέφτη και είπα ότι ή θα τον φτύσω ή θα τον σπάσω ή θα παραιτηθώ. Ήταν τρομακτική απόφαση αλλά, όπως αποδείχτηκε, η ανάγκη μου να ακολουθήσω την αλήθεια μέσα μου ήταν πολύ μεγαλύτερη από το φόβο μου. 

3. Πρόσφατα παρακολουθήσαμε ένα καταπληκτικό διαδικτυακό event με τίτλο «Η ΑΛΗ8ΕΙΑ τους». Είχες καλεσμένους ξεχωριστούς ανθρώπους οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας τη δική τους αλήθεια. Ποια είναι η δική σου αλήθεια;

Η Αλήθεια για εμένα είναι συνώνυμη με την ανάγκη μου να την ψάχνω συνεχώς, να την βρίσκω, να την αποδέχομαι και να την μοιράζομαι. Αυτός είναι ταυτόχρονα και ο ορισμός του ελεύθερου ανθρώπου. 

4. Θεωρώ εξαιρετικό το βιβλίο σου “Να ευτυχήσω για να πετύχω ή να πετύχω για να ευτυχήσω;”. Απάντησέ μας την ομώνυμη ερώτηση του τίτλου.

Η αλήθεια είναι ότι για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό πρέπει κάποιος να διαβάσει το βιβλίο. Σίγουρα, όμως, το παραδοσιακό μοντέλο «να πετύχω για να ευτυχήσω» δεν είναι βιώσιμο. 

Μια από τις βάσεις της φιλοσοφίας του Ανθρώπου στο ΝηΣί, είναι ότι «η μεγαλύτερη επιτυχία είναι η ευτυχία». Αν η μεγαλύτερη επιτυχία είναι η ευτυχία, ποια είναι η μεγαλύτερη ευτυχία; 

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το απαντήσει ο καθένας για τον εαυτό του. Χωρίς αλήθεια όμως δεν συζητάμε ούτε για ευτυχία, ούτε για αγάπη, ούτε για πληρότητα. 

5. Αναμφισβήτητα, έχεις βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να βρουν το νόημα της ζωής τους με τη φιλοσοφία σου, τα βιβλία, τις διαλέξεις και τις συμβουλές σου. Ποια είναι η δική σου ανταμοιβή;

Δεν αισθάνομαι ότι τους έχω βοηθήσει να βρουν το οτιδήποτε. Ίσως κάποιους να τους έχω βοηθήσει να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Μέχρι εκεί. Αυτό με κάνει να νιώθω ότι ίσως τελικά να έχω λόγο ύπαρξης σε αυτόν τον πλανήτη. Αν δεν επικοινωνούσα τις ιδέες μου, τα κείμενά μου, θα ένιωθα ψυχοπνευματικά νεκρός. Οπότε, η ανταμοιβή μου είναι η αίσθηση ότι είμαι ζωντανός. Τελικά εγώ είμαι πολλαπλάσια κερδισμένος σε σχέση με τον κάθε άνθρωπο που αισθάνεται ότι κερδίζει κάτι από εμένα. 

Προφανώς μου αρέσει όταν με πλησιάζουν και μου λένε «με βοήθησες εκεί…», «με έκανες να αλλάξω τρόπο σκέψης…» κτλ. Το θεωρώ όμως μπόνους. Το πρόσημο, δηλαδή, που θα βάλει κάποιος μπροστά από αυτό που ακούει ή διαβάζει από μένα, δεν με απασχολεί τόσο. Η βασική μου ανάγκη είναι να μοιραστώ τις ιδέες μου. Όχι να με αγαπήσουν. Καλοδεχούμενη κι η αγάπη αλλά όχι αυτοσκοπός. Αυτό σε μεγάλο βαθμό είναι μέθοδος αυτοπροστασίας. Αν δεν επιζητάς την αποδοχή των άλλων, δεν θα ενοχληθείς και με την κατάκρισή τους.

6. Ποιο είναι το πραγματικό νόημα της ζωής του ανθρώπου που ζει στο σήμερα και πώς μπορείς να είσαι ο εαυτός σου σε έναν κόσμο που σε θέλει κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του;

Πολλές φορές δίνουμε νόημα σε πράγματα τα οποία δεν εκπληρώνουν τις ανάγκες μας απλά και μόνο γιατί η κοινωνία μας το επιβάλλει, άμεσα ή έμμεσα. Η απάντηση στο ερώτημα ποιο είναι το πραγματικό νόημα της ζωής, θα πρέπει να δοθεί από τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Εγώ θα έλεγα ότι το νόημα της ζωής μου είναι να προσδίδω νόημα σε κάθε στιγμή της ζωής μου.

Σε ότι αφορά τη δεύτερη ερώτησή σου, ναι, είναι δύσκολο να είσαι ο εαυτός σου. Αλλά το ωραίο με το δύσκολο είναι ότι είναι μόνο δύσκολο και όχι αδύνατο. Επίσης, το ότι είναι κάτι δύσκολο δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει. Το αντίθετο. Συνήθως, αυτά που είναι δύσκολα, αξίζουν. 

Ας κηρύξουμε επομένως επανάσταση ενάντια στο βολικό και στο εύκολο. Ας μετατρέψουμε το ως τώρα αυτονόητο σε αδιανόητο. Ακόμα καλύτερα, ας εφεύρουμε καινούρια αυτονόητα, δεν είναι να δείχνεις μπέσα στα παλιά. Τι εννοώ; Αντί να παραιτούμαστε μπροστά στο δύσκολο να μας ερεθίζει, να μας εξιτάρει, να βουτάμε στα βαθιά κι ανεξερεύνητα νερά του. 

Την απάντηση τώρα στο πώς μπορεί να είναι κάποιος ο εαυτός του, την έχω δώσει παραπάνω.  Ακολουθώντας το τετράπτυχο «ψάχνω, βρίσκω, αποδέχομαι, εκφράζω την αλήθεια μου». Τότε είναι που απελευθερώνεται από τη φυλακή της γνώμης των άλλων.

7. Δώστε μας μια απλή συμβουλή για να καλυτερεύσουμε τη ζωή μας.

Δεν μου αρέσει να δίνω συμβουλές. Κάποτε το έκανα. Όχι πια. Κατάλαβα πως κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει το καλύτερο για εμάς, από ότι εμείς οι ίδιοι. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να αποτελέσω για κάποιον αφορμή για προβληματισμό, να του προσφέρω στοιχεία, όπλα, εργαλεία. Αυτά θα τον βοηθήσουν να συμβουλέψει ο ίδιος τον εαυτό του. Δεν μου αρέσουν οι ευκολίες τύπου «κάνε αυτό», «η συνταγή είναι 1, 2, 3, 4». Αν τώρα κάποιος απειλούσε τη ζωή μου, αναγκάζοντάς με να ψελλίσω έστω δέκα λέξεις, θα επέμενα στην έννοια της αλήθειας.

Έκφρασε την αλήθεια σου, πρώτα μέσα σου κι έπειτα στους άλλους. Τα υπόλοιπα, δηλαδή η πρόοδος, η αγάπη και η πληρότητα, θα ακολουθήσουν. 

8. Ποιος είναι ο επόμενος στόχος που έχεις θέσει στον εαυτό σου;

Να συνεχίσω στον ίδιο δρόμο. Να κάνω αυτό που ήδη κάνω, απλά σε μεγαλύτερη κλίμακα! 

Share...

nea

Next Post

Δήμος Θηβαίων: Παρατείνεται έως την Παρασκευή η δράση συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους αμάχους της Ουκρανίας

Τε Μαρ 16 , 2022
Ιδιαίτερα θερμή είναι η ανταπόκριση των συμπολιτών μας στο κάλεσμα του Δήμου Θηβαίων για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, προς ανακούφιση των συνανθρώπων μας, που δοκιμάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Προς διευκόλυνση όσων δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών της προηγούμενης εβδομάδας αλλά […]

Σας ενδιαφέρουν