«Άμεσα στη Βουλή τα αιτήματα του Δήμου Ορχομενού για την αντιμετώπιση ενεργειακού κόστους και την αναστολή της επιβολής τέλους ταφής στους ΟΤΑ»

Ο βουλευτής Βοιωτίας, Γιώργος Μουλκιώτης, με άμεσες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις – αναφορές προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών ζητά την άμεση επίλυση των αιτημάτων του Δήμου Ορχομενού για την αντιμετώπιση ενεργειακού κόστους και την αναστολή της επιβολής τέλους ταφής στους ΟΤΑ.

Με τις παρεμβάσεις του, ο βουλευτής προωθεί στους αρμόδιους Υπουργούς τα αιτήματα της Δημάρχου Ορχομενού, με τα οποίαεπισημαίνεται ότι ως Επαρχιακός και Αγροτικός Δήμος, ο Δήμος Ορχομενού βιώνει δραματικά την εξαιρετική αύξηση των τιμών ενέργειας δυσχεραίνοντας το έργο του καθώς είναι ένας από τους Αγροτικούς Δήμους που διαχειρίζεται την άρδευση με 32 αντλιοστάσια, ενώ η μεγάλη διασπορά των Δημοτικών Ενοτήτων, καθιστά άνευ ετέρου αναγκαία, τη λειτουργία 14 αντλιοστασίων ύδρευσης και οδηγεί σε τεράστιο δίκτυο ΦΟΠ.  Επιπλέον, τονίζεται ότι ο Δήμος Ορχομενού είναι ένας Δήμος όπου στην εδαφική του χώρα βρίσκονται εγκατεστημένοι σταθμοί ΑΠΕ. 

Παράλληλα επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν. 4819/2021, από 1/1/2022 επιβάλλεται τέλος ταφής για διάφορες κατηγορίες στερεών αποβλήτων. Υπόχρεοι καταβολής του τέλους ταφή είναι οι ΦοΔΣΑ και οι ΟΤΑ α’ βαθμού ή τα νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους ΟΤΑ και ασκούν τις αρμοδιότητες ΦοΔΣΑ του άρθρου 227 του ν. 4555/2018, ενώ η λήψη της απόφασης δεν συνάδει με τους όρους της Χρηστής και Δίκαιης Δικαιοσύνης.  

Κατόπιν αυτών, αιτείται αφενός να αποδοθεί στον Δήμο, από τον ΕΛΑΠΕ, ένα ποσοστό εσόδων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση του κόστους ενεργειακής κατανάλωσης και αφετέρου, την άμεση τροποποίηση των ρυθμίσεων του ν. 4189/2021 με αναστολή της επιβολής του Τέλους Ταφής, ώστε να δοθεί χρόνος να σχεδιαστεί ο τρόπος για την δίκαιη, αναλογική και αποτελεσματική εφαρμογή του, αφού υλοποιηθούν αποδοτικές πρακτικές διαχείρισης.

Ο Γιώργος Μουλκιώτης αναγνωρίζει ως απόλυτα αιτιολογημένα, εύλογα και δίκαια τα αιτήματα του Δήμου Ορχομενού και ζητά να δοθεί άμεση λύση με την λήψη στοχευμένων μέτρων. 

​Η αυτοδιοίκηση χρειάζεται ουσιαστική στήριξη, στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε  και όχι ανέξοδες υποχρεώσεις

Share...

nea

Next Post

Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και αυτό το καιρικό φαινόμενο

Τρ Ιαν 11 , 2022
Καιρικό σύστημα με το όνομα “Διομήδης” (“Diomedes”) προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία στην Βοιωτία από σήμερα Τρίτη τις απογευματινές ώρες με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους πολύ θυελλώδεις ανέμους και τις πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά. Κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά- ημιορεινά της Ανατολικής Στερεάς […]