Από τον Απρίλιο τα self-test με τα ερωτήματα να παραμένουν

Στη μέθοδο των self-test καταφεύγει η κυβέρνηση προκειμένου να δικαιολογήσει τη φερόμενη αλλαγή πολιτικής της με τη διενέργεια μαζικών τεστ. Ωστόσο πρόκειται για μια μέθοδο που είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας και δεν είναι εγκεκριμένη από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς.

Μάλιστα, το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) προειδοποιεί πως «τα τεστ στο σπίτι μπορούν να βελτιώσουν τον έλεγχο της πανδημίας με τη γρήγορη και απομόνωση των κρουσμάτων. Ωστόσο, η μεταφορά της ευθύνης αναφοράς των αποτελεσμάτων των τεστ, από τους επαγγελματίες και τα εργαστήρια στους ιδιώτες, μπορεί να οδηγήσει στη μη αναφορά  και καταγραφή τους, με αποτέλεσμα μέτρα, όπως η ιχνηλάτιση και η καραντίνα των επαφών, να αποτελoύν ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση… Μπορεί να επηρεαστούν τα τρέχοντα δεδομένα ελέγχου για τη μετάδοση του Covid-19, ενώ μια πρόσθετη πρόκληση είναι ότι τα δείγματα από τα self-test δεν θα είναι διαθέσιμα για την παρακολούθηση των ανησυχητικών παραλλαγών».

Ουσιαστικά λοιπόν οι πολίτες καλούνται να κάνουν μόνοι τους τα τεστ (εκτός εάν πληρώσουν τον φαρμακοποιό ή άλλον επαγγελματία), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το αποτέλεσμα του τεστ. Ταυτόχρονα, εναπόκειται στους ίδιους τους πολίτες να δηλώσουν τυχόν θετικότητα του τεστ στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, γεγονός που κάνει το τελικό αποτέλεσμα ακόμα πιο αναξιόπιστο.

Σημειώνεται επίσης πως μέχρι στιγμής οι φαρμακοποιοί δεν έχουν την αναγκαία ενημέρωση, όπως δήλωσε ξεκάθαρα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κώστας Λουράντος. Πάντως, πηγές της Ν.Δ. απάντησαν σε επιθετικό ύφος, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «ο κ. Λουράντος μετά την πρωτοφανή επιτυχία της μετατροπής των φαρμακείων σε εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ για συντεχνιακούς λόγους, οραματίζεται πλέον τιμοκαταλόγους για την διενέργεια των οικιακών ατομικών τεστ ανίχνευσης του κορονοιού σε φαρμακεία».

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν κι άλλα εύλογα ερωτήματα για την εφαρμογή του μέτρου αυτού, με την κυβέρνηση να υπόσχεται πως θα δώσει απαντήσεις μέσα στις επόμενες ημέρες. Σε μια πρώτη προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο, η κυβέρνηση προχώρησε στη δημοσιοποίηση ερωτήσεων-απαντήσεων σχετικά με τα self-test, τα οποία ξεκινούν από τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι στις απαντήσεις αυτές, η κυβέρνηση αναγνωρίζει μεταξύ άλλων ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί το εάν κάποιος θα δηλώσει ότι βρέθηκε θετικός στο τεστ, ενώ σημειώνει ότι θα πρέπει να γίνει «επανέλεγχος σε δομή Υγείας».

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει αργήσει χαρακτηριστικά να προχωρήσει στη δρομολόγηση μαζικών τεστ για τους πολίτες, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού. Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή μαζικών τεστ είναι ένα αίτημα πολλών μηνών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με το Μαξίμου ωστόσο να κωφεύει στις σχετικές εκκλήσεις.

Οι ερωτήσεις-απαντήσεις:

1. Είναι δύσκολο να κάνω το τεστ μόνος μου;

Όχι. Μιλάμε για τεστ που πραγματοποιούνται κατ’ οίκον χωρίς την υποστήριξη επαγγελματία υγείας. Θα υπάρξουν βίντεο και φυλλάδια με οδηγίες για τη διενέργεια των τεστ από τον κάθε πολίτη ατομικά.

2. Είναι αξιόπιστο το τεστ;

Ναι, τα οικιακά ατομικά τεστ έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας που προσεγγίζει το 95-99%.

3. Τι κάνω αν βρεθώ θετικός;

Ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, που προβλέπει δήλωση του θετικού κρούσματος (σε ειδική πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί) και επανέλεγχο σε δομή Υγείας. Η θετική διάγνωση του οικιακού τεστ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βεβαίωση για άδεια από την εργασία χωρίς επανέλεγχο.

4. Μπορώ να κάνω παραπάνω τεστ;

Κάθε πολίτης/κάτοχος ΑΜΚΑ δικαιούται τέσσερα τεστ το μήνα που μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του.

5. Μπορώ να το κάνω στο φαρμακείο;

Τα συγκεκριμένα τεστ είναι εύκολα στη χρήση και προορίζονται για κατ’ οίκον χρήση. Εφόσον ωστόσο υπάρχουν πολίτες που επιθυμούν να έχουν βοήθεια ή καθοδήγηση αυτό μπορεί να γίνεται από τον/την φαρμακοποιό με μια μικρή οικονομική επιβάρυνση για την υπηρεσία που παρέχει.

6. Αν είμαι θετικός, πού το δηλώνω;

Απαντήθηκε παραπάνω.

7. Πληρώνω για το τεστ;

Όχι, τα τεστ είναι δωρεάν. Παράλληλα με τη δωρεάν διάθεση θα ανοίξει και η δυνατότητα προμήθειας ατομικών τεστ μέσω των φαρμακείων στις τιμές που θα προκύψουν στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς.

8. Θα διατίθεται μόνο από φαρμακεία; Θα πληρώνω τον φαρμακοποιό;

Απαντήθηκε παραπάνω.

9. Πόσα τεστ δικαιούται μια οικογένεια;

Τέσσερα τεστ ανά άτομο. Οι γονείς ανηλίκων τέκνων θα μπορούν να προμηθεύονται οι ίδιοι τα τεστ των παιδιών τους. Τα οικιακά τεστ μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς υποστήριξη επαγγελματία Υγείας από τις ηλικίες 14 και άνω.

10. Είναι διαφορετικά τα self-test από τα rapid test;

Ναι είναι πιο εύκολα στη χρήση. Συγκεκριμένα είναι τεστ ρινικά και σιέλου και όχι ρινοφαρυγγικά ή στοματοφαρυγγικά.

11. Τι ωφελεί να κάνω το τεστ αν δεν το δηλώσω κάπου;

Είναι πρακτικά αδύνατο να ελεγχθεί κεντρικά η τακτική διενέργεια τεστ σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Ωστόσο τα θετικά τεστ θα δηλώνονται με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για να υπάρχει καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση.

12. Μπορώ να παραλάβω τεστ και για άλλα μέλη της οικογένειάς μου;

Ναι για τα συνδεδεμένα ανήλικα μέλη από τους κηδεμόνες τους.

Από efsyn.gr

Share...

nea

Next Post

Ακόμη ένα νέο απορριμματοφόρο απέκτησε ο Δήμος Τανάγρας! Το νέο απορριμματοφόρο με γερανό ανύψωσης, προϋπολογισμού 198.400 ευρώ θα αξιοποιηθεί στη Δ.Ε. Τανάγρας

Κυ Μαρ 21 , 2021
Ο Δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας παρέλαβε το νέο απορριμματοφόρο με γερανό ανύψωσης ημιυπόγειων κάδων από την εταιρεία HELESI “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ -ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” Α.Ε.Β.Ε.». Το ποσό της προμήθειας είναι προϋπολογισμού 198.400 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και καλύφθηκε από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ και από ιδίους πόρους. Ο στόλος αποκομιδής απορριμμάτων […]

Σας ενδιαφέρουν