Undergradute Student – Faculty of Agriculture
Email: capostolouagr@yahoo.com
Οι διάφοροι οργανισμοί κατάρτισης προδιαγραφών όπως είναι η ISO, επιβάλλουν συνεχώς συγκεκριμένα χαρακτηριστικάστοιχεία σε αιθέρια έλαια και σε αρωματικά φαρμακευτικά φυτά έτσι ώστε να μπορέσει να κυκλοφορήσει εμπορικά το παραγόμενοπροϊόν. Κατά κάποιο τρόπο προσδιορίζεται το αρωματικό προφίλ που απαιτείται από τις αντίστοιχες βιομηχανίες. Γενικά τοαιθέριο έλαιο επηρεάζεται αρκετά από τη θερμοκρασία ξήρανσης καθώς προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό απώλειες. Ειδικότερα οιπερισσότερες περιπτώσεις απωλειών στο αιθέριο έλαιο προκαλούνται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 45 βαθμών κελσίου απότη διαδικασία της ξήρανσης.
Δύο εκδοχές μπορούν να περιγράψουν αυτό το φαινόμενο, μία είναι η γρήγορη μετακίνηση του νερού από το εσωτερικόπρος το εξωτερικό του φλοιού το οποίο προκαλεί από την αρχή της διαδικασίας της ξήρανσης μία εναπόθεση διαλυτών ουσιών καιέτσι καθυστερούν τα φυτικά συστατικά. Από την άλλη βέβαια η σχετική διάχυση των φυτικών ουσιών σε σχέση με αυτή του νερούείναι μεγαλύτερη. Όμως σε περίπτωση αυξημένων ρυθμών ξήρανσης δημιουργείται περιεκτικότητα νερού στην επιφάνεια, από τιςπρώτες στιγμές της διαδικασίας και έτσι προκαλείται επιλεκτική διάχυση των φυτικών συστατικών του νερού δημιουργώντας ευνοϊκό κλίμα για την αποβολή του.
Πρέπει να σκεφτούμε ότι τα εσωτερικά όργανα είναι πολύ ευαίσθητα και επιρρεπής σε διάφορες αλλοιώσεις οπότεχρειάζονται και ιδιαίτερη ‘φροντίδα’. Βέβαια υπάρχουν πολλά είδη της οικογένειας apiaceae, όπως είναι ο μαϊντανός, το μάραθο, οάνηθος, η Αγγελική κτλ. τα οποία η έκθεση και η αποθήκευση του ελαίου γίνεται στους αγωγούς κάτω από την επιδερμίδα και έτσιο κίνδυνος απωλειών μειώνεται αισθητά.
Τέλος, θα πρέπει να αναφέρω ότι πέρα από τις απώλειες που μπορούμε να έχουμε πρέπει να προσέχουμε και τηνδιαδικασία της ξήρανσης επειδή μπορεί να προκαλέσει αλλαγές ακόμα και στη σύνθεση του αιθέριου ελαίου, δηλαδή τροποποίησησε ολόκληρο το αρωματικό προφίλ του.