«Αναγκαία η άμεση κύρωση της Σύμβασης 190 του Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας»

Ο βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιώργος Μουλκιώτης, με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, η οποία συνυπογράφεται από τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου, Γραμματέα της Κ.Ο., Ευαγγελία Λιακούλη, Τομεάρχη Εσωτερικών  και Νάντια Γιαννακοπούλου, Τομεάρχη Δικαιοσύνης, ζητά την άμεση κύρωση τηςΣύμβασης190 του Διεθνούς ΟργάνωσηςΕργασίας (ILO), για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.

Στην ερώτηση,  επισημαίνεται ότι ενώ η κύρωση της Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας  αποδεικνύεται περισσότερο αναγκαία σήμερα από κάθε άλλη φορά, η Πολιτεία δεν έχει αναλάβει έντονες αποτελεσματικές δράσεις εν γένει της αντιμετώπισης του φαινομένου διακρίσεων και βίας στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων.

Τονίζεται επίσης, ότι απαιτείται η ενημέρωση, επιμόρφωση και εκπαίδευση των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε σχέση με τα διεθνώς ισχύοντα για την εξάλειψη των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στους χώρους της εργασίας. 

Κατόπιν αυτών, ζητείται από την Κυβέρνηση να υιοθετήσει μία συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία και να προχωρήσει άμεσα στην κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας. 

Επιπλέον, ερωτάται εάν θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ειδικότερη πρόβλεψη στον ισχύοντα ποινικό κώδικα των αδικημάτων, που αφορούν τα φαινόμενα βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας σε βάρος των εργαζομένων και εκτός χώρων εργασίας, ως προς την περιγραφή, τις ποινές και την παραγραφή των αδικημάτων.  

Τέλος, ζητείται από την Κυβέρνηση να σχεδιάσει και να εφαρμόσει προληπτικά και διορθωτικά μέτρα, να προστατεύσει όλα τα πρόσωπα στον χώρο της εργασίας, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος και να στηρίξει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους που έπεσαν θύματα βίας και παρενόχλησης.

Share...

nea

Next Post

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα δωρεάν πρόσβασης ανέργων στην πλατφόρμα εκπαίδευσης του Coursera

Τε Φεβ 17 , 2021
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα δωρεάν πρόσβασης ανέργων σε διαδικτυακά μαθήματα διαφορετικών θεματικών ενοτήτων και ειδικοτήτων, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΟΑΕΔ με το Coursera. Συνολικά, στην πλατφόρμα εκπαίδευσης εγγράφηκαν 24.626 άνεργοι, οι οποίοι παρακολούθησαν 400.489 διδακτικές ώρες και ολοκλήρωσαν 31.377 μαθήματα.  Η εταιρεία Coursera, μέσω της παγκοσμίως αναγνωρισμένης διαδικτυακής […]