Με εξαθλιωμένους εργαζόμενους το εθνικό σχέδιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για ανάκαμψη και ανθεκτικότητα

Στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τοποθετήθηκε ο Γιώργος Μουλκιώτης

Επεσήμανε εξ’ αρχής ότι μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προωθεί το αλλοιωμένο flexicurity, όπου το κράτος εγγυάται την «ευελιξία» των εργοδοτών αλλά σταδιακά μειώνει τα εισοδήματα των εργαζόμενων και ελαστικοποιεί ακραία τις εργασιακές σχέσεις. 

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μουλκιώτης τόνισε ότι: 

  • Για τη Νέα Δημοκρατία, αποδεικνύεται καθημερινά ότι δεν προέχουν η αξιοπρεπής συμμετοχή των εργαζομένων στο παραγωγικό μοντέλο, η αντιμετώπιση της φτώχειας με όρους κοινωνικούς, η εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, που για το Κίνημα Αλλαγής είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για την διαμόρφωση συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης με κοινωνικό προοδευτικό πρόσημο.
  • Η Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, έδειξε το πλάνο πορείας της. Κατήργησε την διάταξη για «βάσιμο λόγο» απόλυσης, διαμόρφωσε το περιβάλλον υποπροστασίας των εργαζόμενων, απαξίωσε τις συλλογικές συμβάσεις, ενίσχυσε καταφανώς την εργοδοτική ασυδοσία και υποβάθμισε το ΣΕΠΕ, κατήργησε το οκτάωρο και ρευστοποίησε το χρόνο έναρξης και λήξης της εργασίας, αύξησε δραματικά τις εκκρεμείς συντάξεις, ανέβαλε τρεις φορές τη διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού. Επίσης, καθυστερεί σκοπίμως τη θεσμοθέτηση ενός προοδευτικού πλαισίου ρύθμισης της τηλεργασίας που αναπτύσσεται -με δική της ευθύνη- άναρχα και σε βάρος των εργαζομένων, ενώ ο ΕΦΚΑ διαλύεται καθημερινά με πάνω 370.000 εκκρεμείς συντάξεις.  
  • Αντί να υιοθετήσει εξ’ αρχής ένα καθολικό σχέδιο για την εργασία αλλά και τους ανέργους, την κατατεθειμένη από πολύ νωρίς προοδευτική, κοστολογημένη και βιώσιμη πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για τον κόσμο της εργασίας με επιδότηση από το Κράτος του 40% του μισθού 1 εκατομμυρίου εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις, χωρίς επιβάρυνση του Προϋπολογισμού και διασφάλιση των εσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα, η Κυβέρνηση επέμεινε στο ψευδεπίγραφο πρόγραμμα «ΣΥΝ-Εργασία», που παρά τις επαναλαμβανόμενες διορθωτικές κινήσεις, η συνολική του αποτίμηση είναι, κατά κοινή ομολογία, αποτυχημένη.
  • Όλα τα παραπάνω καθιστούν τις όποιες προβλέψεις στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για ενίσχυση της απασχόλησης, προώθηση της συμμετοχής στη αγορά εργασίας και μείωση κοινωνικών ανισοτήτων, λόγια του αέρα και ψεύτικες υποσχέσεις. Ένας αντιφατικός και μη εφαρμόσιμος οδικός χάρτης. 
Share...

nea

Next Post

Αρνητικοί 127 έλεγχοι σε χωριά του Δ. Λεβαδέων

Πα Ιαν 22 , 2021
Σήμερα, Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν 127 γρήγοροι έλεγχοι ανίχνευσης κορωνοϊού (rapid tests) από τον Δήμο Λεβαδέων στις Τοπικές Κοινότητες Κορώνειας, Αγίας Παρασκευής, Αλαλκομεμών, Αγίου Αθανασίου και Λαφυστίου. Όλα τα δείγματα βρέθηκαν αρνητικά. Ο Δήμος Λεβαδέων και η Δημοτική Αρχή συνεχίζουν τις προσπάθειες για την πρόληψη της διασποράς του ιού Covid-19 παραμένοντας στο πλευρό […]